- 665 Okunma
- 6 Yorum
- 2 Beğeni
İşitme Engelli Milli Hentbolcü Tugay Gündoğdu ile
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
İşitme Engelli Milli Hentbol Takımı Oyuncusu Tekirdağ Saraylı Tugay Gündoğdu “ 2017 İşitme Engelliler Olimpiyat Şampiyonluğunu Ülkemize Kazandırmak istiyoruz”
2014 yılında Samsun’da yapılan İşitme Engelliler Dünya Hentbol Şampiyonasında Dünya 2. Si olan Türkiye Hentbol Takımının sempatik oyuncusu Tekirdağ Saraylı Tugay Gündoğdu’yu tebrik etmek için işitme Engelli Bir yazar olarak geçtiğimiz haftalarda sürpriz ziyaretle Tekirdağ Saray ilçesine gitmiş, Kaymakam, Belediye Başkanı ve yerel basını ziyaret ederek Teski iş arkadaşları ile tanışmıştık. Tugay bu sürpriz ziyaretimize hayli duygulanmış ve bizi gerçekten güzel misafir etmişti. Onunla yeni bir röportaj yapalım dedik. Memleketi Saray’ı çok seven Tugay ile işaret dili ile yaptığımız röportaj şöyle:
SORU-Tugay bize kendinizi tanıtır mısınız ?
TUGAY GÜNDOĞDU- 1990 Saray Çukuryurt Doğumluyum. Babam Bulgaristan göçmeni ve Kıbrıs Gazisi idi. Doğuştan sağır ve dilsizim. Benim gibi işitme engelli bir ablam ve abim var. Annem ablam ve beraber Çukuryurt köyünde yaşamaktayız. Edirne İşitme Engelliler İlköğretim Okulu ve Bursa Nilüfer İşitme Engelliler Meslek Lisesi mezunuyum. Çocuk yaştan bu yana sporu severim.Bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra Teski Saray Şubesinde çalışıyorum. Devlet Sporcusuyum. Hentbol Milli Takım Kampına katılarak Takımımızın başarısına çalışıyoruz. Hentbol Liginde Çorlu takımı olarak Türkiye 4. Sü olduk 2016 da Ankara’da amacımız olimpiyat şampiyonluğumuzu ülkemize kazandırmak.
SORU- Hentbol de milli olmak güzel duygu Çorlu Hentbol Takımı olarak neler yaptınız?
TUGAY GÜNDOĞDU- Dediğim gibi en son güçlü rakiplerimiz arasında 4. Olduk. Bu 4. Lük bile Ankara İstanbul ve İzmir dışında Çorlu’ya nasip oldu. Kupamızı Tekirdağ Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Teski Genel Müdürü Şafak Başa ‘ya sunmaktan mutluluk duydum. Takım kaptanı olarak.
SORU- Saray’ı çok seviyorsunuz . Memleketini sevmen gerçekten takdir edilecek duygu ve Saray halkı da seni seviyor gördüğümüz kadarıyla Saray’ı sevmek nasıl bir duygu?
SORU- Ailem Bulgaristan Göçmeniydi. Babam Kıbrıs Gazisiydi. 4 yıl önce vefat etti. Ben Saray da doğduğumdan Saray’ı çok seviyorum. Buranın tanıtılmasına engelli bir bitey olarak gayret ediyorum. Sizin sürpriz ziyaretiniz beni çok duygulandırdı. Gerçekten de Saray’ı görmek lazımdı. Sizin de memleketimizi sevmeniz ailem ve Teski çalışanları ile tanışarak onlara moral vermeniz beni mutlu etti. Aslında sizi davet etmiştim ama haber vermeden çiçeklerle bizi ziyaret etmeniz daha çok duygulandırdı. Beni de memleketinize davet etmeniz ayrı bir duygu. İşitme Engelli Milli bir hentbolcü işin de gerçekten güzel bir şey. Burayı sevdiğinizi ve kitaplarınızda yazılarınızda bahsettiğinizi görmek bana mutluluk verecek . Bende sizi Tokat’ta ziyaret etmekten memnunluk duyacağım. İstanbul’daki etkinliklere beni de davet etmeniz beni gerçekten duygulandırdı.
SORU- Hem sporda hem de Saray’lı olarak bu ilçenin tanıtımında engelli bir vatandaş olarak olağanüstü gayretinize ve sevgi dolu kişiliğinizi gerçekten çok takdir ettik. Bu nasıl duygu sizce?
TUGAY GÜNDOĞDU- Benim duymamam konuşamamam Saray’ı ve memleketimi sevmeme engel değil ki. Saray ‘ı yürekten severek işaret dili ile anlatıyorum . Saray Halk Eğitim Merkezinde işaret dili öğretmek istiyorum. Konuşamamamın buna engel olduğunu söyleseler de İstanbul’da başka yerlerde çok sayıda konuşma engelli olan işaret dili öğretiyor. Ben sempatik tavırlarım, içten duygularımla işaret dilini öğreteceğime inanıyorum. Bu konuda Kaymakamımızın ve Belediye Başkanımızın bana yardımcı olmasını dilerim. Ankara İşitme Engelliler Fedarasyonu’ndan işaret dili öğreteceğim konusunda sertifikamda var. Nereli olduğumu sorduklarında gururla Saray’lıyım diyerek anlatıyorum. Size de anlatmıştım. Buy anlatımlarımdan etkilenerek buraya gelmenize çok sevindim. (Bunu söylerken Tugay’ın samimiyetini gözlerinden okumak mümkün oluyor ve gözleri yaşarıyor) Sizinle işitme engelli iki başarı insan olarak Kemerburgaz Üniversitesin de yaptığımız gibi Saray MYO da ve Saray’da liselerde konuşma yapmak beni de sizi de mutlu eder sanırım.
