Amanoslar Bulutlarla Bir Başka Güzel…
Karşımızda Amanos dağları uzar gider.
Aşağıdaki çevreyi güzellikle seyreder.
Çoğu zaman da üzerini bulutlar kaplar.
Beyaz bulutlar bizlere yakışıyor mu der?
Yakışmaz olur mu dimdik duran dağlara.
Gözyaşından döker eteğindeki bağlara.
İnsanlar imrenir bembeyaz olan yağlara.
Bulutlarla güzellik çökmüş Amanoslara.
Dağların üzerine bulutlar nazikçe çöker.
Serinlik verir su damlacıklarından döker.
Rüzgar çıktığında bulutları uçurur büker.
Bulutlarla Amanoslarda serindir her yer.
İnsan o bulutların üzerinde olmak ister.
Rüzgarlar serinlik verse de solmak ister.
Her an güzellikle, beyazlıkla dolmak ister.
Bulutlarla Amanoslarda farklıdır her yer.
Bize dağların güzelliğini seyretmek düşer.
Bulutların güzelliğini seyreder her beşer.
Bu manzarayı seyrettiğimde kaybolur şer.
Bulutlarla Amanoslar’da güzeldir her yer.
Her sabah kalkınca gözlerim Amanos dağlarına bakar; bir bulut, bir serinlik, bir güzellik arar…Çoğu zaman da bu serinliği, bu güzelliği bulur,Yüce Yaratana şükrederim.İnsan bu güzelliği görür de sevinmez mi? Bu güzelliği,bu sıradağları görür de şükretmez mi?
İyi de bu Amanos Dağları nerede? Bunlar nasıl dağlar? Üzerinde yaylaları var mı? Amanos Dağları; Akdeniz Bölgesi’nin Adana Bölümü’nde, Maraş-Antakya (Amik) Çukurluğu ile İskenderun Körfezi-Çukurova arasında uzanan dağ sırası, Toroslar’ın dış yay sırası. Nur adıyla da anılan Amanos Dağları, güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda, Kahramanmaraş yakınlarındaki Ahır Dağı’nın güneyinde İskenderun Körfezi’nin doğu kıyısındaki Domuz Burnu’na kadar uzanan sıradağlardır.
Güneyden aşağı Asi Oluğu, Amik-Karasu Çöküntüsü; batıdan Çukurova’nın doğu girintisiyle sınırlanır. Kuzeyde Ceyhan Irmağı, kuzey-güneybatı doğrultusunda akar. Kuzeybatıda Ceyhan Vadisi ile Orta Toroslar’dan ayrılan dağlann kuzey bölümü, Hatay İli sınırları içinde kalır. Yaklaşık 4.000 km2’lik bir alana yayılmış olan Amanos Dağları’nın uzunluğu 175 km, genişliği 15-30 km arasında değişir. En yüksek noktası, orta bölümde, Dörtyol’un doğusunda kalan Dazdağ (Mığır) Tepesi’dir (2. 240 m). Öteki tepeler, Kızıldağ (Amanus Dağı, 1.735 m), İkiztepe (1.700 m) ve Karlık Tepe (1.382 m), Akça Dağı (1.795 m), Musa Dağı (Koçyağız Tepesi, 1.281 m)’dir. Kuzey bölümlerinde 2.000 m’yi aşan tepelere rastlanmasına karşılık güneyde en yüksek noktalar 1.800 m’yi geçmez.
