- 634 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
GAZİANTEP'TE KÜLTÜR SANAT VE EDEBİYAT
08 Mart 2015 günü Çukurova Radyosunda Sanem Paşahan’ın hazırladığı bir programda, Gaziantep’in kültür sanat ve edebiyatı ile ilgili soruları, Hakan ERENDOST Sordu, Ahmet AYAZ cevap verdi,
Erendost--Araştırmaların, folklörük çalışmaların olsada, biz seni şair ve gazeteci yazar olarak tanıyoruz. Biraz kendinden söz edermisiniz?
Ayaz Gaziantep İli, Oğuzeli İlçesine bağlı Yakacık köyünde doğmuşum, hala Tınazdere köyü Nüfusuna kayıtlıyım. İlkokulu Yakacıkta, orta ve Lise tahsilimi gaziantepte tamamladım. yazın hayatım 1976 yılında ulusal hergün ve Yeniasya gazetelerinde başladım. 1980 ihtilalinde bu gazeteler kapanınca, yerel gazetelere, kültür sanat ve edebiyat dergilerine yöneldim. Türk Edebiyatı dergisi dahil olmak üzere bir çok kültür sanat ve edebiyat dergilerinin yazı kurulunda bulundum, sanat sayfası çıkardım, şiir ve sohbet yazıları yazdım. Halen Kumru dergisi başta olmak üzere, Çıngı, Bizim Ece, Maki, Antalya Sanat, Alkış, Tay dergilerinde şiirlerime rastlamanız mümkündür. Bir adet öykü, iki adet antoloji, iki adet araştırma ve 12 adet şiir kitabı yayınladım. 1995 yılında bir şiirim Vanda 10. Piyade tugayı marşı yapıldı, Gaziantep Üniversitesi Edebiyat fakültesinde Esra Güllübardak Tiryaki’ye ödev konusu oldum. Yurt içinde ve yurt dışında bir çok önemli ansiklopedilerde ve antolojilerde yer aldım.
Erendost-Gaziantepte yayınlanan kültür sanat ve edebiyat dergileri var mı? Bunlar hangileridir?
Ayaz Gaziantepte 1935 yılından bu yana kültür sanat ve edebiyat dergileri çıkmaktadır. Bunlar, Kültür Derğisi, Başpınar, Alleben, Yöre, Çıngı, Yorum, Mavi Basamak, Life Dergisi ve buna ek olarak, Tarih ve Kültür, Alleben, Kumru dergisidir. Av. Abdulhadı Bay’ın yayınladığı Kumru Dergisi, Türk Dünyasını kucaklayan bir yayın organıdır. Yurt içine üçretsiz olarak dağıldığı gibi, İran, Irak, Azerbeycan ve Türkmenistan gibi Türk devletlerine de ücretsiz dağılımı yapılıyor. Saydığım ülkelerin şair ve yazarlarının ürünlerine yer veriliyor.
Erendost- Geçmişte ve günümüzde Gaziantep’in, kültür sanat ve edebiyatına emeği geçenleri söyleyebilir misiniz ?
Ayaz Gaziantep’in kültür sanat ve edebiyatına Şakir Sabri Yener, Cemil Cahit Güzelbey, Ali Nadi Ünler, Mehmet Sağlam, Hulusi Yetkin, Mehmet Solmaz, Abdulllah Özer, Adil Dai, Seydi Cumhur Api, Bülent Ağcabay,Necdet Sevinç, Lütfiye Aydın, Akten Köylüoğlu, Abdulhadi Bay, Hulusi yetkin Dr. Ahmet Çevik, Ali Atalar, Muhittin Arar, Fahri Anlaroğlu, Tamer Abuşoğlu, Ercüment Asaf Yanıç, Halit Ziya Biçer ve bende Karacaoğlandan günümüze kadar, Gaziantep üzerine yazılmış şiirleri derleyip kitaplaştırarak, 12. Yüzyıldan günümüze kadar “Gaziantepte Kültür Sanat ve Edebiyatta İz Bırakanlar” adı altında kültür sanat ve edebiyatımıza adı geçenrleri biraraya getirip, kitaplaştırarak hizmet ettiğim kanaatindeyim.
Erendost-Gaziantepte ciddi anlamlamda şair ve yazar var mı?
Ayaz Ben burada kendimden söz etmeyeceğim. Gaziantep’te ciddi anlamda şair, Hececi olarak Abdulhadi Bay, Dr. Ahmet Çevik, Behiye köksel, Gülhun Ertilav, Neşe Cömert var. Serbest yazanlar ise Ülkü Tamer, Tamer Abuşoğlu, Mustafa Selçuk Uğur, Zekerieya Efiloğlu, İbrahim Halil Aycan, Hüseyin Toprak,Mehmet Kara, Mehmet Türkan var.
Erendost -Gaziantepte bayan şair- yazar ve araştırmacı hanımlar varmıdır ? Burada kimlerden söz etmek istersiniz?
Ayaz- Evet, burada şair olarak yukarıda bahse konu, Behiye Köksel, Gülhun Ertilav, Neşe Cömert gibi hanım şairlerimiz var. Akten Köylüoğlu, Bilge Kazaz, Zülal Gögüs, gibi isimlerden araştırmacı olarak söz edebilirim. Ayrıca Gaziantep’in Atiye Güner, Nurten Çatıkkaş Kale, Gülay karslıgil, Mizyal Karabiber Nacaroğlu, Hatice Yılankırkan gibi ciddi anlamda bayan ressamlarımız var.
