- 719 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
YILDIZ YOKUŞU
YILDIZ YOKUŞU:
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ:Kısaca (YTÜ), Türkiye-İstanbul-Beşiktaş’ta yer alan, 03.07.1992 tarih ve 3837 sayılı yasayla, Yıldız Teknik Üniversitesi adı altında faaliyetlerini sürdüren devlet üniversitesidir.
Sultan V. Mehmet Reşat zamanında ,eski adıyla kondüktör, yeni adıyla ‘Tekniker ve Mühendis’ gereksinimlerini karşılamak amacıyla 1911’de ‘Kondüktör Mekteb-i Âlîsi ‘ adıyla Bayındırlık Bakanlığı’na bağlı bir üniversite olarak kurulmuş ,zamanla Padişahların ve Cumhuriyet döneminde de yöneticilerin desteğiyle büyütülerek geliştirilmiştir. Bugün merkezi: İstanbul Beşiktaş’ta olup 4 yerleşkeye sahip olan Üniversitenin,Yıldız ve Davutpaşa yerleşkelerinde, Osmanlı döneminden kalan binalarda eğitim devam etmektedir.
Yıldız Sarayı’nın bulunduğu Beşiktaş tepesi Hasbahçe ile koruluk Padişahların geçmişte güzelliğine hayran kalarak çeşitli kasır, köşk ve çeşme gibi yapılar yaptırdığı alan. Yıldız Saray binaları, Topkapı Sarayı’nın köşklerini andıran ve Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan müstakil binalardan müteşekkil.
Saray bahçesindeki bitkisel düzenlemelerde kasır ve köşklerin yakın çevreleri hariç, dışbahçede, gölet şeklindeki geniş havuz, ağaç toplulukları, bitkisel kompozisyonlar, kıvrımlı patikalar, arazideki eğimler, alçalma ve yükselmeler mevcut olup, koruluğun doğal yapısı ve bitki örtüsüne çok fazla müdahale edilmeyerek bugünlere ulaşmış durumda.
Burada asıl yapılaşma Sultan II. Abdülhamid (1876-1909) döneminde başlamıştır. Otuz üç yıl devletin idare merkezi olan saraya’ Yıldız Saray-ı Hümayunu ‘adı verilmiştir.
Yıldız Sarayı, sultanlar ve şehzadeler tarafından ikamet yeri olarak kullanılan ve resmi görevlilere tahsis olunan köşklerden başka; tiyatro, müzehane, kitaplık, eczahane, hamam, tamirhane, marangozhane, demirhane, kilithane gibi çeşitli binaları da kapsamaktadır.
Günümüzde;YILDIZ KORUSU, konumu ve özellikleriyle, çeşitli işlevleri bünyesinde barındırmasından ötürü, halkın yaz aylarında kullandığı bir rekreasyon(boş zamanların hoşca ve dinlenerek değerlendirilmesi.)alanıdır.
17.Mart 2015 Salı Yıldız Teknik üniversitesi Beşiktaş Merkez Binada hocamız YTÜ.öğretim Görevlisi Murat DOĞAN
İle görüşmemiz var.Ayrıca Haliç Üniversitesi Öğretim Görevlisi ünlü Klavsenist ,Doç.Sanat Yönetmeni Leyla Pınar TANSEVER’de bizimle olacak. Birlikte Hanım Sultanlar Sarayı(Çukur Saray)’ı gezeceğiz.
Yedi tepeli şehir İstanbul’umuzun, tepelerine tırmanmak için yokuş çıkmak gerektiğini hesaba katmamışım , Yıldız yokuşunu tırmanıyorken, yorgunluktan şöyle bir ahhh deyip iç geçirdim. Hülya beee sende ne çektin bu İstanbulun yokuşlarından dedim.
Önce ‘Bâb-ı Âli’ yokuşu sonra Yıldız Yokuşu derken diğerlerini hatırladım. Kumbaracı Yokuşu, Şişhane Yokuşu, At Çatlatan, Deve Bağırtan, Eşek Anırtan,VS. VS.) Bize kalan bu sözlerden insanların yokuşları At,Eşek ve Deve ile çıktıklarını anlıyorum. Yaya çıkarken, ne yapmışlar acaba nasıl sözler söylemişler diye düşündüm,hatırladığım olmayınca bende kendimce( Adam Terleten Yokuşu ,Kalbi Tekleten Yokuşu, ,Taban Patlatan Yokuşu, Oflatan,Puflatan, Yokuşu,İnsanı Kötü Kötü Söyleten Yokuşu ) gibi insana zor gelen yokuş cümlelerimi dizdikten sonra , Yıldız koruluğu-’Koru-u Hümayun’ girişine ulaştım.
Güvenlikten geçip , bahçenin dar ve dik merdivenlerini ine- çıka tırmanırken.Şu köşe yaz köşesi, şu köşe kış köşesi diyerek, ıhlamur ağaçları altında seyri sefa eyleyip,vara -vara Yıldız tepesine vardım.Osmanlı Saray mutfağının ana arterleri, depoları, gıda kaynakları yani ‘’KİLER-İ HÜMAYUN’’bölümünü geçerken;aman şuradan önüme kedi falan çıkarda maazallah herbiri aslan büyüklüğünde sarayın besili Sarmanları, bir şey isterim sanıp beni tırmıklamasın deyüben,hızla uzaklaşıp ilerideki öğrenci kafeteryasına doğru yürüdüm.
Nilüfer havuzu kenarına kurulmuş,manolya ağaçları altındaki kamelyada kendime bir kahve molası verdim.Bulunduğum yerde,Tabiat,tarih ve gençlik bu huzur verici ortamın pozitif enerjili yegane değerleriydi.Randevu saatinde hanım Sultanlar Sarayı(Çukur Saray)’ önündeyim içerisi görülmeye değer tarihi bir ortam; Hanım Sultanların kullandığı Hünkar dairesi(Çukur Saray) , günümüzde Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlük binası olarak hizmet vermektedir.
Hocalarımıza rehberliklerinden dolayı candan teşekkür ederek ‘’HAYATA DAİR HERŞEY’’ adlı dergimizi takdim ettim.17.Mart 2015 Hülya ASLAN