KADIN BAŞTACIDIR
Kadın bir çiçektir bu dünya bahçesinde. Kadın nesilleri yetiştiren, ruhunu şekillendiren ve insanlığın temelinde ayakta tutan bir mihenk taşıdır aşk ile bezenmiş ve o olmasaydı bizlerin şu anda sizlere seslenme şansımızın olmayacağı gibi, gün içerisinde onlarca işle uğraşıp; eşine, çocuğuna emek vererek yetiştirmesinin hakkını ödeyemeyiz.
Gel gör ki bu ahir zaman diye nitelendirdiğimiz dönemlerde kadınımıza yapılan hal ve hareketler yazılan ve yaşanandan farklıdır. Ne üzücü bir durumdur ki kadına yapılan şiddet, bizim insanlığımızı sorgulamamıza en etkin olan baş sebeplerden biridir. Oysaki İslam dini en güzel şekliyle kadına değer vermiş ama bizler kendimize şiar edinip okumadığımız için bilemiyoruz. Efendim demiyor mu “Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?”.
Kadın bir ana olarak bizlere verdiği emeğin yanında, vatanı en üstün tutarak yine acıları en yoğun yaşayan ve fedakârlığı en ağır bedellerle ödeyen insandır. Bizler bu zamana dek hem hem cinsleri hem de karşı cinsleri tarafından kadının hep güzellik yönünü binlerce kez ticari maksatlar noktasında kullanmaktan başka bir şey yapmadık aslında. Bir obje olarak ortaya koyup onun ruhi noktada doyumunu sağlayacak işlerle birlikte yürümeyi seçmedik bu hayatta. Çoğu zaman nasıl olduğunu bile sormadık ki aile içi iletişimsizlik nedeniyle çatırdamaya ve evlilikler yıkılmaya başladı. Oysa en güzel yanıydı insanın empati kurması ve eşlere öğretilmesi gereken ilk şeydir eşinin gözünden bakmayı öğrenmek ve empatinin güzelliği.
Günlere endeksledik bizler sevgimizi, sevgililer gününde yine kadını bir obje olarak kullandık, kadınlar günü diye günler çıkardık oysa değer veren için her gün sevgiliyi, kadını hatırlamak için biçilmiş bir kaftandı.
Önyargılı yaklaşımımızla neler yaşamadılar ki kadınlarımız, şiddetin en ağır tarafını yaşadılar, acıların en yoğun şekliyle bazı zamanlarda hayatın içinde ortada bıraktık. Biz en güzel şekliyle ruhlarından anlamak yerine bin bir şekilde kullanmayı tercih etmek bu modern zamanın neresine sığardı. Verilen değeri görmek isteğinden başka bir ihtiyacı olmayan kadınlarımızın önemini anlatan en güze kitap Kur’andır.
Efendimizin hayatına baktığımızda bir kadına nasıl davranılması gerektiğini öğrenebilecekken, bizler ilk Emire ters düşen bir yapıda olduğumuz için kadınımıza verilmesi gereken değerin hakkını veremedik. Ne güzeldir Hz. Ayşe annemizle yaptığı yarış, ne güzeldir kıskançlığını engelleyen söylemleri ve daha nice güzel örnekleri varken hayatımıza uygulayamadığımız için bir güne ve ticari ağırlığı fazlalaşan günlere sığdırdık sevgimizi. Ne haklarını savunduk ne de hukuklarını bazen.
