- 2273 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
GÜMÜŞHANELİ ŞAİRLER ANTOLOJİSİ VE İSMAİL HAYAL
M.NİHAT MALKOÇ
Şehirleri en iyi tasvir eden şairlerdir. Şairlerin şehirleri olduğu gibi şehirlerin de şairleri vardır. Şairler kentlerin kimliğini en iyi açığa çıkaran, adeta şehrin röntgenini çeken söz ustalarıdır. Anadolu kentlerinin de birbirinden kıymetli şairleri vardır. Onlar şehrin kültürel kaynaklarından beslendikleri gibi, şehrin kültürel kaynaklarını da beslemişlerdir. Bu değerleri açığa çıkarmak, gelecek nesillere tanıtmak ve aktarmak hem vefanın gereği, hem de kökü mazinin derinliklerine dayanan kültürümüzün yaşaması için olmazsa olmaz işlerdendir.
Gümüşhane’miz de Anadolu’nun görülmeye ve sevilmeye değer bir yerleşim yeridir. Bu topraklardan da pek çok marifetli şairler çıkmıştır. Yedi Meşalecilerden Vasfi Mahir Kocatürk’ten tutun da Şinasi Özdenoğlu’na kadar, Nurettin Özdemir’den Âşık Zevrakî’ye kadar, Hüseyin Nihal Atsız’dan Zülfikar Yapar Kaleli’ye kadar nice söz üstatları şiir ağlarını ördü bu topraklardan aldıkları güçle ve ilhamla… Yeni sesler ve yeni renkler filiz veriyor Gümüşhane’nin dağlarında, vadilerinde, Harşit’inde, Kelkit’inde ve Şiran’ında… Yeni sesler ve renkler kuruyan şiir dağlarını yeşertiyor, umutların filizlenmesine zemin hazırlıyor.
Gümüşhane’de yıllarını geçirmiş bir insan olarak bu coğrafyaya olan sevgimi ve hayranlığımı her fırsatta ifade etmeyi bir borç bilirim. Bu şehrin güzel insanlarına bütün güzellikler layıktır. Gümüşhaneliler maddî ve manevî değerlerine sadıktır. Bunun somut örneklerini sıklıkla görebiliyoruz. Değerli dostum eğitimci, araştırmacı, şair ve yazar İsmail Hayal, Gümüşhane’nin söz ustaları olan şairlerin hayatlarından kesitler sunan, şiirlerinden örnekler içeren özelde Gümüşhane’ye, genelde Türk kültürüne kıymetli bir eser kazandırdı.
Esere değinmeden evvel eserin müellifiyle ilgili birkaç söz etmek isterim sizlere. İsmail Hayal’i gıyaben tanıdığım zamanlarda da, yüz yüze tanıdıktan sonra da çok sevdim ve takdir ettim. Kendisi genç ve pırıl pırıl bir insan... İsmail Hayal, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Uzmanı olduğu için insanlarla çok çabuk ve içten diyaloglar kurabiliyor. Alçak gönüllülükte sınır tanımayan bir arkadaşımızdır kendisi. Kalemi çok güçlü bir insan İsmail Hayal… Kendisi hem araştırmacı, hem gazeteci, hem yazar, hem de şair… Yazıları da şiir gibi… Hikâyeleri de şiir tadında. Gelecekte Gümüşhane’nin Türkiye genelinde adından söz ettirecek gür sesi olacaktır. Fakat bu işler maalesef Kuşakkaya’nın eteğinde zor oluyor.
İsmail Hayal’in titiz çalışmasıyla oluşan “Gümüşhaneli Şairler Antolojisi” büyük bir boşluğu dolduruyor. Gümüşhane Valiliği tarafından bastırılan kitapta Gümüşhane’nin birbirinden değerli 113 şairi var. Bunların bir kısmı 1800’lü yıllarda yaşamıştır(Şeyh-i Seyrani, Mahmut Radi). Günümüzde yaşayan şairler ağırlıktadır. Eseri kültürümüze kazandıran Hayal, sunuş yazısında eser hazırlanırken şairlerin Gümüşhane doğumlu, Gümüşhane’de yaşayan ve soy olarak bu şehirle bağlantısı olanlardan seçildiğini belirtiyor.
Antolojiye alınan şiirler ve şairler İsmail Hayal tarafından özenle seçilmiştir. Eserde şairler doğum tarihlerine göre büyükten küçüğe sıralanmıştır. Kitapta 25 yaşın altındaki şairlere yer verilmemiştir. Şahsen bu ölçütü yerinde bulmuyorum. Şiirde tecrübe önemli olsa da duyguların olgunlaşması için 25 yaşı ölçü olarak koymak doğru değildir. Bunun yanında şiirin değerli olması bir yayın organında yayınlanmış olmasıyla ölçülemez. Eserde yayınlanan şiirlerde böyle bir şart aranmasını da isabetli bulmasam da böyle bir uygulamayı tercih eden kıymetli dostum İsmail Hayal’in düşüncesine saygı duyuyorum. Bunun yanında eserdeki şair biyografilerini de çok kısa buldum. Keşke biraz daha geniş tutulsaydı.
İsmail Hayal’in hazırladığı “Gümüşhaneli Şairler Antolojisi” kapsamlı bir eser, 424 sayfadan oluşuyor. Eserin başında Gümüşhane Valisi hemşehrimiz sayın Enver Salihoğlu’nun “Sunuş” yazısı yer alıyor. Bu yazıyı Turan Tuğlu’nun takrizi izliyor. Sayın Valimize ve eserin zahmetini çeken İsmail Hayal arkadaşıma Gümüşhaneliler ve benim gibi Gümüşhane’yi delicesine sevenler adına çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız dostlar... Bunun gibi yerel değerleri derleyip toparlayan eserlerin sayısının daha da artması en büyük temennimizdir.