- 1084 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beğeni
Kul Armağan'la Röportaj
Kayseri Hakimiyet Gazete’si Şair Kul Armağan’la Röportajı
Bu haftaki röportaj konuğumuz Kul Armağan
Kendisi, emekli din görevlisi ve şairdir. Bu söyleşide kendisini ve yayınlamış olduğu kitabı hakkında söyleşi yaparak siz değerli okuyucularımıza tanıtmaya çalıştık.
Hâkimiyet: Nerede doğdunuz, eğitim durumunuz nedir, hangi okullara gittiniz?
Kul Armağan: 1956 Kayseri/Develi-Havadan Köyü´nde doğdum. İlkokulu Develi ilçesinde, İmam-Hatip Lisesini 1975 yılında Adana´da bitirdim.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Yüksek Okulu mezunuyum.2002 yılında emekli oldum. İsviçre, Fransa ve Almanya´da İmam-Hatiplik yaptım. Çeşitli Gazete ve dergilerde yazılarım yayınlandı.
Hâkimiyet: Nerelerde çalıştınız, çalıştığınız yerlerde yaptığınız yöneticilikler var mı?
Kul Armağan: Çeşitli İllerde İmam-Hatiplik, Müftülük Memurluğu, Müftülük Şefliği, Müftülük Murakıplığı yaptım.
Hâkimiyet: Fikir dünyanız nasıl gelişti?
Kul Armağan: 1975 yılında İmam-Hatip olarak devlet memurluğuna başladım.1980 yılında eve televizyon alıncaya kadar, dini, ilmi çok çeşitli kitaplar okudum. Diyanet İşleri Başkanlığında 27 sene görevli olduğum camideki kürsüden vaaz vererek ve minberden hutbe okudum. Bu zaman zarfı içerisinde yaşamış olduğum olaylar ve yaptığım çalışmalar neticesinde fikir dünyam gelişti.
Hâkimiyet: Size göre şiir ve şair nasıl olmalıdır?
Kul Armağan: Şiir, söz sanatlarının en önemlisi ve etkilisidir.
‘Onları (kafirleri, İslam düşmanlarını) hicvet, çünkü nefsimi elinde tutan Allah’a yemin ederim ki, senin şiirin onlar için oktan daha etkili ve yaralayıcı olacaktır’ Hz. Muhammed (s.a.v.). Güzel şiirler, petekten damla damla sızan bala benzer. Bunlar, insanın ruhuna tat verir. Şair; sözden incileri, yürek tesbihine dizendir. Şiir, şuurun çocuğudur. Şuurun rahminde büyür, beslenir. Şiirle şuur arasında bağlantı vardır. Ağzından çıkanı kulağı duymuyorsa o, şiir katına yükselmez. Şuurun olduğu yerde şiir olur. Şuurun olmadığı yerde şiir aramak, çöplükte gül aramaya benzer. Karanlıkta yitirdiğini, sokak lambası altında arayanlar bulamazlar. Yitirdiği yerde aramalılar. Şiir yüreğe hitap eder, kalbe yakınlığı oranında şiirdir. Şiir yazılmaz, söylenir. Şiir, yüreğin dumanıdır. Yürek yanıyorsa, dumanı şiir suretinde tüter. Şiir bu manada, inilti, sızlayıştır. Şiir, sözün özüdür. Şiir, sözün süzülmüş şekli, üsaresidir. Gül yağı gibi birşeydir. Şiir, nesrin süzülmüş halidir. “Şair, kağıt karalamak için şiir yaza değil, yazdığıyla ders verendir. “Şairleri susmuş bir millet, helakı hak etmiştir.”
Hâkimiyet: Gönül Kıvılcımı şiir kitabınız hakkında bilgi verir misiniz?
Kul Armağan:
Bismillahirrahmenirrahıym,
Hamd Allah(c.c.)’ ya, salat’ü selam Rasülullah (s.a.v.)’e ve o’na tabi olanlara olsun.
Şiir, söz sanatlarının en önemlisi ve etkilisidir. Bu özelliği nedeniyle Hz. Peygamber’den bu yana tüm müslümanlar tarafından önemsenmiş, değer verilmiştir. Bu olgu, bir sanat olarak şiirin mübahlığının da tartışılmaz kanıtıdır. Ne var ki konuya tek tek ürünler açısından bakıldığında hüküm değişebilir. Bu durumda belirleyici olan şiirin içeriğidir. (Peygamberi hicveden kâfir ve İslâm dışı) şairler ise, onlara sapık kimseler uyarlar. “(Kur’ân-ı Kerim, Şuara Suresi-224.) Şuara sûresi âyetleri şairleri aydınlatmakta, onlara yol göstermektedir.’
