Edebiyat Hırsızlığı Mazur Görülebilir mi?
Fikirlerinizi gerçekten merak ediyorum...
Aranızda İlahi Komedyayı okuyan var mı? Kitap ne hakkında, neye karşı yazılmış ? Farkında mısınız ki, öve öve bitirelemeyen ünlü aydın, şair, yazar DANTE tam bir hırsızdır. Evet, DANTE muazzam bir kopyacıdır. İlahi Komedyasında, batı dünyası için mükemmel tasvirlerin yer aldığı, baştan çıkartıcı güzellikte betimlemeler yapan bir aydındır. Ancak, ilahi komedya dikkatli okunduğunda, orada yer alan "cehennem" tasvirinin, Kuran da anlatılan cehennem ile bire bir aynı olması. Üstelik, Danteden önce, aynı satırları İbnül Arabi’nin eserinde geçiyor olması sizi şaşırtacak. Cehennem Dante’nin İlahi Komedya’sında tıpkı Kur’an’daki gibi tasvir ediliyor.
Size şaşırtıcı gelebilir ama alevler, katran kazanları, kıyılarında mezarları bulunan ateş okyanusları, kulağı sağır eden gökgürültüleri İslamiyetten önceki Cehennem tasvirlerinde hiç yok. Üstelik Kur’an’da da, İlahi Komedya’da da Cehennem’in mimari yapısı aynı; helezonik dönüşler, aşağı doğru inildikçe değişen katlar, her günah biçiminin başka bir katta cezalandırılması… Tek fark sonsuz susuzluk cezasının Kur’an’da sarhoşlara, İlahi Komedya’da ise kalpazanlara verilmesi.
Aynı şekilde İlahi Komedya’da Cennet de, Hıristiyan kaynaklarından çok farklı olan ve ilk kez Kur’an’da tasvir edilmiş bir mimariyle yer alıyor.
İki yolculuğun safhaları da hemen hemen aynı. Tanrı’ya yaklaştıkça her iki seyyahın da gözleri kamaşıyor. Ellerini gözlerine götürüyorlar, kör olduklarını sanarak… Rehberleri Cebrail ve Beatrice her menzilde onlar için Tanrı’ya dua ve niyaz ediyorlar. Kur’an’da Cebrail sonunda rehberlikten çekiliyor, Hz. Muhammed bir nur topu aracılığıyla Allah’ın huzuruna yaklaşıyor. İlahi Komedya’da ise Beatrice yerini Aziz Bernard’a bırakıyor ve Dante Tanrı’ya kavuşuyor