- 571 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beðeni
Bensiz Biz Kimin Ýçin Biz
Okuduðunuz yazý Günün Yazýsý olarak seçilmiþtir.
Bensiz Biz Kimin Ýçin Biz
“Ben” konusu yeterince anlaþýlýyor mu? Ben anlayýþýndaki yanýlgýlarýn sebebi ne? Bu sorulara cevap aramak için önce sözlüðe baktým!
Güncel Türkçe Sözlük
“Ben: 1. zamir Teklik birinci kiþiyi gösteren söz”; “2. isim, ruh bilimi Kiþiyi öbür varlýklardan ayýran bilinç”; “3. isim, felsefe Bir kimsenin kiþiliðini oluþturan temel öge, ego”
Diðer tanýmlar, mesela “Vücuttaki siyah nokta” gibi olanlar yazýmýzýn bahsine girmiyor! Yukarýdaki üç tanýmý irdeleyeceðim!
“Biz:1. zamir Çokluk birinci kiþiyi gösteren söz”; “2. Bazen teklik birinci kiþi zamiri "ben" yerine kullanýlan bir söz”
Ben ve biz tanýmlarý üzerinden felsefe yapýlabilir!
“Ben deme biz de!” Bu sözü sýk duyarsýnýz? Kim biz diyecek? Tabi ki “Ben”! “Biz” diyen de ben ile biz diyecek yani asýl olan ben!
Yukarýdaki tanýmdan; “isim, ruh bilimi Kiþiyi öbür varlýklardan ayýran bilinç” konusunda düþünelim! Ben olmadýðýnda “Biz” olabilir mi? Yani bensiz “Biz” olur mu? Cevabý açýk deðil mi? “Ben” den kaçanlar ya da kaçtýðýný sananlar ya da kaçmaya çalýþanlar “Ben” manasýnýn þu anlamýný kast ediyorlar ama ifadeler genel olunca anlam da bozuluyor! Kaçtýklarý mana þu; “3. isim, felsefe Bir kimsenin kiþiliðini oluþturan temel öge, ego” Aslýnda arif olan, bu manasýndan da kaçmaya çalýþmaz!
Ýnsan, kendini bilmediðinde yani kendi “Ben” þuurunu, bilincini oluþturmadýðýnda “Biz” içinde var olabilir mi? “Biz” içinde nasýl var olacak?
Ýnsan kendi benliðinden yukarýdaki “Ego” tanýmý yüzünden kaçýnca þöyle bir durum olacak! Baþka bir “Ben” ile oluþan bir öðreti ya da kiþinin yancýsý olarak “Biz” çatýsýnda kendini var sanacak! Ya da buna razý olacak! “Ben yok, biz varýz” söylemi; sen yok isen o “Biz” dediðinde zaten yoksun. “Biz” de senin için olmaz! Yani “Ben yok isem bir yerde orada biz de yoktur! Ben yok isem orada “Biz” yok, “Siz “ varsýnýz!
Bu “Ben” kaçýþý ve devamýnda inkarý neden önemli?
Ýnsan “Ben” yani þuurundan kaçýnca, bireysel sorumluluktan da kaçtýðýný zan ediyor! Yani tüm tercihlerinin sorumluluðunun “Biz” çatýsýnda herkesle beraber olunca daðýlacaðýný düþünüyor! Oysa durum hiç de öyle deðil; bir ýþýk kaynaðýndan yansýyan ýþýk ne kadar çok gözlemci olursa olsun herkese ayný yansýyacak! Yani birinin istifadesi diðerinin payýný azaltmayacak! Ayný þekilde insanlarýn “Ben” tercihleri “Biz” çatýsýnda paylaþýldýðýnda her bireye düþen sorumluluk daðýlmayacak!
“Ben” demekten kaçýnmanýn bir nedeni belki öne çýkarýlan nedeni þu; Ýnsan, “Tanrýya” karþý “Benlik” dava etmekten çekinir! Bu nedenle “kendinden kaçmak olan “Ben” inkarýna girer. Oysa “Ben” inkarý “Tanrýyý” da bilmesini engelleyecek; Yunus’un “Ýlim kendin bilmektir”, “Bir ben var benden içeri” sözleri ve Mevlana’nýn “Bugün Ahmet Benim” þiiri meþhurdur, güzel seslendirmeler yapýlmýþ kolayca bulunabilir! Yani Allah’ý bilmek için kiþinin kendisini inkar etmesi gerekmiyor! Zaten kiþi Allah’ý “Ben” ile bilecek! Allah’ý bildiðinde zaten ikinci bir “Ben” kalmayacak çünkü Allah’tan baþka varlýk bilmeyecek! Nasýl ki Allah, mahiyeti meçhul, tanýmlanamaz ise “Ben” de tanýmlanmamalý! Tanýmlar sýnýr koymak olacak! Algýlanamayan “Yok” hükmündedir! Bu nedenle algýlamayana inanýlýr, algýlandýðýnda ise o inanýlan bilinir!
Son tahlilde; insanlar öðrenmedikleri için bilmiyor, bilmedikleri için de ilimden kaçýyor! En sonunda da kendinden kaçýyor ve kendi içinde olmadýðý bir baþka “Ben” kurgusunun içinde “Biz” olarak, yancý durumunda bir konum seçiyor! Kendinin olmadýðý yerde kendini var sanýyor! Belki teselli buluyor belki de bu yolla kendini bilmeye çalýþýyor! Bu bir süreç…
“Biz” nasýl oluþur?
Herkes kendi öz benliðiyle birleþince “Biz” oluþur! Herkes kendi benliðinden sýyrýlýp bir baþka “Ben” kapsamýnda, öðretisinde tercihinde birleþtiðinde o “Biz” olmaz; o, adý “Biz” olan kocaman bir “Ben” olur! Bunun faydasý da etrafýnda toplanýlan “Ben” her ne ise ya da kim ise ona dair olur! Ayrýntýlara girmiyorum. Ben, herkesin kendi benliðiyle katkýda bulunduðu bir “Biz” anlayýþýndan yanayým. Ýnþallah benlikler paylaþýmla geliþir ve insanlar böylece kendini bilir! Kendini bilenler de “O” nu bilir!
Selametle,
Ahmet Bektaþ
YORUMLAR
Ben'e varmadan bize varýlmaz. Kendini keþif ummaný keþiftir, ben'e varmakla saðlýklý biz olabiliriz ancak. Insan kendi öz kimliðine ulaþmadan biz'e ulaþamaz. Ben olmadan biz olmaz.
Tebrik ederim.
Ahmet Bektaþ
Ustam
Ne kadar da haklýsýn
B EN mi BÝZ mi
Okumayan bir ülke olarak bunun cevabýný tanýmlamak çok zor
Biz deriz diyen nicelerini gördük ki
Egolarý için neler yapmýþlardýr
Kurtulabilirmiyiz bilmiyorum ama
Eðer ýsrarla bu tip uyarmalrý yazarsak baþarýrýz diye düþünüyorum
Saygýlarýmla