- 1394 Okunma
- 10 Yorum
- 2 Beğeni
MEDENİ İNSAN
Bir Alman düşünür şöyle der: “En medeni insan karanlıkta dahi esnerken ağzını kapatan insandır.” Karanlıkta esneyen bir insanı kim görür ki? Kimse görmez. Dolayısıyla da kimse ağzını kapatmadığı için onu ayıplayamaz. Fakat sözü edilen insan, karanlıkta dahi esnerken ağzını kapatır. Neden? Çünkü o insanın her şeyden önce kendisine saygısı var. Öyleyse medeni insan kendisine saygısı olan insandır. Kadının birine sorarlar:
-Ne iş yapıyorsun?
-Yönetici asistanıyım.
…-Vauuvv. Peki ne tür bir iş bu?
-Telefonlara bakarım, notlar alırım, randevuları ayarlarım.
-Sekretersin yani.
-Hayır canım ne münasebet yönetici asistanıyım dedim ya!
İşte diğer mesleklerin de yeni nesil adları…
Temizlikçi kadın: Hijyen uzmanı, Şoför: Vasıta idarecisi, Anahtarcı: Ev güvenliği sorumlusu, Dadı: Genç insan danışmanı, Bekçi: Güvenlik görevlisi v.s.
İnsanlar değişmedikçe isimler değişse de medeni olmak pek mümkün değildir. İnsan kitaplarıyla, evindeki antika halılarıyla, yağlıboya tablolarıyla kendisini övebilir, ayakkabısıyla, paltosuyla, kravatıyla caka satabilir, ama bu onu medeni yapmaz. Medenî insan iyi bir eş, iyi bir anne- baba, iyi komşu, iyi âmir, iyi memur, iyi işverendir aslında. En modern arabalara, jiplere binip pikniğe gidip, çöpleri ya orada bırakmak, ya da baraj gölüne atmak medeniyet değildir.
Günümüzde maalesef medeniyet denilince Avrupa tarzı yaşam örnek gösteriliyor, gece eğlencelerinde orada burada rahat yaşayan insanlar için “ne kadar medeni insanlar” diyenler var. Ama kravat takmakla insan medeni olmaz. Medeni olmak her insanın insan olduğunu bilmesi, karşısındaki insana da insan olduğu için saygı göstermesidir.
İnsanın bol parası olabilir, zengindir. Lüks bir meskende oturabilir. Lüks ve pahalı bir otomobili vardır. Aşırı tüketim yapar, lüks giyinir. Evinde lüks ve şatafatlı mobilyalar vardır. Ama okumayı hiç sevmez, kitaplarla işi olmaz. Sahip olduğu paraları kitap, sanat, kültür masrafları için kullanmayı boş görür. Oysa medenî insan kitaplı insandır. Sanatı, estetiği seven kişidir. Bir ülkeyi gezmeye gidip, müzeleri dolaşmadan sadece çarşı pazarı gezip, restoranlarda pahalı yemekler yiyip ülkesine dönen aslında medenî değildir, zengin bir bedevîdir.
Kendi ile barışık, özgüvenli, düşüncelerinde ve söylemlerinde tutarlılık olan, saygılı ve herkesle ortak bir noktada anlaşabilen, kendine ait fikirleri zorbalıkla değil aklın gücü ile karşısındakine anlatmaya gayret eden, ”ben” değil, „biz” olmaya çalışan kişi gerçek manada medeni insandır. İnsanları olduğu gibi kabul etmeyi benimsemek, kılık kıyafete göre insan seçmemek, her şeyden önce fikirlere saygı duymak ve hoşgörülü olmak gerçek medeniyettir. Bir bireyin ne giydiği değil neler başarabildiği önemlidir./alıntı/
YORUMLAR
Cok guzel bir anlatimla gunumuz dunyasinin medeniyet adina, medeniyet adi altinda insani degerlerden uzaklasma cabalari gunumuzde frenlenemez egolarla desteklenmektedir. Ah kendimiz gibi olabilsek, ozentileri, hayat mucadelesindeki acimasiz dengesizliklere ragmen.
