- 587 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beğeni
DUAYEN GAZETECİ SAYIN ABDULLAH AKOSMAN İLE SÖYLEŞİMİZ:
TÜRK İSLAM KÜLTÜRÜMÜZE; YAZILARIYLA BASIN YAYIN ALANINDA HİZMETLERİYLE KATKI VERMİŞ DEĞERLİ BİR BÜYÜĞÜMÜZ; ÖNCE VATAN GAZETESİ SAHİBİ ,DUAYEN GAZETECİ BAŞARILI İŞ ADAMI,SAYIN ABDULLAH AKOSMAN İLE SÖYLEŞİMİZ:
Hülya ASLAN:Sn.AKOSMAN öncelikle ‘’ÖNCE VATAN ‘’gazetenizin adını ve verdiği mesajı açarmısınız lütfen.
Abdullah AKOSMAN: Önce Vatan, isminden de anlaşılacağı gibi, tüm insanlarımızı, farklılıklarına rağmen bir vatanın, bir bayrağın altında kenetlenmeye çağıran ve bu ülkü etrafında oluşan fikirlere yer veren ve bu fikirleri çevresine yayma girişimini hedef edinmiş bir yayın organıdır.
Hülya ASLAN: Sn. AKOSMAN Sizi ,gazeteci,yazar,şair ve iş adamı sıfatlarınızla çok yönlü ,mükemmeliyetçi ,prensiplerine bağlı bir insan olarak tanıyoruz . Bize edebi özgeçmişinizi anlatırmısınız?
Abdullah AKOSMAN: 1946 da TRABZON-OF da dünyaya geldim. liseyi memleketimde bitirdim,yüksek tahsil için İstanbul’a geldim hukuk ve gazetecilik eğitimi alarak, özellikle medyayı seçtim. Üniversite öğrenimim sırasında , 1965 yılında Üsküdar’da yayınlanan ‘Yeni Çığır’ dergisinde ilk yazı ve karikatürlerim yer aldı.Milliyet Gazetesi’nde çalıştım. Daha sonra ;Türk gazeteci, makale ve köşe yazarı(d. 7 Şubat 1933, Ereğli, Zonguldak), Mehmet Şevket EYGİ ile tanıştım. EYGİ benim Kültür sanata karşı yeteneğimi yönlendiren kişi oldu , Ulusal Bugün Gazetesi’nde uzun süre sanat köşesi yönettim. 1993’te Ayrıntılı Haber gazetesini satın aldım. 2001’de Önce Vatan Gazetesi’ni yayınlamaya başladım. 2006’da VATAN TV’yi kurdum. Halen gazetecilik ve matbaa işletmeciliği ile uğraşmaktayım.
Hülya ASLAN: Sn. AKOSMAN: 1965 ‘den bu güne hizmette olan şirketiniz REK-DAğ ile Vatan TV devam ediyormu,yarın için hedefiniz nedir?
Abdullah AKOSMAN: REK-DAĞ : ( Reklamcılık, Mali Müşavirlik, Yayıncılık ve Dağıtım Ticaret Limited Şirketimi ) 51. Yılında ekonomik sebeplerden dolayı beklemeye aldım.
2006’da kurduğum VATAN TV’ de yayında değil,Çünki ;Televizyon, gazete işletmesinden daha zor ve masraflı bir yatırım. Garantili reklam gelirleri ve sponsorlar olmadan yeniden düşünmüyorum.
Hedefim: İş hayatında hedefler bitmez, yarınlara yüksek teknoloji ürünü matbaalar kurabilmek ve 24-30 sayfa tamamı renkli olarak ‘ÖNCE VATAN’ gazetemizi basabilmeyi hayal ediyorum.
Hülya ASLAN: Sn. AKOSMAN,Kültür sanatımıza direk katkı sunan biri olarak Edebiyat hakkında fikirlerinizi bizimle paylaşırmısınız?
Abdullah AKOSMAN: Şiir yazmak veya okumak, bir enstrüman dinlemekten alınan haz gibidir.Benim çocuk yaşlarımdan beri sanata, şiir ve edebiyata karşı bir eğilimim vardı. 1972 ve 1986 yıllarında iki şiir antolojisi yayınladım.
1972’ de genç şairlerden derlemeler halindeki Antolojimiz’’ GENÇ ŞAİRLER ŞİİR ANTOLOJİSİ’’ o yıllarda bir ilk olması bakımından önemlidir,Kapak tasarımı da modern ve farklı olarak çok beğenilmişti.Karadenizli olduğumdan denize karşı bir tutkunluğum var,kapak resimdeki renk ve çizgiler deniz dibi manzarasını,daha doğrusu dünyasını yansıtıyor,kapağın altında şairlerin gizli duygularının toplanıp su yüzüne çıkarılması düşlenmişti.
1986 ‘YENİ ÇAĞRI ANTOLOJİSİ’’ ni yayınladım kapağında barış güvercini olan barışa ve sevgiye, özgürlüğe kanat çırpan duyguların toplandığı antolojimiz yine çok beğeni almıştı.
Hülya ASLAN: Sn. AKOSMAN,kendi şiir yahut diğer Edebiyat türlerinde kitaplarınız mevcutmudur?
Abdullah AKOSMAN: 1981-84 yılları arasında aylık sanat dergisi Yeni Çağrı’yı yayınlamaya başladım.Yoğun çalışma tenposuyla kendime zaman bulamadım desem doğru olacak, yıllarca meşakkatle,fedakarlıkla yürüttüğüm gazeteciliğim sırasında çok kıymetli anılarım,duygularımı biriktirdiğim şiirlerim oldu en kısa zamanda Otobiyografi türünde kitap denememi kaleme alacağım, siz değerli okurlara duyurmuş olayım.Yayınladığımda gençlere bir yol haritası olacağı kanaatindeyim .
