- 484 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Turan YALÇIN İle Yapılan RÖPORTAJ
Turan YALÇIN
Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Yaşar KOCA
1973 Tokat Erbaa doğumlu, evli ve iki çocuk babasıyım. Çocukluğumda mahallenin çocuklarını başıma toplayıp onlara doğaçlama masallar anlatırdım. Sonraki yıllarda şiirle devam eden yazı serüvenim çocuk edebiyatı ile taçlandı. Eserlerim önce, dergi ve gazete sayfalarında yer aldı: Semerkand, Kümbet, Türk Edebiyatı, Phanoria İş Dünyası Yaşam ve Kültür Dergisi, Türkiye Çocuk Dergisi, Diyanet Çocuk Dergisi, Somuncubaba Çocuk Dergisi…
Turan YALÇIN
Yazmaya ne zaman başladınız? Bize yazma hikâyenizi anlatır mısınız?
Yaşar KOCA
İlk şiirimi 12-13 yaşlarındayken yazdığımı hatırlıyorum. Hayretiniz devam ettiği müddetçe kendinizi bir tefekkür bulutunun içinde buluyorsunuz. Öyle ki siz o buluttan damlalar halinde düşüveriyorsunuz kâğıtlara. Sonra o damlaların genç fidanların susuzluğunu gidereceğine inanıyorsunuz. Bu inançla devam ediyorsunuz yazmaya ve damlamaya…
Turan YALÇIN
Bugüne kadar neşredilen kitaplarınızın isimleri ve konuları hakkında bilgi verir misiniz?
Yaşar KOCA
Yayımlanmış Şiir Kitaplarım: İstanbul Hatırası (cep boy) Erek Matbaası 1995-Erbaa / Kırlangıç Arı Ofset matbaası 2000-Tokat Yayımlanmış Çocuk Kitaplarım: Acemi Avcı (Masal) Diyanet Vakfı Yay.2014 / Pınar’ın Günlüğü Yaz Anıları (Günlük) Diyanet Vakfı Yay.2012 / Boncuk Serisi (Masal) Semerkand-Mavi uçurtma yay.2011 / Pınar’ın Günlüğü (Günlük) Diyanet Vakfı Yay. 2011 / Çim Baba (Masal)Diyanet Vakfı Yay.2010 / Zarife’nin Salıncağı (Öykü) Erkam-Pırıltı Yay.2008 / Yosunlu Gölün Çobanı (Öykü) Erkam-Pırıltı Yay.2008 / Emre’nin Düşü (Öykü) Erkam-Pırıltı Yay.2008 / Küçük Karga ve Ceviz Ağacı (masal) Türkçe ve Almanca Semerkand-Mavi Uçurtma Yay.2006 Yayımlanmış Ortak Eserlerim: Anne Masalları (Masal) Semerkand- Mavi Uçurtma Yay.2012 Katkıda Bulunduğum Eserler: Su Varmış Su Yokmuş (Masal) Su Yayınları (Konya Büyükşehir Belediyesi) 2013 / Gül Yüzlü Çocuk Şarkıları (şiir-güfte) Semerkand Çocuk Yayınları–2011
Turan YALÇIN
Yazarken hangi kaynaklardan besleniyorsunuz?
Yaşar KOCA
Yüce Allah (cc), güzel ve ihtişamlı bir kâinat yaratmış. Nokta kadar böceğin içine fabrikalar yerleştirmiş. Size, direksiz bir gökyüzü ihsan etmiş. Yıldızlar ve güneş bir lamba gibi durur tepenizde, berrak sular çağlar çayınızda, derenizde… Yazan ve düşünen bir insana tabiat ne güzel bir kaynaktır. Tabiatı ve insanı okumaya çalışıyorum. Bu kaynaklardan besleniyorum. Kısacası okumadan yazılmıyor…
Turan YALÇIN
Ailenizin ve yakın çevrenizin yazma çabalarınıza bakışı ve katkısı nasıl oldu?