Bu guzel yaziniza tesekkurler, saygilar selamlar
Günümüzün yarasına parmak basan bir yazı."medeni insan kendisine saygısı olan insandır" yazarımızda zaten bu konuya dikkat çekmiş ve bir insanın hangi kriterleri taşıdığı zaman medeni insan olacağını anlatmış...Günümüzde medeni insan bulmak çok zor diye düşünüyorum.Arabasında yola çöp atan,müzik sesini açarak başkalarına dinleten,yürüken caddeye tüküren,camiye gelirken temizlenmeden gelen,kapıda karşılaştığı komşusuna bir selam vermeyen,oturduğu binada aidat ödemeden yaşayan vs....Sistem,kaba,asalak,görgüsüz insanlar üretiyor sanki:bunu her yerde her zaman görüyoruz. Yazarımız bu konuya dikkat çekmiş.Selam ve saygılarımla Gülşen Hanım..
Medeni insan kendisine yapılmasını istemediği şeyleri başkasına yapmayan ve toplum içerisinde başkalarının hakkına ve düşüncelerine saygı görtere bilen ve gerektiğinde tevazu 'sahibi insan ola bilme özeliğine sahip olabilmektir. kanımca ;
kravat takmakla yada mevki sahibi olmakla yada okumakla medeni insan oluyor ne yazki.. bunun örnekleri oldukça çok etrafımızda maalesef ; herşeyden önemsli kişinin kendisine ne olan saygısı sanırım..
tebrikler ..selamlar..
beren yılmaz tarafından 12/24/2015 3:55:35 PM zamanında düzenlenmiştir.
Gülşen Karataş
Oldukça anlamlı bir makale.
İnsanı, insan yapan zaten ne şanı, şöhreti, ne para-pulu malı mülkü, ne de makamı....
Kadın veya erkek ''adam'' diye tanımladığımız, yazarın da medeni olarak belirttiği olgunluğa sahip değilse, ha uşak olmuş ha padişah; ne farkeder ki; aynı yerden geldik, aynı yere gideceğiz neticede.
Kişiliklerinden emin olmayanlar genellikle ''gösteriş'' yoluyla kendilerini kabul ettirmeye çalışırlar. Bu tavır ise, çok sürmez, saman alevi gibi gelir geçer.
Tebrikler ve teşekkürler yazara.
Bizden de selam ve saygılar
Gülşen Karataş
Güzel bir yazı okudum. okuyucuya ulaştırdığınız için teşekkürler efendim. selam ve sevgilerimle...
Gülşen Karataş
Gönlünüze yüreginize saglık Gülşen hanım medeni insan önce kendisine sayı duyar siizinde dediginiz gibi empatili yaşamak
hoş görülü insan saymakla bit mez velhasıl güzel bir konuyu kaleme almışsınız kutluyorum bu medeni insanı bende yürekten
Gülşen Karataş
MEDENİ OLMAK İNSAN OLMANIN BİRİNCİ ŞARTIDIR.MEVLANA DER Kİ'' NE İNSANLAR GÖRDÜM ÜSTÜNDE ELBİSE YOKTU, NE ELBİSELER GÖRDÜM İÇİNDE İNSAN YOKTU'' İŞTE MEDENİYET İÇİYLE DIŞIYLA ERDEMİYLE ADAM GİBİ ADAM OLABİLME KAVGASININ ADIDIR. BUNUNDA BİRİNCİ ŞARTI ÖNCE KENDİNE SAYGIDIR.ÖNCE KENDİNİ SEVEBİLMEKTİR. KENDİNE SAYGISI OLMAYANIN BAŞKASINA DA OLMAZ. KENDİNİ SEVEMEYEN BAŞKASINI DA SEVEMEZ. PAYLAŞIM ÇOK GÜZELDİ . ANLAMLIYDI GÜLŞEN HNM
Gülşenciğim çok güzel bir konu işlemişsin insanın çok zengin yada çok pahalı elbiseler giyinyor olması medeni olduğunu göstermez önce kendine sonra da çevresine saygı duyan insandır medeni olan parayla pulla alınacak birşey değil yoksa eşşeğe altın semer vursan yine eşek yine eşek hiç bir şey değişmez eline emeğine sağlık sevgimdesin can arkadaşım