- 686 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beğeni
Eğitimci Şair Yazar Celaleddin Çınar ile...
Eğitimci yazar Celaleddin Çınar “ İyi bir yazar ve şair olmak isteyenlere Her şeyden önce ilkeli ve planlı çalışmalarını,bu yolda ileri giden şair ve yazarlarla mesai geçirmelerini tavsiye ederim.”
SORU-Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Bugüne kadar hangi okullarda okudunuz nerelerde çalıstınız?
CELALEDDİN ÇINAR- 1975 yılında Sivas ili Altınyayla İlçesi Başyayla köyünde doğdum. İlkokulu köyümüzde tamamladım. Ortaokulu Hafik ilçesinde, liseyi Gemerek ilçesinde tamamladım.1997 yılında Gazi Üniversitesinden Mezun oldum. Aynı yıl Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Yüksek Lisansa başladım.17 Mart 1998 tarihinde Muş ili Varto Endüstri meslek lisesine öğretmen olarak atandım.(Muş-Varto),(Yozgat-Çekerek) ve (Tokat-Turhal’da) Öğretmen ve yönetici olarak çeşitli kademlerde çalıştım. Tokat Turhal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Müdür yardımcılığı görevini yürütürken 2013 yılında açılan Şube Müdürlüğü sıvını kazanarak Pazar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne Şube Müdürlü olarak atandım.Halen bu görevi yürütmekteyim.
SORU- Şiir aşkınız nereden kaynaklanmaktadır? Şiire başlamadan önce ve su an duygularınız arasında ne fark var?
CELALEDDİN ÇINAR- Şiir ;bizim aileden gelen bir gelenektir. Hitabeti güçlü sözü dinlenen ,Hatipoğulları şöhretiyle bilinen bir aileden geliyorum.Gerek dedem gerekse amcalarım,babam hatta annemin çok sayıda neşredilmemiş şiirleri vardır.Böyle bir ortamda büyüyünce ister istemez insanda şiire karşı bir yönelme oluyor.Orta okul yıllarında okuduğum Karacaoğlan ve Yunus emre şiirlerinin de bende önemli etkileri olmuştur.
SORU- Ailenizde sizin şiir sevginize nasıl bakıyorlar?
CELALEDDİN ÇINAR- Ailem biraz öncede söylediğim gibi şiiri ve nükteli konuşmayı seven ve hayatına tatbik eden bir ailedir.Eşim ve çocuklarım açısından baktığımda bana fazlasıyla destek olduklarını söyleyebilirim.Hatta çocuklarım yazdığım şiirlerimi benden önce ezberleme yarışına girerler.
SORU- Bugüne kadar çıkardığınız eserler ve konuları neler?
CELALEDDİN ÇINAR- Sıkılmayan Kurşunlar:Kurtuluş savaşımızı ve Anadolu’daki yaşantıları anlatan bir kitap Regulus Yayınevinden çıktı
2004 yılında Anadolu’da kullanılan Öz Türkçe Kelimelerin derlemesini yaptım
Türk Şairleri Antolojisinde yer aldım
Palmiye yayınları Şairlerimiz 2013 Antolojisinde yer aldım
Tokattan Mısralar Antolojisinde yer aldım
Şairler seçkisi 7 Antolojisinde yer aldım
Piyes ve makalelerimin yayında yayınlanmamış bir deneme kitabım mevcut olup Kümbet dergisinde Şiirlerim yayınlanmaktadır.
SORU- Hangi kaynaklardan beslenirsiniz ve hangi yazar ve şairleri severek okursunuz ?
CELALEDDİN ÇINAR- Halk ozanları benim başucu kitabım gibidir. Bunun yayında Necip Fazıl Kısakürek,Yavuz Bülent Bakiler özellikle Abdurrahim Karakoç beni çok etkilemiştir.Şu dörtlüğü her okuduğumda tüylerimi diken diken eder.
Sen bizim köyleri görmedin ki hiç,
Yolları toz, çamur, evleri kerpiç.
O kirli kabukta, o en temiz iç;
Hele bir yakından bakılsın da gör..
SORU- Eğitimci yazar olmanın zor ve kolay yönü neler?
CELALEDDİN ÇINAR- Eğitimci yazar olmanın mesaiye bağlılıktan başka bir zor yanının olduğunu düşünmüyorum. Bunun yanında getirdiği kolaylıklar saymakla bitmez. Bir defa sürekli insanlarla öğrencilerle birlikte olmanın hazzı bir başkadır. Paylaşmak güzeldir. Aç bir insanla yemeğinizi paylaşmakla tok bir insanla bir sofrada yemek yemenin farkı ne ise; öğrencilerle sohbet etmek ile diğer insanlarla sohbet arasında o kadar fark var. Bu da anlatmaya yeter sanırım.
SORU-Siz antolojilerin de yer alan insansınız. Antolojilerin faydalarından bahseder misiniz?
CELALEDDİN ÇINAR- Antolojiler, bireysel şiir kitaplarından daha fazla okuyucu ile buluşan kitaplardır.300 den fazla şiirim olmasına rağmen şiir kitabı çıkarmayı düşünmedim. Antolojiler bazı dostlukların gelişmesine de vesile oluyor. Halkla ücretsiz olarak buluşabilen ender kitaplardadır. O yüzden önemsiyorum.
SORU- Günümüz gençleri okumadan yazmayı seviyorlar okumadan yazar olunur mu?
CELALEDDİN ÇINAR- Cevher olabilir .Bir dağda bir maden olabilir.Fakat bu madeni çıkarma ve işlemede uzman değilseniz, çıkardığınız madenin piyasada alıcısını bulamadığınızı ve kalitesiz olduğunu fark etmeniz çok zaman almaz.Ama yeterli ve gerekli eğitim ve uzman kadro ile çalışırsanız madeninizin değeri kat kat artar.Yazmakta buna benzer.Ne kadar çok okursanız o kadar güzel yazarsınız…
SORU- ilerde hangi konuda çalışmalarınızı yayınlamayı düşünüyorsunuz?
CELALEDDİN ÇINAR- İleride, hâlihazırda yazdığım çocuk hikâyeleri ve denemelerimi yayınlamak istiyorum.
SORU- iyi bir yazar ve şair olmak isteyenlere neler tavsiye edeceksiniz?
CELALEDDİN ÇINAR- Her şeyden önce ilkeli ve planlı çalışmalarını,bu yolda ileri giden şair ve yazarlarla mesai geçirmelerini tavsiye ederim.
YORUMLAR
Söyleşiyi edebi türde SOHBET yazısı olarak algılamak yaygın ise de röportajın Türkçe karşılığı da "söyleşi" olarak adlandırılır. Bu anlamda yazınız iyi bir röportaj yazısı diyebiliriz. Özellikle yazım kurallarına ve gösterdiğiniz ihtimam taktire layık. Sorulan sorular, konuğu tanıtmaya hizmet eder nitelikte. Sadece belirtebileceğim noksanlık değil, ama iyi bir röportaj yazısına katkı sunacağı genelde kabul edilen kişisel tanımlamalar ve tasvirler kullanılmamış...Seçki kurulunun dikkatinden kaçmaması gereken bir yazıydı. Tebriklerimle...