Yaşar KOCA
İnsanlar sizin ne yazdığınızla değil de bu işten ne kadar para kazandığınızla daha çok ilgileniyor. Tabii istisnalar da var. Bizi yazmaya teşvik eden, dualarını üzerimizden eksik etmeyen kardeşlerimiz var. Biz onları biliyoruz, onları seviyoruz…
Turan YALÇIN
Erbaa da yazar olmak nasıl bir duygu?
Yaşar KOCA
Uzun bir yola çıkacağınız zaman yanınıza azığınızı alırsınız. Bir de yol arkadaşınız oldu mu değmeyin keyfinize. Yazarlık da uzun bir yolculuktur hayat boyu devam eden. Allah (cc) , bize afiyet verdiği ve bu konuda bizi nasiplendirdiği müddetçe yürümeye, önümüze çıkan engelleri aşmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Bu yürüyüş Erbaa’da başlamıştır, ama sesimiz soluğumuz Erbaa’nın sınırlarını aşmıştır. Elhamdülillah aşmıştır. Zaten öyle de olmalıdır. Bu yolculukta kendinizi yenileyip geliştirdiğiniz ölçüde bir sonraki adımı atmaya derman bulursunuz. Aksi halde, ayağınıza batan ilk kıymıkta yoldan dönersiniz. Çok şükür yol arkadaşımız da var. Hemşerim, Sayın Mehmet Akbulut’la bu çetin yolun yokuşlarında birlikte soluklanırız. Çetin diyorum, çünkü yol gerçekten çetindir…
Turan YALÇIN
Çocuk edebiyatı ile ilgilenmektesiniz. Çocuklara kitap ve edebiyatı sevdiren bir toplum neler kazanır?
Yaşar KOCA
Televizyona ve bilgisayara ayırdığımız zamanın yarısını okumak için ayırdığımızı düşünelim. Sonra, bu okumayı çocuklarımıza da aşıladığımızı hayal edelim. Şimdi söyleyin, gözünüzün önünde nasıl bir nesil canlanıyor? Benim gözümde canlanan resmi söyleyeyim; okudukça düşünme sistematiği gelişmiş, hazırcı değil üretken, başıboş değil idealist, hedefi ve derdi olan bir nesil. Böyle bir neslin harcıyla yoğrulan toplumun kazancını varın siz hesap edin. Bu konuda güzel örnekler de yok değil. Erbaa Kaymakamı Sayın Abdulkadir Demir var mesela. Kaymakam Beyin başlattığı Erbaa Okuyor Projesi ile okullarımızda çiçek misali on binlerce kitap açtı. Çiçekler açmaya, arılar vızıldamaya devam ediyor. Balı da bu toplum yiyecek İnşallah…
Turan YALÇIN
Son olarak, Yaşar KOCA, bunda sonra da çocuklar için yazmaya devam edecek mi? Ayrıca yayına hazırladığınız projeleriniz nelerdir?
Yaşar KOCA
Allah (cc) , bize afiyet verdiği ve bu konuda bizi nasiplendirdiği müddetçe yürümeye, önümüze çıkan engelleri aşmaya ve üretmeye devam edeceğimizi söylemiştik. Bir kaç yayınevinde bekleyen ve değerlendirme aşamasında olan kitap projelerimiz var. Ayrıca, Tokat yöresi çocuk folklor kültüründen örnekleri derlediğim (Tokat yöresine ait masal, ninni, tekerleme, çocuk oyunu, bilmece…) bir kitap çalışması var. Bu projeye iki yıldır bir sponsor bulamadık. Bulduklarımızla da yola devam edemedik… Çok şükür, heybemizde biraz da senaryo çalışmaları var. Mevla bize, iyi okumayı, iyi yazmayı, yazdığını ve okuduğunu doğru anlamayı, iyi düşünmeyi ve birbirimizi sevmeyi nasip etsin. Rahman ve Rahim olan Allah (cc), her iki cihanda yüzümüzü ak ettirecek işlerle ve kişilerle bizi meşgul etsin. (amin)
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.