Amanos Dağları 1.500-2.000 m yükseklikte sürekli ve dik yamaçlı bir dağ sırası görünümündedir. Boyun ve geçit yerlerinde alçak düzlükler bulunur. 800-1.200 m arasında yer alan bu düzlükler, dar ve derin vadilerle parçalanmış aşınma düzlükleridir. Dağların kimi bölümleri elverişli geçitlerle kesilmiştir. Dağların doğu ve batı tarafından akan suların oluşturduğu çukurlarda bulunan bu geçitler, güneyden kuzeye doğru, İskenderun-Antakya arasında, deniz düzeyinden 660 m yükseltide Belen Geçidi, daha kuzeyde Sakaltutan Geçidi, Adana-Gaziantep yolunda Gavurdağı Geçidi, Osmaniye-Fevzipaşa arasında Bahçe Tüneli’dir. Üçüncü zamanın Alp sistemi oluşumlarından Toroslar’ın dış yayı, güneye doğru uzantısıdır. Zamanla düzleşen Amanoslar, neojen dönemi sonunda yükselerek kıvrımlı, kırıklı bir biçim almıştır. Kırılmalar ve çözüntü alanları üzerinde yükseldiği için doğu yamaçları diktir. Dağların yapısı kuzeyde paleozoik kayaçlardan (çoğunlukla permokarbon şistleri), orta bölümde kreaste ve eosen kalkerlerinden, güneydeyse yeşil kayaçlardan oluşmuştur. Amanosların etekleri, ırmaklann taşıdıkları birikintilerle oluşmuş koniler ve verimli alüvyon ovalarıyla kaplıdır.
Amanoslar her zaman güzel ve diktir ama bulutlarla kaplandığı zaman bir başka güzel oluyor.Her insanın bu güzelliği görmesi ve yaşaması gerekir.İşte bizler de bu güzelliği yaylalara çıkmadan olsa da yaşamaya,hissetmeye çalışıyoruz.Dağların üzerini bulut kapladığı zaman onun serinliği taaa buralara kadar uzanıyor.İnanın bulutlarla kaplandığı zaman bir başka güzel oluyor.
Gerçekten öyle karşımızda başı açık,bomboş ,kel… dağ duracağına başı beyaz ya da gri eşarp bağlı güzelin durması daha farklı değil mi?Ama beyazlık,beyaz bulutlar Amanoslara daha başka bir güzellik katıyor. Sanki duvağını bağlamış bir gelin gibi ya da elinden tespihini düşürmeyen, beyaz yazmasını başına bağlamış ninem gibi…
İnsan dağların bulutlarla kaplanmış halini görür de sevinmez mi?
Haziran ayının başına kadar Amanoslar’ın en yüksek yeri Mığır dağı beyaz örtü, kar ile kaplıydı.Mığır dağının bu üzüntülü halini gören bulutlar :
-Sen üzülme üzerindeki beyaz örtün kalktı ama bundan sonra biz varız.İstediğin vakit her sabah,akşamüzeri senin üzerini bembeyaz kar gibi kaplar, karın serinliği kadar olmasa da sana serinlik verir, seni yalnız bırakmayız.Dağların üzerindeki bulutlar rüzgarın çıkması ile bazen aşağılara kadar iner üzerindeki su damlacıklarından bırakırlar.İnsan bu güzelliği, hareket halinde uçan bulutları gördükçe üzerinde olası buraları kuşbakışı seyredesi geliyor.
Amanos dağları üzerinde dağların arasında bir çok yayla bulunmaktadır.Bizim bulunduğumuz yerde,Hassa ile Dörtyol arasında Çardak Yaylası vardır.İlçe merkezinden 16 km uzaklıkta bulunan bu yaylaya Haziran ayı geldiğinde insanlar göç etmekte yaz tatilini buralarda geçirmekte,dağların üzerini kaplayan bu bulutlarla her gün içi içe yaşamaktadır.Bizlerin uzaktan imrenerek baktığı bu bulutların arasında kalmakta ,çoğu zaman su damlacıklarından almaktadır.
Geçen gün yaylaya çıkan bir arkadaş yaylanın halen serin olduğunu akşamları yorganla yattıklarını belirtti.İşte yayla böyle bir yer.İnsanın terlemediği,buz gibi suyunu içtiği,masallardaki gibi bulutların üzerinde,arasında gezindiği bir yer.
Yayla olur da suyu olmaz mı? Hele de Çardak Yaylası…En önemlisi,en güzeli buz gibi akan suyu.Yaylada bu suyu buzdolabına koymaya gerek yok ki.Kimi insanlar bu ayda,Ramazanlıkta bu beyaz bulutların arasından geçerek yaylaya çıkıyor, iftara yakın buz gibi suyu ile gelmektedir. Bizlere de afiyet olsun bol şifalar demek düşmektedir.
25.06.2015
Hasan Kaya
Eğitimci-Şair-Yazar
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.