SORU-Saray’ı tanıtmaya devam değil mi?
TUGAY GÜNDOĞDU- Evet sıkılmadan bıkmadan bir ömür boyu Saray’ımızı tanıtmaya devam. Bu memleketi sevmek benim için bir hayat tarzı bir aşk. İsterdim ki memleketimde daha güzel şeyler yapayım. Memleketim güzel şeyleri yaşasın. Turan Yalçın abimin “Engelleri Aşanlar” kitabında yeni baskılarında benden bahsedecek olması ve henüz yayınlanmayan “Okumakla Var Oldum” kitabında benden bahsetmesi gerçekten de mutlu olmama sebep oldu. İsterdim ki Turan Abimizle okullarda konuşmalar yapalım başarı hikayelerimizi anlatalım.
SORU- Bir sporcu olarak basında yer almak sizi mutlu ediyor.
TUGAY GÜNDOĞDU- Elbette. Hem sporcu olarak sporda başarılarımızı anlatmak. İnsanlar tarafından takdir edilmek bizleri daha çok başarılı olmamız konusunda motive ediyor. Bu da sporda olan başarımızı artırıyor. “Marifet iltifata tabidir” diyen atasözümüz bunu göstermektedir. Bu güzel şeyler sporda daha çok başarılı olmaya motive edecek bizleri mutlaka.
SORU- Bu konuda Saray lı yöneticilerden neler bekliyorsunuz?
TUGAY GÜNDOĞDU- Benim çabalarımın görülmesi, benim görüşlerimin dikkate alınması. İşaret dili öğretmem için bana imkan verilmesi. Spor müsabakaları ve Saray’ı tanıtmam konusunda kültürel çalışmalara , kamp için izin verilmesi Saray’a Turan Yalçın gibi ağabeylerimizin davet edilerek diğer illerde olduğu gibi liselerde ve MYO da beraber konuşmalar yapmamızın sağlanmasını dilerim. Tekirdağ Belediye Başkanımız Kadir Albayrak ve Saray Belediye Başkanımız Nazmi Çoban’ın ilgisi beni gerçekten çok mutlu ediyor. Kadir Albayrak ve Nazmi Çoban a buradan teşekkür ederim sizin aracılığınızla. Kitaplarınızın diğer yerlerde olduğu gibi Saray’da belediye tarafından engelli aileleri başta olmak üzere gençlere hediye edilmesi beni de mutlu eder. “Engelleri Aşanlar” kitabınızdan çok faydalanmıştık.
SORU- İşitme Engelliler Dünyasında çok sevilen ve aynı zamanda kıskanılan insansınız. Bunun sebebi ne?
TUGAY GÜNDOĞDU- Hem spordaki başarılarım hem insanları önyargısız sevmem hem de herkesle önyargısız gerçek manada işitme engelli olmama rağmen iletişim kurmam benim sevilmeme sebep oluyor ama kıskançlıklar istismarlarda olmuyor değil. Ben olumsuzluklara değil olumlu olan şeylere bakıyorum ve hayatı güzel görüyorum. Bu da bana baları getiriyor. Mutlu ediyor.
SORU-İmkan verilse Saray’ı tanıtmak için neler yapardınız ?
TUGAY GÜNDOĞDU- Saray’da işaret dili öğretmek , engelli başarılı insanları Saray’a davet ederek mesela Turan Yalçın abimizle okullarda konuşmalar yapmak, gençlere umut vermek. Mesela Turan abimiz hiç duymaz ama çok güzel konuşur kimse işitme engelli olduğuna inanamaz . Bunu da çok okumaya borçlu. Bunu Kemerburgaz Üniversitesi Konferansında görmüştüm. Hocalar ve Fahri Erenel hoca çok saygı göstermiş ve Turan Yalçın abimizin her dediğini not alarak uygulamışlar, bundan da memnun olmuşlardı. Aynısını yetkili olsam bende yaparım. İmkanım olsa Turan abimizin her zaman Saray’a gelerek konuşmalar yapmasını dilerdim. Gene imkanım olsa memleketi gezerek Saray’ı anlatırdım. Turan abimiz Tokat’a davet etti. Onunla Tokat basınını da gezerek Saray’ı anlatmak için heyecanlanıyorum. Saray bende sevdadır. Benim daha çok ciddiye alınmam ve bana imkanlar sağlanma beni mutlu edecek.
SORU- Başka neler anlatacaksınız,
TUGAY GÜNDOĞDU- Hentbolde 2014 de Dünya 2. Si olduk. Hedefimiz 2017 de Samsun ‘da yapılacak işitme engelliler olimpiyatında dünya şampiyonu olmak. Bunun için de Ankara’da kampta çok çalışmak Saray’ı tanıtmaya ve bizi sevenlere bizim de sevgimizi göstermek . Bana ilgi gösteren herkese bende sevgi ile karşılık veriyorum.