Hep güçlü olduklarının tek sebebinin yalnız mücadele etmekten kaynaklandığını haykırdılar. Çalışan kadınlar yine işlerde en ağır şekliyle çalışırken, maddi durumu yerinde olan, keyfiyeti fazla ve işin gösterişinde olanlar hep çığırtkanlık yaptı. Oysa emek demek alnından ter aka aka bir ruhun ve canın yetişmesini sağlamaktı aslında. Elbette kadir kıymet bilen ve en layıkıyla temsil edenlere bir sözümüz yok. Hak hukuk konusuna gelince, Rasûlullâh (s.a.v.) Efendimiz de erkekleri, kadınların hak ve hukûkunu gözetmeye dâvet etmekte ve bu konuda:
“Kadınların haklarını yerine getirme husûsunda Allâh’tan korkunuz! Zîrâ siz onları Allâh’ın bir emâneti olarak aldınız.” buyurmaktadır. Başka bir hadîs-i şerîflerinde de: “Sizin en hayırlınız, ehline (eşine ve çocuklarına) en hayırlı olanınızdır. Ve ben de ehline karşı en hayırlı olanınızım.” buyurur. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz, erkeklere, kadınlara dâimâ iyi davranmalarını tavsiye ederek:”Mü’minlerin îmân bakımından en olgunu ve en hayırlısı, hanımına karşı en hayırlı olanıdır.” buyurmaktadır. Veda Haccı’ndaki meşhûr hutbesinde
Peygamber (s.a.v.) Efendimiz: “Ey insanlar! Kadınlar hakkında Allâh’dan korkunuz! Sizin kadınlarınız üzerinde hakkınız vardır. Bazı hadisler : (Hanımlarınızı üzmeyin. Onlar, Allahü teâlânın size emanetidir. Onlara yumuşak olun, iyilik edin!) [Müslim](Hanımının kötü huylarına katlanan erkek, belalara sabreden Hz. Eyyüb gibi mükâfatlara kavuşur. Kocasının kötü huyuna sabreden kadın da, Hz. Asiye gibi sevaba kavuşur.)*
Ne güzel ki âlimler kadınımızlarımız için ne güzel ifadelerle değerlerini anlatmışlar.
*[İ.Gazali](Hanımı ile iyi geçinip şakalaşanı Allahü teâlâ sever, rızklarını artırır.) [İ.Lâl](En üstün mümin, hanımına, en iyi, en lütufkâr davranan güzel ahlaklı kimsedir.) [Tirmizi](En iyi Müslüman, hanımına en iyi davranandır. İçinizde, hanımına en iyi davranan benim.) [Nesai](Hanımına güler yüzle bakan erkeğin defterine, bir köle azat etmiş sevabı yazılır.) [R.Nasıhin](Hanımının haklarını ifa etmeyenin; namazları, oruçları kabul olmaz.) [Mürşid-ün-nisa](Hanımını döven, Allah’a ve Resûlüne asi olur. Kıyamette onun hasmı ben olurum.) [R.Nasıhin](Kadınlara ancak asalet ve şeref sahibi kimse değer verir. Onları ancak kötü ve aşağılık kimseler hor görür.) [İ.Asakir] (Kızlarınızı altın ve gümüş ile süsleyin! Elbiseleri güzel olsun! İtibar kazanmaları için en güzel hediyelerle ihsanda bulunun!) [Hakim](Kız çocuğunu güzelce terbiye edip, Allahü teâlânın verdiği nimetlerle bolluk içinde yedirir giydirirse, o kız çocuğu onun için bir bereket olur, Cehennemden kurtulup kolayca Cennete girmesine vesile olur.)
Dinimiz kadına en güzel şekliyle hak verip sahip çıkmıştır her daim.
Sizin hayırlınız, eşine hayırlı olandır. Ben de eşime karşı sizin en hayırlınızın. Kadınlara ancak iyi insanlar iyi davranır; onlara karşı ancak kötü kişiler, ihanet eder.” (el-Camiu’s-sağir, c.2, sh.ll, Hadis No:4012)*
Tüm bunları göz önünde bulundurarak kadir kıymetini bilemediğimizi düşündüğüm Analarımız başta olmak üzere tüm dünya kadınlarının 8 mart dünya kadınlar gününü en içten dileklerimle kutlarım.
BAKİ EVKARALI
/bakican
/yazarbakican
Kaynak: * takaonline.com/islamda-kadina-verilen-deger/
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.