- 575 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Nokta, Çember, Piramit; (Evrensel eşit insan!) Modeli
Nokta, Çember, Piramit; (Evrensel eşit insan!) Modeli
Nokta:
Nokta, Geometride boyutsuz! Zamandan ve mekandan hatta boyutlardan münezzeh! Potansiyel olarak hiç ama her şeyi potansiyel olarak kapsıyor! Her şeyin kaynağı! Boyutsuzluğu, sınırsızlık, ezeli, hiçlik ya da hep olarak düşünebiliriz! Ana kaynak ve mahiyeti meçhul. Hiçbir boyuta ya da zaman mekana tabi değil!
Bir nokta, başka bir noktaya doğru birleşince; (Bu durumda yön fark etmez ama belirlendiğinde ilk noktaya izafi olur) 1. Boyut! Yani “Sicim” ya da doğru parçası! Nokta gibi görünür! “Sicim Teorisi” hatırlayalım! Henüz zaman ve mekan ile sınırlı değil! Ama bir boyut belirlemesi söz konusu! Zaman ve mekana tabi değil, potansiyel olarak belirlenmedikçe, her an her yerde olabilir! Boyutsuzluktan çekilmiş ilk aşama; “Zerre küllün aynısıdır, aynasıdır” Hakikatinden sicim, küllün aynısıdır, aynasıdır!
Üçüncü nokta ile farklı yönde birleşince (Burada yön, diğer iki noktaya izafi gelişti!) 2. Boyut bir düzlem basit üçgen! Bu da “Korunmuş levha” gibi Düzlem 2. Boyut ve yazılım kazanmış! Bir işletime tabi olmuş! Zaman ve mekana henüz tabi, olmamış! Bir boyutun üzerine başka boyutu sarmış!
Dördüncü nokta ile farklı yönde birleştiklerinde, üç boyutlu bir piramit benzeri şekil oluşacak! Bu oluşumlar düzenli olarak düşünülmemeli! 3. Boyut! Bu boyutta madde hacim kazandığı için yani yaratıldığı için zaman ve mekan da devreye girmiş! Burada hacim olduğundan zaman ve mekan devrede!
Ama anlamak için düzenli şekillerde düşünüldüğünde; düzgün şekillerde incelendiğinde, bir nokta, diğeriyle birleşince bir sicim ya da doğru çizgi ama “Nokta” gibi görünecek! Boyu var! Yani 1. Boyut! Bu çizgi, başka bir yöne, boyuta kendi kadar genişlediğinde kapalı bir düzlem yani kare oluşacak! Yani 2. Boyut! Şimdi boyu ve eni var!
Kare, bir başka yöne boyuta doğru uzandığında küp! 3. Boyut! Bu durumda boy, en, yüksekliği var! Yani (boy, en, yükseklik) bunlar da birbirine izafidir! Şekli uzayda çevirince ya da nereden bakılırsa ona izafi (en, boy yükseklik) izafi olacak! Burada zaman ve mekan devreye girecek!
Şimdi bu küpü, boy, en ve yükseklik haricinde başka boyuta doğru genişletmeyi düşünelim. Yani en boy ve yüksekliği başka boyuta doğru hayal edelim. 4. Boyut, Hiperküp! Bu şekil, boy en yükseklik zaman ve mekan haricinde (Bunlara zaten 3. Boyutta tabi oldu) hayal gibi 4. Boyut devreye girecek!
Zaman ve mekanı da boyut olarak düşünür isek zamanın mekana göreceli oluştuğunu bilmeliyiz! Bunu anlamaya çalışalım; başta bir nokta diğeriyle bir sicim oluşturdu 1. Boyutta göründü; başka bir boyuta doğru bu çizgi düzlem oluşturdu 2. Boyut; bu düzlem başka bir boyuta doğru yükseldi küp şeklinde 3. Boyuta gelindi burada zaman ve mekan devreye girdi çünkü ortada bir hacim var! Madde yaratıldığında zaman ve mekan devreye giriyor! Bebek doğduğunda yaşlanmaya başlar; birinci yaş günü ile başlar bu süreç!
4. Boyutu da anlayalım. Küpü başka boyuta doğru çektiğimizi düşünelim, burada tüm ilk evreler var! Yani ilk 3. boyutun halleri ve zaman ve mekan bağı! Bu küpü 4. Boyuta doğru çekmek aslında ahire doğru gitmek! Yani bir sonrası zaman ve mekanın da bir sonraki görünümü! Bunları sadece hayal edebiliriz!
