- 796 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
… Şair, Şiir Yorumcusu, Tiyatro Oyuncusu ve Yönetmeni...Amasya’lı Sanatçı…Orhan BOL ve AMASYAŞAT Başkanı Müzeyyen KESKİN ile Söyleşi…
Amasya../ Merkez de doğan, Karadeniz yöresinde tanınan ve sevilen bir sima değerli sanatçımız hem çok güzel şiirler yazan, şiir yorumlayan, tiyatro oyuncusu, Yönetmen, Tema gönüllüsü, kişiliği ile beyefendi ve başarı cizgisi yüksek . Zaman zaman film ve dizilerde rol alan genç ve başarılı sanatçımızı Orhan BOL tanıtacağız..
Müzeyyen KESKİN : Merhabalar hoş geldiniz… Orhan BOL kimdir; Biraz bahseder misiniz. Biz biliyoruz ama bilmeyen okurlarımız için tanıtır mısınız kendinizi..
Orhan BOL : Merhabalar hoş buldum…1968 yılında Amasya/ Merkez de soğuk bir kış günü dünyaya geldiğimi söylemişti rahmetli babam... İşte o gün bugün hep aynı nokta üzerinde dönüp duruyoruz...
İlk, orta ve liseyi bitirdikten sonra ticaret hayatına atıldım. Uzun yıllar ticaretle uğraştım. Bu arada Açıköğretim Fakültesi Halkla İlişkiler bölümünü bitirdim. Şu an aynı fakültenin İktisat bölümü üçüncü sınıf öğrencisi olarak öğrenim hayatına devam etmekteyim.
Bu arada ticaret hayatına devam ederken 1998 yılında Amasya Halk Eğitim Merkezi de tiyatro çalışmalarına başladım... Halk Eğitim Merkezi bünyesinde bir çok oyun da rol aldım.
Müzeyyen KESKİN : Allah rahmet eylesin babanızı. Sizinle hep sanat konuştuk bu zamana kadar sağolun. Amasya’da imza günlerim olduğun da yalnız bırakmaz mutlaka sanatçı desteğinizi ve dostluğunuzu gösterirdiniz. Ankara’ya geldiğinizde bir kahve içimi dahi olsa zaman ayırırsınız. Çok teşekkür ederim. Sanat adına faydalı görüşmelerimiz oluyor…
Orhan BOL : Elbette biz aynı toprağın sanatçılarıyız. Birbirimize destek vermek, yapılan emeğe saygı duymak gerekir. Devlet ve Sanatçı desteği daima olmalıdır. Öyle düşünüyorum..Sanatçıların bir çok zorluklarla karşılaştığını biliyoruz.
Müzeyyen KESKİN: Neden tiyatroyu seçtiniz. Oysa sadece şair olarak da kalabilirdiniz. Tiyatro çok meşekkatli bir iş. Biraz bahseder misiniz. Sahne sizin için ne ifade ediyor.
Orhan BOL: Aslında her ikisi de sanatın etkileyici ve çekici dalları. Şiir ilk göz ağrım. Duygu ve düşüncelerimi mısralara dökerek belki de bir çok kişiye duygusal anlamda sevgi ve gönül bağında yol gösterici olmuşuzdur. Şiir yazdığım dönemlerde radyo programları yaparak şiiri sevdirmek ve insanların şiire olan ilgisini artırmak adına bir çok şiir severlerle güzel paylaşımlar yaşanmıştır.
Yazdığım şiirler genelde duygusal ve aşk üzerine olduğu için çoğu kişi yazılan şiirler de kendini bulmuştur.
Bütün bu şiir dolu yoğunluğun içinde sanatın en güçlü ve etkileyici alanı olan Tiyatro ile 1998 yılında tanıştığım tiyatro ile İlk başlarda hobi olarak başladığım oyunculuk, zaman içinde hayatımda ciddi bir yer almaya başladı. Oyunculuğun getirdiği başarı ve insanların taktiri ve ilgisi beni bu işi daha derin öğrenmeye sevketti.. Tiyatro çok emek ve özveri isteyen ciddiye alınması gereken bir sanattır. Ama bunun yanında elde ettiğimiz başarı, sahnede seyirciyle buluşmamız ve onların taktirini ve alkışını almamız tarif edilemez bir duygudur. Bu duygu anlatılmaz ancak yaşanır.
Bu yüzden şiir yazsak da Tiyatro benim hayatımda hobi olmaktan çıkıp daha profosyonel ve meslek olarak devam ettiğim oyunculuğun yanında yönetmen olarak da bir çok başarılara imza attığım bir sanat dalı oldu.
