- 903 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
ASİ YABAN KEÇİLERİ İLE DELİKLİDAĞ GEZİSİ
Bugün 17 Nisan Pazar - 2016 , ASi YABAN KEÇİLERİ GRUBU ile bir doğa yürüyüşü çerçevesinde, Antalya’nın batısında Toroslar üstünde bulunan Deliklidağ’a bir haftasonu dağ turu gerçekleştirdik.
Hisarçandır üstünden, yaklaşık 1600 m. rakımlı Belen Yaylası yakınlarına kadar minibüsler ile seyrederken, ilk durağımız Antalya EXPO 2016 nın sembol çiçeği olan ŞAKAYIK KORUMA ALANI ÇEVRESİNDEKİ büyüleyici çiçekleri görüntülemek oldu.
368 kere deklanşöre basmışım gün boyunca. Antalya’nın batısında Kemer Karayolu’nda seyrederken, günbatımında defalarca gözüme ilişen deliği hep merak etmişimdir. Bugün bu deliği görmek kısmet oldu; neşeli bir gezi idi.Hurma Köyünün üstünde de bir Deliklidağ var, aslında ben önce oraya gideceğimizi sanıyordum. Baktım ki minibüs Hisarçandırı istikametine gidiyor, dedim ki; ’Hurmanın üstündeki dağ değil mi Deliklidağ dediğiniz?’ deyince ’Orda da var bir delik, ama bizim delik başka delik!’ deyince Bastık kahkahayı ’Tarihe geçecek bir lâf söylediniz!’ dedim şakacı arkadaşımıza, bu arada bir başka arkadaş, ’ Hani delik görünmüyor?!’ deyince ’ şakacı arkadaş, ’ Görünürde yok zaten!’ deyince bir daha gülüştük.
Hem gidişte hem dönüşte aynı rotayı kullandık. Yürüyüş güzergahı zorluca bir parkurdan oluşuyor, 3 derecesinde zorlukları olan bir patika yol diyebilirim; Gelidonya- Adrasan arasındaki rotaya kıyasla benzer yanları, dolambaçları, sarp iniş ve çıkışları olan bir hat.
Yola dikili taşları iyi takip etmek gerekiyor, boyama ile işaret yapılmamış.
Hepimiz güzel ter attık. Geçirdiğim uzun süreli Kemoterapi ve radyoterapi nedeniyle aylar sonra dağlara kavuşmak beni derecesiz mutlu etti. Ufak tefek ayağı kayıp hafif sıyrıklar alan arkadaşlar oldu ise de, etkinlik başarılı bir biçimde tamamlandı. Daha başından geziyi organize eden arkadaşlar, bazıları için bu güzergahın zor olabileceğini düşünerek, zorlu parkuru yürüyemeyecek arkadaşlarımız için daha kısa ve kolay bir parkur organize etmişler, 12 kişilik bir grup başkaca dağcı mihmandar arkadaşlarımızın nezaretinde kısa parkuru yürüdüler. Uzun Parkur yaklaşık 12 km. Kısa parkurun ise 8 km.den ibaret olduğu açıklandı.
Bu arada kayda değer ilginç bir bilgi Veysi Tatlı arkadaşımız tarafından açıklandı; yolumuzun üstünde ’Kaplan Kapanı’ olarak adlandırılan boğazdan geçerken, bu boğazda Roma döneminde Kaplanlar için tuzak kurularak, yakalanan kaplanların, bölgeden uzak bölgelere kadar satışının yapıldığını belirtti. Gladyatör dövüşlerinde, arenalarda, savaşlarda yakalan esirler ile dövüştürülen ve mezar kabartmaları üstünde işlenmiş görüntülerden gözümüze çarpan bu vahşi hayvanlar, söz konusu Anadolu Kaplanları, leoparlar, aslanlar o devirlerde bu dağlarda mevcuttular.
Devrilmiş ağaçlar, yaşam ile ölüme kıyas tutarken, çok yaşlı sedir ağaçları arasında gün boyu yaklaşık 1000 ila 1600 metreler arasında dağ havası teneffüs etmek, sağlık açısından son derece yararlı ve vücudumuzdaki hemoglobin değerleri derhal yükselişe geçiyor. Dağcılık sporu bu anlamda çok önemli bir spor dalı.
Uzaklardan Tahtalıdağ’ın - Olimpos ( 2365 m.) zirvesinde henüz erimemiş karları seyretmek ve Deliklidağ’dan Antalya körfezine, Kemer kıyılarına , Akdeniz kıyılarına bakış gerçekten büyüleyici bir manzara idi. Bir ara eşsiz manzaraları Tanrılar gibi yükseklerden seyredince mitolojik efsanelere daldım gittim. Ayak kaymalarında gayrı ihtiyari biçimde ayağı kayanlardan birisi bağırınca (Panik yapınca), Panik sözcüğünün mitolojide Kır Tanrısı keçi ayaklı Pan’dan türetilmiş bir sözcük olduğunu anlattım. Azra Erhat’ın Miotoloji Sözlüğü adlı kitabında verdiği bilgilere göre, sıcak yaz günlerinde yüksek ses çıkaran Pan’ın sesini duyanlar birdenbire korkuya kapılırlarmış; bu duruma ’Panik’ adı verilmiş. Panik yapmak özellikle dağcılıkta hiç iyi değildir çünkü, bu nedenle de arkadaşlarımıza panik yapmamalarını önerdim.
Şimdi de görüntülediğim kareleri sizler ile paylaşmak ayrı bir mutluluk benim için. Ancak her seferinde en fazla 42 kare fotoğraf ekleyebiliyorum. Bu nedenle aralıklarla ekleyip bu güzellikler ve Torosların doğası ile sizleri de tanıştıracağım.
Gezi organizasyonu içinde gönüllük çerçevesinde emeği geçen arkadaşlarımıza Orhan Deniz , Metin Atasayar Veysi Tatlıı, Cengiz İncesu, Sümer Erol Sarı arkadaşlarımıza içtenlikle teşekkürler...
Hareketli, bereketli, sağlıklı mutlu neşeli günler hepimizin olsun.
Esen kalınız, selam, sevgi ve saygılarımla.
Şaban AKTAŞ
17.04.2016
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.