Çember:
Noktanın boyutlardaki ve zaman mekandaki hallerini anlamaya çalıştık, çember de noktaların halka şeklinde dizilimi olduğundan çemberden bahsederken de noktadan bağımsız olamayız!
Bir nokta bir boyutta diğeriyle birleşince bir “Sicim” yani çizgi oluşacak, bu çizgiye aynı hizada (burası çok önemli farklı yönde değil) aynı hizada 3. Nokta eklendiğinde ne olur! Daha uzun bir çizgi düşündünüz değil mi! Ayrıntı şurada; kütle çekimden dolayı bir bükülme olacak Bilimsel olarak “Işığın bükülmesi” gibi. Yani noktalar daha üçüncü noktada bir yönde bükülecek ve sonsuz sayıda nokta bir çember gibi bükülecek! Evrendeki kurallar, küçükte ve büyükte aynı işler! “Zerre küllün aynısıdır, aynasıdır!” şeklinde! Bir sicim aslında evrenin aynısı ya da aynasıdır! Yani boyut kazanmış bir çizgi çember olmak durumunda! Çemberin özelliklerine bakalım kapalı bir şekil ama genişleyebilir durgun suya atılan bir bilyenin oluşturduğu dalganın büyüyerek genişlemesi gibi!
Çemberde her nokta, diğeriyle engelsiz bağ kurabilir her noktadan teorik olarak diğerine bir çizgi engelsiz çekilebilir! Ve tüm noktalar merkezde engelsiz birleşebilir! Özetle, her nokta diğeriyle direk bağlı! Muhteşem! Noktaları insan olarak düşünelim! İşte size “Evrensel eşit insan modeli!”
Piramit:
Yukarıdaki 3. Boyuta dair yazdığım kısmı yazıyorum ilk iki boyutun özelliklerini biliyoruz; dördüncü nokta ile farklı yönde birleştiklerinde, üç boyutlu bir piramit benzeri şekil oluşacak! Bu oluşumlar düzenli olarak düşünülmemeli! 3. Boyut! Bu boyutta madde hacim kazandığı için yani yaratıldığı için zaman ve mekan da devreye girmiş! Burada hacim olduğundan zaman ve mekan devrede!
Piramitte; tüm noktalar birbirine bakamaz. Burası önemli! Tüm noktalar birbirine engelsiz bakamıyor ise hiyerarşi kaçınılmaz olacaktır! Piramidin en tepe noktası hedef olacak ve piramidin zemininden yukarı doğru bir hiyerarşi hükmedecek! Noktaları ya da sicimleri de nokta gibi düşünelim ve noktaları insan olarak yerleştirelim! İşte size hiyerarşik düzen! “Evrensel eşit insan” modelinden çok uzak! Piramit düzeninde hedef en üst nokta ve hedefi kapanlar asla oraya kimseyi yanaştırmazlar ve hiyerarşik sınıf atlama mücadelesi ve kavgalar bitmek tükenmek bilmez! Zirve için yapılan savaşlar asla bitmez!
Son tahlilde; “Evrensel eşit insan” modeli, çember üzerinden düşünülüp anlaşılabilir! Asırlardır süren piramit modeli firavunlar oluşturup çökmüştür! Son kalıntıları da “Altınçağ” ile “Evrensel eşit insan” prensibinin benimsenmesiyle ortadan kalkabilir! İnşallah!
Saygılarımla,
Ahmet Bektaş
YORUMLAR
Dünyaya geldikten sonra 'çok uzun bir süre' başkalarına bağımlı olarak yaşamak zorundaki insan, bu sırada hiyerarşik algıyı da içselleştirmiş oluyor, diyebilir miyiz?...
Buradan da şuna geçiyorum; günümüzün terbiye modelinde çocuk ailenin odağına yerleştirilirken (Bir yazarın çocuk terbiyesi hususundaki köşe yazısında bunun 'veletşahi' olarak nitelendirildiğini hatırlıyorum) hiyerarşik algının bencilcesini içselleştiriyor da, diyebilir miyiz?...
Pek bir dominant olma heveslisi 'zamane', aslında bir nevi ezikliği buradan ediniyor olamaz mı?...
Öyle ya, onun pervasız, uzlaşmasız, radikal, şımarık, şirret davranış modellerinin analizini yaparsak, amansız tüketiciliğinin, en baştaki bağımlılığına ulanabileceğini göreceğiz sanıyorum...
Saygılarımla üstadım...