Şiir; sağnak haline gelmiş aşkın gözyaşlarıdır… Şiir duyguların çağlaması değil; yüreğin ağlamasıdır. Bazen bir şiir çok şey anlatır anlayacak olana… Bazen de bir roman bile fazla seni duymayana… Düşüncelerin birikip imbiğimizden damlamasıyla fikir; duyguların birikip yüreğimizden çağlamasıyla şiir oluşur… Şiir; aşkın sözcüklerde görülme halidir…”
Kıymetli okurlar, bu şiir kitabımda aşk, sevda, sevgi şiirlerini, milli ve dini şiirleri bir arada yayımladım. Şiirlerimde çirkinlikleri yerdim, güzellikleri övdüm. Dertleri, hüzünleri, sorunları, Allah ve peygamber aşkını ve insani aşkı paylaştım. Dini, İslam’ı ve ilahi vecibeleri hatırlattım, yaşantımı ve yaşadığım yerleri yazdım. Hayallerimi, duygularımı, gerçekleri kaleme aldım. Barışa, kardeşliğe, sevgiye, hoşgörüye kadar ne varsa yıllar içinde yoğunlaştığım konuları, dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştım. Şiirlerimi de siz değerli okuyucularımın istifadesine sunmaya karar verdim.
Bundan da büyük bir mutluluk duyuyorum.
Hâkimiyet: Hayattaki ilkeniz ne’dir?
Kul Armağan: Her konuda şiir yazarak topluma, bireye ve ülkeye faydalı olmaktır.
“İnsanların en hayırlısı insanlara faydası olandır.” İlkesinden hareket ederek, İslam ahlakının toplumda hakim olması için çaba sarfetmekteyim. Bu konuda da şiirlerim vardır.
Hâkimiyet: Üyesi olduğunuz meslek veya sivil toplum örgütleri var mıdır?
Kul Armağan: Develi’liler Eğitim, Kültür, yardımlaşma ve dayanışma derneğine ve Kayseri
Mazlum Derneğine üyeyim.
Hâkimiyet: Hayatta sizi en çok etkileyen olay ne’dir ?
Kul Armağan: İslam ülkelerinde sürekli kan akıyor. İslam ülkeleri arasında birlik beraberlik yoktur. Büyüklere saygı sevgi kalmamıştır bu konu beni çok etkilemektedir.
Hâkimiyet: Hobileriniz var mıdır? Varsa nelerdir?
Kul Armağan: Şiir yazmak, kitap okumak, yerel ve ulusal gazeteleri okumak ve internet yazarlığıdır.
Hâkimiyet: Yüksek idealleriniz ne’dir?
Kul Armağan: Şiir ve İslami yazılar yazmak. Eğitim sistemini düzeltmek için çaba sarf etmektir.
Hâkimiyet: Kamuoyu sizi hangi kimliklerinizle biliyor?
Kul Armağan: Kul Armağan Mahlası ile Şair ve din görevlisi olarak tanınmaktayım.
Hâkimiyet: Gençlere tavsiyeleriniz nedir?
Kul Armağan: Gençler arkadaş olacağı kişilere dikkat etmelidir. Arkadaşların en hayırlısı, Allah Teala’yı hatırlatandır. (E.H.Harakani.k.s.)
Tıpkı sevgili peygamberimiz gibi biz de gençlerimize muhabbet ve güvenimizi göstermekten çekinmeyelim. Her bir delikanlımızın ve genç kızımızın Allah’a layık kul, Resulullaha layık ümmet, ebeveyne hayırlı evlat, kendini İslam’a ve insanlığa hizmete adamış, iman denizinin büyük dalgalarında kaybolan ve var olan, büyük davalara gönül verip, ulvi sevdalarla sevdalanan gençler olmalarını sağlamalıyız.
Taşıtlarda büyüklere yer vermeliler, insanoğlu ne ekerse onu biçer. Şimdi küçükler büyüklere saygı gösterirse; gençler yaşlanınca kendilerine saygı gösterilmesini hak etmiş olurlar.
Hâkimiyet: Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mıdır?
Kul Armağan: Duygu, düşünce ve şiir kitabım hakkında bilgi vermem için bana bu imkanı tanıdığınız için teşekkür ederim… İmkanlar elverirse, atışmalardan oluşan ikinci şiir kitabım da yakında çıkacaktır inşallah.
Saygılarımla…
1.8.2015