Filtreli Cadı Ve Palyaço, Küçük Prenses, Kafamda Güller Açtı, Yıldız Pınarı, Seyit Onbaşı, Muhtar Seçimi, Gelincikler Narindir, Besleme, Yalancının mumu adlı oyun ve Keloglan ve meşe kül tablası adlı oyunları oyuncu ve yönetmen olarak seyirciyle buluşturdum.
İlimizde TRT 1 için çekilen Keloğlan Dizisinde, Kanal 7 için çekilen Babam Ve Kelebek filminde ve son olarak Kadir İnanır’ın başrolünü oynadığı; Son Cellat filminde savcı olarak rol aldım.
Bütün bu sanatsal çalışmalarımın yanında çocukluk yıllarımdan bu yana süregelen şiire olan merakım bir şiir kitabı çıkartacak kadar derin ve sağlamdı... Bu sebeple ‘’KARDELEN’’ isimli şiir kitabımı kendi imkanlarımla çıkartarak şiir severlerle buluşturdum... İkinci şiir kitabım için çalışmalarım devam etmektedir...
Müzeyyen KESKİN: Şimdi den hayırlı olsun diyelim ve devan edelim…Aslında Amasya Sanata için çok önemli bir yer…Neyse biz devam edelim söyleşimize… Tiyatrocunun bir kere çok iyi diksiyona sahip olması, beden dilini kullanması, ezberinin kuvvetli olması gibi önemli özelliklere sahip olaması gerekir ne dersiniz.. Meslekle ilgili projeniz var mı.? Tiyatro öğrencilerinize neler tavsiye edersiniz.
Orhan BOL: Haklısınız… Amasya bir çok sanatta öncülük etmiştir…Dediğniz gibi; Bir tiyatrocu bu özelliklere sahip olması gerektiği kadar, sahip olmasa da kişi Tiyatroya başladığı zaman bu özelliklere de tiyatro sayesinde kavuşmuş oluyor. Yani kendini geliştiriyor başarılı olmak için özveriyle çalışarak istenilen seviyeye gelmek için çaba sarfediyorlar. Böylelikle kendinde olmayan bazı özellikleri de tiyatro sayesinde kazanmış oluyor.
Meslekle ilgili olarak iler de kendime ait; ajans ve Tiyatro kurmak. Tiyatroya gönül veren oyuncularıma bu işi hobi olarak yapsalar dahi ciddiye almalarını başarılı oldukça mütevazi olmalarını sevgi ve saygıyı asla elden bırakmamalarını tavsiye ederim..
Müzeyyen KESKİN: Bu arada hedeflerinizi de öğrenmiş olduk .. İnşallah gerçekleştirirsiniz..Sizi hep görüyorum sosyal medyadan bin bir surat pozlarınız var. Hepsini severek mi oynuyorsunuz . Bu meslekte örnek aldığınız bir ünlü var mı. Sizi heyecanlandıran.. İşte şu baş rolü mutlaka oynamalıyım dediğiniz oldu mu.
Orhan BOL: Evet bütün rolleri severek ve içten gelerek oynuyorum. Belki de başarı burada gizli. Her hangi örnek aldığım bir ünlü yok. Zaten içinizde var olan neyse onu dışarıya yansıtabilirsiniz. Taklitle uzun vade de bir başarı sağlayamaz insan. Severek izlediğim oyuncular var ama. Başarı sizin yeteneğinizle aldığınız rolün size uygun ve denk gelmesi bunun üzerine gözlem yaparak rolün daha gerçekçi olmasını sağlamalısınız..
Ben büyük küçük rol ayrımı yapmam. Seçilen oyunda benim karekter ve yapıma hangi rol uygunsa onu canlandırmaya ve o rolde başarılı olmak için çaba sarfederim.. Elbette çok değerli ustalarımıza saygı duyuyorum. Çok şeyleri öğrenmişizdir. Ölenlere rahmet yaşayanlara hürmet ve saygılarımızı iletiyoruz.
Müzeyyen KESKİN: Birde soru içinde soruyu doğuruyor. Oynadığınız oyunlar devlet Tiyatroları tarafından mı gönderiliyor size veya her hangi bir yazarın oyunlarını mı oynuyorsunuz.
Orhan BOL: Devlet Tiyatrolarından aldığım oyun tekslerinin yanında basılmış tiyatro kitaplarını da takip edip, alarak arşiv oluşturuyorum. Daha sonra oynayacağım oyunları kuracağım kadroya göre değerlendiriyor ve oyun seçimini ona göre yapıyorum..
Müzeyyen KESKİN: Evet.. hep tiyatro dedik. Birazda şiir diyelim nedersiniz. Basılı bir eseriniz var mı ?
