- 646 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
Denizli Pamukkale Üniversitesi Öğrencisi Hasan Çimer ile..
Denizli Pamukkale Üniversitesi Siyaset Bilimi Öğrencisi Hasan Çimer : “Kendisine herhangi bir anlamda bilgi ve beceri katmayan genç hayatının ileri dönemlerinde toplumsal sorunun bir parçası olma potansiyeline sahip olacaktır.”
SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Bugüne kadar nerelerde okudunuz?
HASAN ÇİMER-19 Ekim 1995 tarihinde Hatay’da dünyaya geldim. İlköğretimimi İstanbul’da tamamladıktan sonra ortaöğretimimi Antakya Özbuğday Lisesi ’nde tamamladım.Lise yıllarında başlayan gönüllülük faaliyetlerim sayesinde sivil toplum kavramıyla küçük yaşlarda tanıştım.Lise’de Okul Başkanlığı görevi yapmam ilerideki hayatımın şekillenmesi açısından kilit rol oynadı.Şu an Pamukkale Üniversitesin ’de Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi okumaktayım. Birçok Sivil toplum kuruluşunda görev almakta ve faaliyetlerde bulunmaktayım.
SORU- Neden Siyaset Bilimi? Neden Denizli? Bu okulu yazmadan önce ve şu an duygularınız arasında ne farklar var?
HASAN ÇİMER- Her insanın bir hayali olur ve peşinden koşar. Bu bağlamda benim en büyük hedefim iyi yerlere gelerek bu cennet vatanımıza hizmet etmektir. Bu aşamada siyasal benim için bir hayalden öte yaşam tarzı olmuştur. Çok istedim çok çalıştım ve başardım. Yürüdüğü yola inanan herkes başarıya kavuşacaktır amacı ne olursa olsun. Neden Denizli sorusuna gelecek olursak şöyle bir giriş yapsak yanlış olmaz galiba; Denizli her şeyiyle insanı cezbeden bir şehir. Bildiğiniz gibi Anadolu Kaplanlarının başkenti ve ülkemizde sanayi denilince akla gelen ilk şehirlerden ve büyükşehir kavramının hakkını veren bir yer. Üniversitemiz ise her yıl ülke sıralamasında ilk elli de yer almakta ve günden güne hızla daha da büyümektedir. İşte bu çerçevede ve araştırmalarım sonucu Denizli’de karar kıldım. Şu an iyi ki bu şehirdeyim diyorum.
SORU- Bize ailenizden bahseder misiniz? Anne eve babanız ne iş yapar? Kardeşleriniz nerede okur? Onların sizin bu çabalarınıza bakış açısı nedir?
HASAN ÇİMER- Ailem kırsal kesimin genel uğraşı olan çiftçilik ile geçimlerini sağlamaktadır. Babam aynı zamanda bulunduğumuz mahallede muhtarlık görevini üstlenmektedir. Tek kardeşim öğrenimine lisede devam etmektedir. Ailem her daim yanımda bulunmuş desteklerini eksik etmemişlerdir.
SORU- Gençler genelde çekingen ve içine kapanık. Siz ise genelde aktif insansınız. Bu tutumunuzun sebebi nedir? Ne gibi faydalarını görüyorsunuz?
HASAN ÇİMER- Bugün içinde bulunduğumuz dönemde gençliğin çeşitli sorunlarla boğuştuğunu görmekteyiz. En önemli soruların başında gençliğin kendini bulamayışı ve özgüven eksikliği karşımıza çıkmaktadır. Gençlik değişen dünya düzeninde kendi benliğinden uzak sürekli boşa kürek çekmektedir. Okumayan, araştırmayan, yazmayan ve aktif katılıma dahil olmayan bir nesil ile karşı karşıya durmaktayız. Bu bağlamda ben kendimi gelişmeye ve geliştirmeye yönelik adımlar atmaya çalışıyorum. Bu adımların hayatta çok önemli bir yeri vardır. Özgüven kazanımı, arkadaşlık, başarı, azim, mücadele, hayatı bilinçli bir şekilde öğrenme gibi onlarca fayda sayabilirim. Bu noktada üzerinde durmamız gereken ve asıl önemli olan toplum için bir şeyler yapmak ve toplum yararına çalıştığının farkında olmaktır. Bu amaçlar doğrultusunda her bir bireyimizin elini taşın altına koyması gerekmekte ve gençlik için toplum için bir şeyler yapma çabası içinde olmalıdırlar. Bugün gençliğin yaşadığı sorunları iyi bir şekilde araştırıp hep birlikte çözüme kavuşturmalı ve gençliği aktif katılıma daha iyi kanalize etmek için uğraş vermenin önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum.