Erendost-Gaziantep’te kültür sanat ve edebiyat adına neler yapılıyor?
Bunları bize sıralarmısınız?
Ayaz- Gaziantepte 2007 yılında, O zamanın Vali Yardımcı Gökhan Veli Kişioğlu başkanrlığında, Gaziantep Kültür Sanat ve Edebiyat (GASED)) kuruldu. Bu derneğin kurucu üyelerinden birisim. Başkanı şu an Kemal POLAT. Kuruluşundan günümüze kadar her ayın ilk cumartesi günü, dernekte müzikli şiir dinletisi yapılır. Ayrıca her ay basamak diye bir bülten yayımlamaktadırlar.
2) Av. Abdulhadi Bay’ın yayınladığı (KUMRU DERGİSİ) Kültür sanat ve edebiyat evidir. Yeri ve mülkiyeti Av. Abdulhadi Bay’a aittir. Kumru Dergisinin bütün giderleri Av. Abdulhadi Bay’a aittir. Burada her cumartesi günü saat 13.00 den saat 17.00 ye kadar bütün Kumru Dergisi Mensupları toplanır. Burada Türk şiiri konuşulur, tartışılır, hece şiirlernin incelemesi yapılır, Av. Abdulhadi Bay ve Edebiyat öğretmenlerimizden, Yılgör ATCI ve Zeki GÜL hece şiirinin şekil ve özelliklerini anlatırlar. Ünlü şairlerimiz ölüm yıldönümlerinde anılırlar. Kumru Dergisine Kahramanmaraştan, Adıyamandan, Adanadan şairler davet edilir, ağırlanırlar. Belirgin sanatçılardan Ali Sezer, Ümit Can İlhan, Bestekar Ahmet Özkök, bestekar Doğan Balyemez gibi niceleri Kumru Edebiyatı ziyaret ederler.
3) Ocaklar Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Selçuk UĞUR ve Gülşen Batar Anadolu Lisesi Müdürü Zekeriye EFİLOĞLU kendileri de şairdirler. Gaziantep’in bilinen şairlerini okullarına davet ederek, öğrencilerle söyleşi programları düzenliyorlar.
4)Muhittin ARAR Gaziantepte İLESAM’ın şubesini açtı, SODES programlarında şiir dinletileri düzenleyerek, Gaziantepli şair ve yazarların kitaplarını okurlarına ulaştırmayı başardı. Şair ve yazarlarla öğrencilerimizin daha yakından tanışmalarına vesile oldu.
5)Mavi Dergisinde yine edebiyat kültür sanat konuşulur, sunumlar yapılır. Çok ilginç olan da, 15 günde bir kelle pişer, arkadaşlara servis yapılır. Biz buna kelle partisi diyoruz.Önemli isimler orada toplanırlar
6)1997 tarihinden 2001 yılına kadar Ankara Üniversitesine bağlı TÖMER, yaklaşık olarak 4;5 yıl, ALLEBEN Dergisini yayınladı. Müdür Özcan YILMAZ, Yazı kurulunda, Tamer ABUŞOĞLU, Ahmet AYAZ, Behiye KÖKSEL, Dr. Abdulkadir TANRIVERDİ ve Kemal POLAT bulunmaktaydı.
7)Asıl önemlisi de Gaziantep’in kültür sanat ve edebiyatını yansıtan bir LİFE Dergisi var. Bunun eki olarakda Tarih ve Kültür Dergisi yayınlanıyorur. İmtiyaz sahıbı Seydi Cumhur Api dir. Bu dergide Tamer Abuşoğlu, Akten Köylüoğlu, Bilge kazaz, Tomris Kepkep, Nurel Taner, Ülker Beşe, Uğurol Barlas gibi önemli isimler bulunmaktadır. Şimdi Dünya Kadınlar gününü kutlamak maksadı ile aşağıdaki şiirimi sizlerle paylaşmak maksadı ile okuyorum.
SEVGİLİLER GÜNÜNDE
On dört şubat sevgililer gününde;
Eşim “Bozgeyikli” gül verdi bana.
Yol istedim erenlerin önünde,
Dosta uzanmaya el verdi bana.
Sihirbazın sihirini bozmaya,
Niyet ettim barış sözü yazmaya.
Fitneye, fesada mezar kazmaya,
Sapı kırılmayan bel verdi bana.
İşleri kötüye yormamak için,
Haksızdan hakk yolu sormamak için.
Mecliste kimseyi kırmamak için,
Oldukca tatlı bir dil verdi bana.
Ayaz’ım ben süs yaparım hızmaya,
Gül işlerim başlardaki yazmaya.
Gidem dedim gönüllerde yüzmeye,
Hakikat ilminde göl verdi bana.
Ahmet AYAZ
YORUMLAR
hem yazı hem şiir oldukça etkiledi bu kardeşinizi üstadım.Ne güzel çalışmalar var şehrinizde.
Demek ki insanlarımız sessiz sessiz kültürümüzü yaşatma gayretindeler, ancak bu çalışmalardan halkımızın çoğunluğu habersiz.
Olsun yinede üstün gayretler var ya değiyor yapılanlara.
Nice uzun yıllara ve çalışmalara saygılarımla
Ahmet Ayaz
SİZDE İYİ BİR OKUYUCUSUNUZ
AHMET AYAZ