- 1133 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Savaşın söküp götürdükleri
"Barış zamanı oğullar babalarını, savaşta babalar oğullarını gömer"
Herodot bu anlamlı sözü günümüzden yaklaşık 2500 yıl önce söylemiş tarihin babası sayılan Yunanlı tarihçi..
Barışta insanlar eceliyle öldüklerinde babaların oğullarından önce ölmesi doğaldır. Ancak savaşa gençlerin gittiği düşünülürse oğulların babaları gömmesi en acı olan taraftır. Bu söz bana günümüzde terör olaylarında ölen askerlerimizi, polislerimizi hatırlattı. Profesyonel olarak askerlik mesleğini yapanlarla, polisler, şehit olduklarında eğer sağsa babaları da cenazelerde bulunuyor ama o şehitlerin birçoğunun evli ve çocuklu oldukları düşünülürse, o zaman bu tip olaylarda çocuklar da babalarını gömmüş oluyorlar.
Savaş, insanların yaşama hakkını elinden almaya kadar ileri boyutlara varır.
Nice insanlar ölür, niceleri sakat kalır, evsiz barksız kalır, ailesini kaybeder, sevdiklerinden uzak kalır vs vs…
Savaş ekonomik düzeni alt üst eder. Bu da bölge insanlarını doğrudan etkiler. İnsanlar aç susuz kalır. İlaç sıkıntısı baş gösterir. Hastalar ilaç hatta hastane bulamaz. Aç kalırlar vs. vs. saymakla bitmez…
Savaşlar insanlığa çok zarar vermiştir elbet, ama nankör bir canlı olarak insanoğlu güçlendiğinde elbette kendinden daha az güçlü olanı hâkimiyeti altına alma fikrine sahip olmuştur…
Bu topraklar binlerce savaş görmüştür. Kültürlerin, dinlerin yıkıldığı, milletlerin göçe zorlanarak soykırıma uğratıldığı topraklardır.
Bence savaşın gelişimi durdurması verdiği zararların önünde gelir.
Ebetteki kültürel zedelenmeler yaşanıyor, milletçe kayıplar çok fazla olabiliyor ama yok olmuyor.
Bir savaş anında insanların ölümle burun buruna gelmeleri, yasama haklarının ellerinden alınması ve en kötüsü olum korkusu ile yasamaya mahkûm bırakılması gelişimi engelleyen en derin darbedir. İnsan psikolojisinin bozulması ise en büyük zarardır.
Çünkü yıkılan bi’ binayı tekrardan inşa edebilirsiniz, ya da ölen insanlar yerine yenisi gelir ama insan psikolojisinin bozulması tüm kayıpları beraberinde getirir diye düşünüyorum.
Bunun yani şıra ekonomik çöküş de cabası.
Gelişimin durdurması bir kere kesinlikle olmaktadır.. Kültür bir şekilde devam eder, popülasyon bir şekilde artar ama gelişimin durması ülkeye daha büyük hasarlar verir. Ülke sömürülür, ölüm katsayısı artar ve bu gibi birçok probleme neden olur… Kültür yok olur bence, tamamen yok olmasa da birbirine karışabilir kültürel değerler ve örnekleri vardır dünyamızda…
Savaşlar çok acı sonuçlar doğurur, en kötüsü daha hiç bir şeyden haberi olmayan küçücük bebek ve çocukların bu felakete maruz kalmasıdır. Genç kızların, kadınların iffetlerini kaybetmesi, daha neler neler…
Manevi yükü yüksek motivasyon kaybı çekirdek aile yapısından fert kaybına neden olduğu için büyük ve kapanmaz ruhi buhranlar yaratır...
Neyse daha fazla iç karartmayayım zaten pekte beceremedim bu gün yazmayı son bir soru yöneltip birkaç cümle ile bitireyim… Sonuçta ana temayı açıkladım diye düşünüyorum…
Savaşların insanlığa verdiği en büyük zarar sizce nedir?
Peki, bir savaş sizce hangisini daha çok etkiler? Bir savaş düşünün ki birşeyi kökünden yok etsin.
İnsan yaşamı üzerinde ki tehditlerini saymakla bitiremeyiz herhalde. Televizyonu açıp ana haber bültenlerini 1–2 gün izleyin. Savaş halindeki ülkeler, savaş sonrası ülkelerin durumları ile ilgili haberleri takip edin böylece cevabı siz de bulacaksınız.
Söz sizde... ey tezkereciler, idareciler, savaş çığırtkanlığı yapanlar… Aşağıdaki sorularıma içinizden kim cevap verebilecek...
- Gelişimi durdurması.
- Popülasyonu azaltması.
- Milletlerin yok edilmesi.
- Kültürlerin yok edilmesi.
- Ya da diğer.
Son söz olarak diyorum ki ben savaş; Geriye sadece kül, acı ve gözyaşı bırakır…
Konfüçyüs’ dediği gibi
"Ya bir yol bul, ya bir yol aç, ya da yoldan çekil." Demeli bazılarına…
Sevgi ve saygımla…
5 Ekim 2012
Ömer Sabri Kurşun
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.