Hülya ASLAN: Sn. AKOSMAN İyi gazeteciyi nasıl tanımlarsınız ,meslekle ilgili slogan haline gelmiş, prensiplerinizi yansıtan veciz bir sözünüz varmıdır?
Abdullah AKOSMAN:- Toplumun ahlak kurallarına en etkin şekilde uyması gereken mesleklerden biri de gazetecilik sektörüdür. İyi gazeteci bu kurallara uyarak,gerçekleri aktarabildiği sürece halka hizmet eden kişidir.
‘’ İyi gazeteci ; kendi çıkarını değil toplumun çıkarını ön planda tutabilendir.’’Abdulllah AKOSMAN
Hülya ASLAN: Sn. AKOSMAN, Özgür Basın’ı nasıl tarif edersiniz?
Abdullah AKOSMAN:-Bu dönemde ülkemizde bağımsız basın bulabilmek hayli güç.Basına yasama,yürütme ve yargıdan sonra 4.kuvvet denilir. Basının, tarafsız ve objektif görevini yerine getirebilmesi için, bağımsız ve tarafsız yargıya ihtiyacı vardır. Basının eleştiri odağında her zaman iktidarlar vardır. İktidarın hışmından basını koruyacak olan ancak bağımsız yargıdır.Tarafsız basın bana göre özgür sayılır,ancak;Sadece gazetecilik yaparak ayakta durabilmek güçleşti. Bu nedenle medya sahipleri başka işler de yapıyor.
Başka işler yapınca, hükümetlerle daha yakın ilişkiler içine giriyorlar. Bu yakınlık basını etkiliyor ve basın tarafsızlığını kaybediyor. . Ekonomik zorunluluklar, basını yandaş medya haline getirmiştir,kısaca günümüzde basın kuruluşları sanayi dalı haline gelmiştir. Sektörle ilgili idârî ve hukukî alanda yapılması gereken hayatî düzenlemelere ihtiyaç vardır.Basında güçlü oto kontrol sistemi kurulmalıdır. Basının tarafsız ve objektif görevini yerine getirebilmesi için, bağımsız ve tarafsız yargıya ihtiyacı vardır.
Hülya ASLAN Sn. AKOSMAN,Yerel Basın’ın güçlenmesi için neler yapılmalıdır?
Abdullah AKOSMAN: Batıda gazeteler çoğunlukla bölgeseldir, bizde ulusal olma çabası yoğundur.
Basın, kamu işlevi görüyorsa, KAMU’nun dağıtım sektörüne yerel ve ulusal basına sahip çıkması destek vermesi gerekir.
Hülya ASLAN: Sn. AKOSMAN İnternet Gazeteciliği’ yazılı basını nasıl etkiledi ve geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Abdullah AKOSMAN: Okuma alışkanlığı zayıf olan toplumlarda , İnternet ortamında habere hızlı erişim sebepler arasındadır,bir diğer sebepse ekonomik sıkıntılar sebebiyle, yazılı basında önemli tiraj kayıpları yaşanmıştır. Sonuç olarak internet ortamının geleneksel gazeteciliğe oranla okura sunduğu avantajlar İnternet Gazeteciliği’ni daha cazip kılmaktadır. Hal böyle olunca; gazeteyi ele alıp, onun kokusunu duyarak okumanın keyfi ,hiç bir yerde yoktur diyenler de malesef giderek azalmaktadır.. ABD’li araştırmacılar, yazılı basının ömrünün kısaldığını belirtiyorlar.Biz de bu nedenle internet gazeteciliğine ağırlık veriyoruz.
Hülya ASLAN: Sn. AKOSMAN : Sizce ülkemizde basın üzerinde gizli sansür uygulaması var mı? Varsa ne tür bir sansür uygulanmaktadır?
Abdullah AKOSMAN: Günümüzde gizli değil açık açık sansür uygulanmaktadır. Toplumu sindirme operasyonu, sistemli bir şekilde yapılmakta.,düşünenler, düşüncelerini açıklamaktan kaçınmaktadır. Korkutucu bir baskı söz konusudur,oysa gazete dediğin çok sesli olmalıdır.
Hülya ASLAN: Sn. AKOSMAN basın mesleğine yeni girecek gençlere neler tavsiye edersiniz?
Abdullah AKOSMAN: Genç gazetecilere öğüdüm, sadece okullarda öğrendikleriyle yetinmesinler...Gazetecilik öyle zor bir meslek ki...her konuyu az çok bilmeleri gerekiyor...Her konuda rahatça yazı yazabilmelidirler...Bunun için de bol bol araştıma ve inceleme yapmaları gerekir...
Hülya ASLAN. Sn. Abdullah AKOSMAN beyefendi, bize zaman ayırıp tecrübelerinizi,değerli fikirlerinizi paylaştığınız için Artuklu haber ajansı ve kendi adıma teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum.
Abdullah AKOSMAN:Bende Artuklu haber ve diğer yerel basına başarılar ,Milletimize mutlu ve barış içinde bir gelecek diliyorum.
Artuklu Haber Ajansı,Hülya ASLAN İSTANBUL 5 Nisan 2016
YORUMLAR
Son zamanlarda yazı ve şiirleri takip edemesem de bu gece okudum söyleşinizi.
Her haliyle çok güzel olan ve buram buram gazetecilik kokan röportajınız için yürekten kutlarım kaleminizi.
Saygılar, selamlar...