"DA" TAKISININ ARKASINDAKİ
“DA” TAKISININ ARKASINDAKİ
“Elli liralık suya on sekiz liralık vergi” başlıklı yazım üzerine bir telefon aldım. Arayan, kendisini Tokat Belediyesi Su işleri müdürü Yahya Aktaş diye tanıttı.
-Hocam, yazınızı okudum. Hepsi doğru da… Uygun bir zamanınızda daireye uğrayabilir misiniz, ayrıntılı konuşmak için.
-Tabii uğrarım canım. İlk fırsatta rahatsız ederim.
Düşündüm. Söz konusu yazıyı yazarken faturamı önüme alıp faturada yazılan fiyatların rakam rakam aynısını yazmıştım. Zaten müdür Bey de yazdıklarımın hepsinin doğru olduğunu söylüyor. Ey, o zaman “Doğru da” sözcüğündeki da ekinin arkasındaki cümle ya da cümleler ne acaba? Hiç istemem ama bilmeden zülfü ü yâre mi dokunmuş, ya da fincancı katırlarını mı ürkütmüştüm. O yazıdaki amacım, insanlar, su parasını yatırdıktan sonra eline tutuşturulan faturayı görünce benim gibi boş bulunup şaşırmasınlar istemiştim. Yani bir bakıma aboneyi karşılaşacağı fatura için önceden hazırlamaktı.
Bu ve benzeri düşüncelerle makama uğrayınca selam verip bir kenara oturdum. Müdür Bey, iki yurttaşın çetrefilli sorunlarıyla meşguldü. Yurttaşlar, tatmin olmamıştı. Kafalarında çözemedikleri bin bir sorunla odayı terk ettikten sonra müdür dönen müdür, araştıran bakışlarla arzumu sordu. Belli ki beni tanımıyordu. Zaten ben de onu tanımıyordum. Ama cep telefonumu nerden buldu, emekli öğretmen olduğumu nereden öğrendi ki hem cep telefonumdan arıyor, hem de hocam diye hitabediyor?
Kendimi tanıttım. Dairesine davet ettiğini hatırlattım.
-Ooo! Siz miydiniz hocam önce ne alırsınız, çay kahve?
- Teşekkür ederim, kahvaltıyı yeni yaptım. Nasıl yardımcı olabilirim?
-Hocam, telefonda da dediğim gibi yazdıklarınızın hepsi doğru da çevre illerde en ucuz suyu biz sağlıyoruz. Elimizde Çorum ve Ordu’nun fiyat listeleri var. Onları incelersek fiyatlarımızın onlara göre ne kadar ucuz olduğu görülecektir.
-Dokümanlardan birer adet alabilir miyim?
-Tabii hocam hemen. Telefonla bir eleman çağırdı. Hocamın istedikleri evrakı hemen hazırlayıp getir. O arada bir telefonla müdür Beyi toplantıya çağırdılar. Centilmen Müdür izin isteyip ayrıldı. Evrak gelince ben de ayrıldım su işlerinden. Yazımı rakamlarla boğmak istemiyorum.
Evrakı inceleyince “da” takısının anlamını kavradım. Da takısıyla Müdür Bey, “suyun metre küpünü biz bu fiyata veriyoruz ama çevre iller daha pahayla veriyorlar” demek istemiş. Sözünün doğruluğunu da belgelerle ispatlamak için davet etmiş, makamına…
Sevinin Tokatlılar bu gün hem 23isan ulusal egemenlik ve çocuk Bayramı, hem Regaip kandili, hem de belediyemizin suyunu komşu illerimiz Çorumlu ve Ordululardan daha ucuza kullanıyoruz. Daha ne olsun?
Regaip Kandiliniz ve ulusal egemenlik ve çocuk bayramınız kutlu olsun!
23NİSAN 2015
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.