SORU- Siyaset biliminde nereye kadar yükselmek amacındasınız?
HASAN ÇİMER- Öncelikle siyasal anlamda bir koltuk veya makam gibi sembolik şeylere bağlı kalmak istemem. Elbette ki her siyasal öğrencisi gibi benimde belli başlı hedeflerim var ve bu hedeflere ulaşmak için çok çalışıyorum. En büyük hedefim ise gerçek anlamda bu topluma dürüst bir şekilde faydalı olmak ve nasıl ileriye götürürüm sorusunun cevabını arayıp bulduktan sonra en iyi şekilde uygulamaktır. Başta belirttiğim üzere hiçbir sembolik figüre ve çeşitli makamsal adlara bağlı kalmak istemem. Sürekli olarak toplum ile bütün bir şekilde hareket etmek gerektiğine inanıyorum ki başarıya gerçek anlamda ulaşabilesin.
SORU- Sizce gençler Kişisel Gelişime önem vermedikleri zaman neler kaybediyorlar?
HASAN ÇİMER- Kişisel gelişim kavramı özellikle günümüzde çok önemli bir yer tutmaktadır. Her birey gerek gündem içerisinde kalabilme gerek bir amacı gerçekleştirme çabasında kişisel olarak kendisine yeni şeyler katmaktadır. Gençlik bu anlamda kişisel gelişime daha fazla önem vermelidir. Gündeme ve içinde bulunduğu toplum yapısına dair hiçbir şey bilmeyen ve kendisini bu yönde koşullandıran bir gençlik toplumun temel taşlarını derinden yaralayacak ve sarsacaktır. Bu sadece gençlik üzerinde değil bütün bir toplum üzerinde etkisini gösterecektir. Bir toplumun gençliği ne ise ileride ki toplum yapısı da o denli nitelik eksenli olacaktır. Kendisine herhangi bir anlamda bilgi ve beceri katmayan genç hayatının ileri dönemlerinde toplumsal sorunun bir parçası olma potansiyeline sahip olacaktır. Bu anlamda gençlik kendisini geliştirirken toplumunda geliştiği savını unutmamalıdır.
SORU- Peki, bu gelişime önem veren genç ile önem vermeyen genç arasında ne farklar vardır?
HASAN ÇİMER- Okuyan, araştıran ve yazan biri her zaman için bir adım öndedir. Fikir yürütme yetisine sahip olan kalem tutan genç, bulunduğu toplum içinde belirli bir statüye yükselmekle birlikte çözüm olanaklarının etkili kullanılması yönünde sağlam söylem ve icraatlarda bulunabilir. Bu sayede gerçekleştirmek istediği çalışmalarına sağlam dayanakları oluşturmakla beraber izleyeceği yolu kendi kararlarıyla çizebilir. Okumaktan, araştırmaktan bihaber olan gençlik ise günün getirdiği koşullara ayak uydurmak zorunda kalmaya mecburiyet bağıyla bağlanmıştır. Geleceğin inşası aşamasında yer almayan gençlik günü kurtarma çabası içinde olmaya, anı yaşamaya alışarak kendisine zarar vermektedir. Gençlik okumalı, araştırmalı ve yazmalıdır. Toplumun dayanak noktası ve bu cennet vatanın geleceği gençliğin elindedir. O yüzden bir sınırlama yaparak sadece ülke gençliğimizi ele aldığımızda karşımıza gençliğimizi ilgilendiren büyük sorumluluklar çıkmaktadır. Umarım Gençliğimiz toplumumuzu özlem duyduğu ve hak ettiği seviyeye yükseltme gayretine girişecektir.
SORU- Öğrenci toplulukları ve kulüplerinde aktif olarak görev almaktasınız. Bu sizi ne kazandırdı?
