- 699 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
463- öğretmenliğim... ard. öyk.
Öğretmenliğim süresi boyu uyguladığım teknikler ve metodlar ha deyince söyle deseler.
Söyleyeceğim şunlar olurdu.
Öğretmenlik sanatı, seneler seneleri devirse öğretmen oldum denmez. Öğretmen tarifini şöyle yapmaya karar vermiştim. Hâlâ o fikirdeyim. Öğretmen eksiği ve fazlası olan kişidir.
Öğretmen olduğumdan bu yana seneler devrildi. İlk dersimi hatırlamak istiyorum nafile. Yıllar sonra bu soruyu kendime soracağımı biliyordum ve hazırlanmıyordum değil. Yine nafile... yıllara fend yapamıyorsunuz.
Bana göre ilk beş yıl öğretmenlik hazırlık evresi diye nitelense hiçte boş bir yargı olmaz. Bu biraz da kişinin biyografisiyle ilgilidir. Öğretmenin mesleki yıllarına Eğitimgrafi diye isim taksak olmaz mı?..
Benim eğitimgrafim asteğmenlikten sonra realist bir çizgiye oturdu derim. Evet askerlikten sonradır. Orada usta öğretmenler gördüm ve onların modellikleri beni aşıyordu. Hiç bir öğretmenlerim beni aşmadı o güne değin bu ben de onları beğenmemeğe ve model almamaya götürmüştü. Etkilenmemiştim.
Akad soyadlı albay bir öğretici sunum ustasıydı. Hepimizi etkiliyordu.
Bir kaç öğretmenden biriydim. Beni benim açımdan çok etkilemişti. Fikirlerini sarması. Fikirlerini insanî akılcı yasalarla maksimize etmesi normlara mügayir olmamakla herkesin tasdikini realize edebiliyordu.
Albay Akad, Asaf Savaş Akad’lardanmış köklü bir aileden geliyormuş. Sunum stratejisini alabildiğine iyi kullanıyordu. Dikkatiniz bir dakika olsun dağılsındı değil mi? Mümkün mü?
"Gafletten uyan oğlum!" Artık durur muyum? Arayıpta bulamadığım fırsat. Tanrı bana bir kapı açmıştı. Kapıyı arşınladım. Vardım. Açıldım çok ıraklara. Kapı mapı mı kalır. Açtım, susamıştım bilgiye...
Öğrenme- öğretme stratejilerinden; üç temelden biridir sunum startejisi iyiki Albay Akad’ta görmüş ve öğrenmiştim. Sunmak yani bildiğini seni dinleyen insanlara satmak ve dinletmek öğretmek belletmek...
Misâl hâlâ anımsarım "Çanakkale Savaşları"nı anlatım tekniğiyle sunmuştu. Demonstrasyon metodunu kullanmıştı.
363 ile kodladığımız sayı eğitim stratejinin üç maddesini 6 eğitim metodlarını ve son üç ise eğitim tekniklerini sembol eder.
Aral Akad... 363 sayısını geçişli olarak tamamını yeri gelince acımadan esirgemeden icra-i sanata tabi tutuyordu.... Sir Ken Robinson’un teorisi de oydu. Reçete yoktur eğitim bilimde ders işlemeğe.
Beğenmediğim öğreticiyi ben dinlemedim. Öğrenci dinler mi? Modern zamanların öğrencileri çağdaş haklardan doğma hukuklarını bildiklerinden bilgili öğretmeni ve sevgi sahibi öğretmeni dinleriz isteriz demektedirler. Öğretmenin eğitim tablosunda kompozisyonun tümünü görmesi ve hakim olması dünya eğitim çevrelerince kabul edilir.
Öğretmenin hakimiyeti 363 sayısıyla yaptığımız kodlamayladır ki açılımı şöyledir: üç tanesi strateji maddeleridir; keşif, sunuş ve araştırma. altısı ise yöntemdir; anlatmak, tartışmak, vaka analizi, tek başına çalışmak, göstererek çalışmak, problem çözmek matematik problemi veya fen bilgisi, fizik problemi gibi.
Öğretmenin hakimiyeti strateji ve yöntemden sonra üç tane teknikle sayı kodu son bulur.
Soru- cevap, drama ve beyin fırtınası üç tekniğin üç tanesidir.
Bütün öğretmenlerin bildiği muhakkaktır. Uyguladıkları yine öyledir. Modern öğretmenin diğer zamanlardan ayrılışı günümüz öğretmeni elinde tam bir haritayla sınıfa girdiğidir.
Maharet harita üstünlüğünü simülasyon üstünlüğüne çevirebilmektir.
Harita kompozisyon üstünlüğü sağlamıştır öğretmene. Resmin bütünü görülmektedir. Harita iki boyutludur... simülasyon ise üç boyutludur... Vivaldi’nin mevsimleri senfonik eseri gibi ağaçların önüne gitmek gövdesini sarmak, aşağıya ilerlemek... yola çıkmak, tekrar yoldan ayrılıp çitlerden atlamak gibi... boyutlu zaman simülasyonu yapmak çağdaş öğretmenliğin icaplarındandır.
Sınıfa girdiğimde araştırma stratejimden başka herşey muğlaktır. Hiç bir şeyin müsbetiyeti var değildir. Her şey olabilir. Hiç bir şey öğretmeni şaşırtmamalıdır. Öğretmenin seviyesi altında kalacak bir durum olabileceği gibi öğretmeni aşacak durum da sözkonusudur, olabilir, öğretmenin tüm seviyesi yetersiz de kalabilir.
363 ile kurulacak kombinezon veya korelasyon sonsuzdur. Öğretmen şartları ilmik ilmik maddelere uyanları tesbit ettikçe uygulamayla stratejik üstünlüğü ele geçirecektir. Teknikle bağlantı kuracak ve yöntemle sonuca yol alacaktır. Bu bir kısa mücadeledir. Eteğimizde olan tüm taşları dökmek zamanıdır. Başka bir derse saklayayım denemez başka bir ders yoktur, andaki ders vardır, en mükemmel derste o an ki derstir. Taktik hata yapılamaz olay olguya heba edilemez.
Her dersimiz bir eşsiz vakadır şimdi burada ve real olan odur... Bilmediğimiz, bildiğimiz buradadır. Maksatımıza uygun ürün vereceğimiz ve ders sonunda kazanım olarak ele alacağımız şeyde buradadır.
Dersimin en son olanı daima en gerçek olanıdır.
Hep öyle düşündüm. Gerçekçilik öğretmeni mahcup etmez. Akılcılığı menzilim saydım. Varacağım yer, son yoktur ya öyle sayarak inandığım akılcılık olmuştur.
Öğretmen eksiği ve fazlası olan kişidir...
Bütün bu söylediğimiz şeylerin muhatabı -biz de bir zamanlar öğrenciydik- sözün istikbal ettiği insanlığın çocuklarıdır... İnsanoğlu en mukaddes şey!
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.