Orhan BOL: Evet “ KARDELEN “ isimli bir şiir kitabım var. Çeşitli antolojilerde ve radyo programların da şiirlerim yayımlanmıştır.
Müzeyyen KESKİN: Şiirlerinizi hangi tarz ve hangi zaman dilimlerinde yazarsınız. Şiirde de yine beğendiğiniz şairler kimlerdir.
Orhan BOL: Yazdığım şiirler genelde duygusal, aşk üzerine ve serbest hece ile yazıyorum. Yorumcu olarak Bedirhan Gökçeyi , Şair olarak Ümüt Yaşat Oğuzcan beğeniyorum.
Müzeyyen KESKİN: Siz sadece sanatla değil ayrıca etrafını da güzel çevre görmek isteyenlerdensiniz. Tema Vakfı Yönetimindesiniz. Sizin zaman zaman aşılı tüplü Şebingülü bahçeleri oluşturmak için Şebinkarahisarl’ı ‘’Türkiye Sevdası, Tanıtım Turizm Kültür Sanat Eseri Proje sahibi, ayrıca; Amasya Sevdası Genel Yayın Danışmanı ŞÜSİYAD Başkanı Sn. Hikmet OKUYAR’ la da görüşmeleriniz olmuştur. Bununla ilgili bir gelişme var mı.
Orhan BOL: Görüşmelerimiz oldu. Şu an her hangi bir gelişme yok. İlerde olur inşallah ŞÜSİYAD Başkanı Sn. Hikmet Okuyar beye de selamlarımızı gönderiyoruz.
Müzeyyen KESKİN: Evet.. Amasya Sevdası Tanıtım Turizm Kültür Sanat Eserimizin 5. Baskısı için hazırlıklara başladık. İnşallah..! Bu konuda görüşlerinizi almak isterim, destek verenlerden biri olarak. Biz yine Amasyalı iş adamı, iş kadınlarımızdan, esnaflarımızdan, esnaf odalarımızdan, desteklerini istiyoruz çok yoğun ilgi gören bir eser. Biz gayretimizi koyuyoruz .. Ellerinde belge, bilgi görsel olarak yazı olarak da bize göndersinler ki değelendirelim.. Bütün ilçelerimizle yazışmalarım sürüyor. Eserimiz 444 sayfa olana kadar devam edeceğiz ki başka projelerimize yer verelim…
Orhan BOL: Evet haklısınız... Amasya Sevdası Tanıtım Turizm Kültür Sanat Eserimizin yolu açık olsun elbette ben de destek için sesleniyorum. Çok güzel içi dolu dulu bir eser. 444 sayfa olduğunda içinin nasıl zengin olacağını şimdiden görür gibiyim. Gayretleriniz ve emekleriniz için ve Ankara da olsun Türkiye’nin çeşitli illerinde olsun sürekli bir tanıtım halindesiniz. Tanıtımlar sergiler açıyor, imza günleri düzenliyorsunuz.. Bunu tek başına yapıyorsunuz ve tüm masraflarınızı kendiniz karşılıyorsunuz sanırım..! Kutlarız…! Bizde sizlerle gurur duyuyoruz. Evet bütün Amasyalıları ‘’AMASYA SEVDASI Tanıtım Turizm, Kültür Sanat Eseri’ne’’ dyarlı olmaya davet ediyorum.. Bu güzel SÖYLEŞİ için çok çok teşekkür ederim…
Müzeyyen K ESKİN: Elbette… kendim karşılıyorum… Dilerim sanat severler ve iş adamı iş kadınlarımız duyar çağrılarımızı… Her şey Amasya Sevdası için.
Sanat hayatınızda daha nice başarılara imza atmanız ve özel hayatınızda da mutluluk dileklerimizle. Sizlerle sanatçılarımızla gurur duyuyoruz.
Bize ayırdığınız zaman için çok teşekkür ederim. Güzel bir söyleşi oldu. Her şeyin gönlünüzce olması dileklerimle… Hoşcakalın.. Mutlu kalın. Okurlarımıza… Selam, Saygı ve Sevgilerimizi gönderiyoruz. Küçük bir şiirimizle veda edelim..
Müzeyyen KESKİN
Amasyaşat Başkanı
Amasya Sevdası/ Müzeyyen Keskin
Amasya ilçeleri, Genelge’den aldı hız…
Ferhat Şirin sevdamız, beş yıldızlı elmamız.
Amasyalı Keskin Ozan! Duysun Avrupa, Asya
Sendeyim Müze’m heri, seni yazdım Amasya.
Sendeyim Seni Yazdım Amasya /Müzeyyen Keskin
Ulaşım ve İletişim:
[email protected]
Sitemiz: amasyasevdasi.net
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.