- 381 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Devlet hastanelerine giderken psikiyatristten verim alma rehberi
Devlet hastahanelerine gidildiğinde psikiyatristten daha yüksek verim nasıl alınabilir diye düşünerek bir kaç belirtmeye gerek duydum.Zira devlet hastahanelerinde performans sistemi ile birlikte bazı doktorlar hastalarına yeterli zamanı ayırmamaktalar.Bununla birlikte de muayenenin verimi düşmektedir.Öncelikle psikolog ile psikiyatr arasındaki farkı anlatarak işe başlamak istiyorum
Psikolog:Tıbbi eğitim almadan veya öncelikli olarak yüksek tibbi bilgiler haricinde üniversitelerin
psikoloji bölümünden mezun olanlar
Psikiyatr:6 sene boyunca tıp okuduktan sonra yani tıp eğitimini bitirdikten pratisyen hekim olup sonra 4 sene psikiyatri okuyarak toplam 10 sene üniversite okuyan doktor
yani psikiyatrlar doktordur.Tıp mezunudurlar.Tedavilerinde antidepresan ve/veya antipsikotik ilaçlar kullanarak tedaviye çalışırlar.Devlet hastanelerinde hemen hemen hiçbir doktor terapiye girişmez.
Psikologlar tıp okumamıştır.İlaç yazma kullandırma hakları ilaçlar hakkında bilgi sahibi olsalar dahi yoktur.Terapi ile tedavi etmeye çalışırlar.Devlet hastahanelerine psikolog alımı da günümüzde mevcuttur.
Antidepresan :Daha çok depresyon sosyal fobi benzeri rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar
Anti-psikotik :Daha çok şizofreni şizo-afektik bozukluk benzeri rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar
Not:Antidepresanların şizofreni gibi Antipsikotiklerin depresyon gibi rahatsızlıklarda kullanılması veya ikisinin birden kullanılması biraz spesifik olsa da görülebilir.
Öncelikle psikiyatristten en fazla verimi alabilmek için psikiyatriste verilecek ifadeyi ,psikiyatristten hastalığa dair duyulan şikayetlerin arzı sırasında denilecek olanları önceden planlamak , sahip olunan psikiyatrik rahatsızlığın ne olduğunu ve nasıl olduğunu bilmek(bu kendinize sizde olmayan rahatsızlıkları yaftalamak anlamında değil) ve beck depresyon envanteri ,
beck anksiyete envanteri gibi sağlık bakanlığının depresyonu ölçmek için kullandığı testleri önceden çözüp doktora sunmak muayenenin verimini arttıracaktır.
Eğer devlet hastahanesine gidecek iken kafanızda ben ilaç kullanman gibi bir düşünce varsa doğrudan bir psikologa gitmeniz veya özel bir hastahaneye gitmeniz daha iyi olur.
Antidepresan ilaçların etkisi ve yan etkileri bünyelere göre değişir ba’zı insanları ciddi seviyede o
kadar ki bertaraf(bütün gün sadece uyumak v.s) edecek kadar etki ettiği olmuştur ancak bunlar genellikle alışma sürecinin sonucudur.7 günlük dönemde bünye ilaca çoğunlukla alışır ve antidepresan ilaçların esas ve uzun vadeli etkisi 1 ay sonunda netleşir.
Antidepresan ve antipsikotik ilaçlar psikoterapiye oranla çok daha hızlı sonuç verirler.Psikoterapi ile antidepresan + antipsikotik ilaçları tedavi için bir arada vermek de etkili bir çözüm yöntemidir.İlaçlara olumlu geri bildirim vermeyen hastalara elektro-şok tedavisi olumlu etki göstermiştir.
İnternette eğer kullandığınız antidepresan hakkında kötü yorumlar görürseniz aldırmayınız önemli olan sizin memnuniyetinizdir.Eğer psikiyatriniz sizi umursamıyormuş gibi davranıyorsa yani umursamıyorsa üzülmemeye çalışın çoğu öyledir.Umursamazlar.
Eğer kullandığınız antidepresan sizde ciddi yan etkiler yaptıysa mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.
Bu ilaçların depresyon gibi rahatsızlıklarda kullanım süresi en az 6 aydır.Ba’zı durumlarda ömür boyu kullanım söz konusudur.Antidepresan ve antipsikotik ilaçlar hastada doğru şekilde kullanıldığında çok iyi sonuçlar verirler.
Önemli bir şey daha psikiyatrın sizi yanlış anlamasına olanak verecek bir cümle kullanmaktan kesinlikle ve kesinlikle sakının.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.