HASAN ÇİMER-. Girizgah kısmında da belirttiğim üzere sivil toplum kavramı ile çok küçük yaşlarda tanıştım. Özellikle lise yıllarında başlayan gönüllülük faaliyetlerim sayesinde dönüm noktalarını bir nebze olsun belirleyebilme şansı yakaladım. Pamukkale Üniversitesi ve Denizli sivil toplum örgütlerinin başlıca merkezlerindendir. Bu yönüyle Denizli seçimi sivil toplumda yer edinmem açısından çok önemli bir olgudur. İlk olarak Denizli Gençlik Meclisinde gönüllülük faaliyetlerinde bulundum. Gençlik Meclisinin 14.Yürütme kurulunda Sivil Toplum Kurum ve Kuruşlarını temsilen görev yaptım. Şu an TEGV, THK, Kızılay, Yeşilay ve çeşitli diğer kuruluşlarda toplumumuza hizmet etme gayreti içerisindeyim. Bu görevler bana çok şey kazandırdı. Hayat bir şekilde geçiyor ve zaman su misali akıp gidiyor. Bu bağlamda aldığım görevler bir amaca yönelik yaşama duygumu geliştirdi en önemlisi olarak. Yeni ve güzel arkadaşlar, eskimeyen dostluklar, birlikte yapılan amaçlar, özgüven, kişisel gelişim, süreklilik... Daha da sayabilirim kazanımlarımı. Tabi sadece kazanmıyor insan bu süreçte bazı şeyleri kaybetmiş olabilirim ama asla pes etmiş değilim. Durmadan çalışmaya, öğrenmeye, gelişime ve daha iyisini yapmaya özveri göstermelisiniz aksi takdirde kazanımlarınız hep boşa kürek niteliği gösterecektir.
SORU- Denizli de Üniversite okumak size ne kazandırdı? Denizli’de Üniversite okumak isteyenler neler kazanırlar?
HASAN ÇİMER- Denizli’de okumak çok güzel bir duygu. Üst kısımlarda belirttiğim gibi Denizli gelişmişlik açısından ülkemizin öne çıkan büyükşehirlerindendir. Denizli’nin bana katkısı çok olmuştur. Gerek üniversite düzeyinde gerekse şehir bazında toplumsal gönüllülük çok iyi durumda bulunuyor. Her gencimizin kendi amaçlarına yönelik bir STK veya Kulüp bulması şehrin çekici yönlerinden biridir. Sosyal aktivite ve öğrenme hareketliliği bakımından Denizli, yaşayan vatandaşlarına güzel fırsatlar sağlamaktadır. Bunlardan yararlanmak için sizinde bir nebze araştırma ruhlu olmanız yetecektir. Ayrıca yapacağınız çalışmalarda ve etkinliklerde gerekli desteği bulabileceğiniz bir kent olması nedeni ile her yıl onlarca proje hayata geçirilmektedir.
SORU- Son olarak siyaset bilimi okumak isteyen gençlere neler önereceksiniz ?
HASAN ÇİMER- Siyaset Bilimi okuyacak arkadaşlarıma kısa kısa bazı fikirler vermek isterim. Öncelikle bu bölümü istiyorsanız mutlaka siyasi hayat ile ilgili bir takım bilgileriniz olmalı yoksa zorlanabilirsiniz. Bol bol kitap okumalı ve tabiri caizse kitaplarla arkadaş olmalısınız. Özgüveninizi yüksek tutmalı ve aktif katılıma dahil olmalısınız. Kendini geliştirecek eylem ve faaliyetlerde bulunmalı yeri geldiği zaman sorumluluk yüklenmelisiniz. Her şeyden önemlisi her adımınızı ciddiyetle ve kararlılıkla atmalı, plan ve programlarınızı aksatmamalı her yaptığınız işlemin arkasında dimdik durmalısınız. Siyasal’ın altın ve başarıya ulaştıran kilit noktalarıdır bunlar benim açımdan.
Son olarak bu güzel röportajı benimle gerçekleştirdiğiniz için çok teşekkür ediyorum hocam. İnşallah yakın zamanda sizleri Denizli gençliği ile buluşturur ve rahmetli büyüğümüz Vali Recep YAZICIOĞLU üstadı yâd ederiz. Sivil Toplumun ve gönüllüğün tüm memlekete ve gençliğe yayılıp hak ettiği seviyeye yükselmesi temennisiyle...
Sorularımıza cevap verdiğiniz ve gençlere yol gösteren aydınlatıcı bilgilerinize teşekkür ederim. Yolunuz açık olsun. Güzel aktif çalışmalarınızdan dolayı sizi ve sizi yetiştiren aileniz ile hocalarınızı da tebrik ediyorum. Hayat boyu başarı ve mutluluklar dilerim.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.