- 1053 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
GAZİANTEP GÜNEŞ GAZETESİ KÖŞE YAZARI NEŞE CÖMERT İLE AHMET AYAZ SÖYLEŞİSİ
Gaziantep’de yaşayan bir değer - Gazeteci, Şair, Yazar Ahmet AYAZ
Değerli okuyucularımız, her hafta Edebiyat- Şiir-Kültür-Sanat kokacak bu sayfanın satırlarında, Edebiyat-Kültür ve Sanat meraklıları-severler tavsiyemdir; okumadan geçmeyiniz. Her Kumru Edebiyat Dergisimizde bir arada olmaktan onur duyduğum, kıymetli büyüğüm; Araştırmacı-Gazateci-Yazar-Şair kimliği ile tanıdığım Sn. Ahmet AYAZ ile ufkumuzu aydınlatacak keyifli bir sohbete daldık. Gelin, hep birlikte Şairimizi tanıyalım. Buyrunuz bu pencereden bakınız, hasbihalimize…
Şair Ahmet AYAZ kimdir?
Ahmet AYAZ 1947 Gaziantep/Oğuzeli
Ahmet Ayaz, şiir, araştırma, inceleme ve sohbet yazıları ile tanınır. İlk şiirleri Yeni Asya ile Hergün gazetelerinde yayınlandı. 1980 ihtilalinde bu gazeteler kapanınca yerel gazetelere ve edebiyat sanat dergilerine yöneldi. Bazı edebiyat sanat dergilerinin yazı kurulunda bulundu, şiir ve araştırma yazıları yazdı. Bazı gazetelerde ise edebiyat ve sanat sayfası çıkardı. Güncel konularda sohbet yazıları ve şiir yazdı. Türk Edebiyatı Dergisi dahil bir çok edebiyat sanat dergileri ve antolojilerde şiirleri yayınlanan şair ve yazar, en son olarak ’Elvan Yayınları’ndan İhsan Işık’ın 2006 yılında yayınladığı on ciltlik resimli ve metin örnekli ’TÜRKİYE EDEBİYATÇILARI VE KÜLTÜR ADAMLARI ANSİKLOPEDİSİ’nde yer aldı. Ayrıca, (2008) Life (2012) Kumru Dergilerinde roportaji, (1998) Alleben dergisinde hayatı ve şiirlerinden kesit yayınlanırken, (2014) Maki Dergisine kapak yapıldı.. Şiirlerinin bazıları Bülent ÖZCAN tarafından Londra’da yayınlanan 80 sayfalık haftalık OLAY gazetesinde, bazı öykü ve şiirleri de, Abbas Abdullah HACALOĞLU tarafından Azabeycan/BAKÜ de yayınlandı. Şair,. ’BALKAN AYDINLARI VE YAZARLARI’nın yayınladığı Türk Dünyasında Atatürk Şiirleri ve Türk Dünyasında Çocuk Şiirleri antolojilerine girdi. Şiir dalında birçok ödül ve plaketleri bulunan Ahmet Ayaz’ın, Askerin Türküsü isimli şiiri 1995 tarihinde Tuğgeneral Zafer ÖZKAN tarafından bestelettirilerek 10. Piyade Tugayı Marşı yapıldı. Ahmet Ayaz halen Gaziantep’te yayınlanan Güneş Gazetesinde köşe yazarıdır. Haftalık Türkiyem Gazetesinde olduğu gibi Kumru Dergisi başta olmak üzere, bir çok edebiyat sanat dergilerinde şiirleri yayınlanmaktadır Ürünlerinin yayınlandığı yayın organlarının hepisini yazacak olsak sayfa dolar.. Şu an ’Kültür Çağlayanı’, ’Maki’, ’Bizim Ece’ ve ’Çıngı’ Dergilerinin Gaziantep temsilcisidir. 04 Ocak 2007 (GASED) Gaziantep Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği’nin kurucu üyesidir, Atatürkçü Düşünce Derneği, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti, Gaziantep Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği üyesidir.Ahmet Ayaz Lise mezunudur.. Tel: 0 542 761 7425 e mail [email protected]
ÖDÜL VE PLAKETLERİ 1) 31 Mart 1991 Şahinbey Belediyesi’nin yurt dışına da açık 1065 kişinin katıldığı şiir yarışmasında ’Feridem’ adlı şiiri ile mansiyon birinciliği. 2) 20.01.1996 GRT Güneydoğu Radyo Televizyon Kurumunun şiir yarışmasında ’Anne’ adlı şiiri ile ikincilik. 3 21 Nisan 1996 Ana Dergisinden Dünya şairler gününde bir plaket. 4) 04 Kasım 2006 Antalya şairler buluşması kapsamında düzenlenen şiir yarışmasında hece şiiri dalında ’Antalya’adlı şiiri ile üçüncülük. 5) 2007 tarihinde Ahmet Tufan Şentürk, Türk Şiirine Hizmet ödülü olarak, seçici kurul özel ödülü. 6) 15-16-17-18-19 Şubat 2010 tarihlerindeki SODES etkinliğinde Gaziantep Valiliğinden plaket 7) 24.25.26 Eylül 2010 tarihinde Nevşehirde düzenlenen Kapadokya etkinliğinde Plaket ve madalya... 8) 30.9.2011 günü Gaziantep de Zirve Parkda Gazikent,Türkiyem ve Bayram Gazetelerinin ortaklaşa düzenledikleri proğramında plaket.
YAYINLANMIŞ ESERLERİ
1) 1993 Yankılı sesler....................................Şiir
2) l998 Antep Şiirleri......................................Derleme
3) 2000- Son Mektuplar.................................Şiir
4) 2002- Hüzün Ve Rüya...............................Şiir
5) 2003- Gaziantep’te Kültür sanat.ve Edebiyatta İz bırakanlar.............. Araştırma
6) 2005- Sızı....................................................Şiir
7) 2005- Elveda İstanbul.................................Öykü
8) 2006- Kavgam Barış İçin............................Şiir
9)2008-Şiir Defteri (Şiirler) ............................ Antoloji
10) 2009-Bir Demet Şiir..................................Antoloji
11. Doğduğum günden beri..........Şiir 1994-2007-2009-2010-2011- tarihlerinde 5 baskı yaptı.
2013-Sihirli Mektuplar.................Şiir 2015- Karakoç’a Mektuplar
Bakınız kıymetli okuyucum, Gazeteci, Şair, Yazar Sn. Ahmet AYAZ’I tanıma şansına nail olmuş dostlar neler söylemişler:
Ahmet Ayaz, hecenin başarılı temsilcilerinden biridir. Aynı başarıyı serbest tarzda yazdığı siirlerinde de sürdürüyor. Bize düşen şiirle yoğrulan bir ömre saygıdır. Ahmet Ayaz’a şiirle ve sevgiyle dolu bir ömür diliyoruz.
Yrd. Doç. Dr. Ahmet ÖZPAY SİHİRLİ MEKTUPLAR 01. AĞUSTOS. 2013
Ahmet Ayaz’ı uzun yıllardır şiirlerinden tanır ve severim. Okudukça sarar beni şiirleri, duygulanırım. Kaç kez okuduğum şiirleri olmuştur. Nesir yazıları, araştırmaları, folklörük çalışmaları olsa da ben O’nu, şair olarak tanıdım ve sevdim. Yapmacıktan uzak durmuştur. Sade bir dil, içten bir söyleyiş, her şiirinde görülen bir unsurdur. Gerek serbest, gerekse hece ölçülü şiirlerinde. Usta bir ozanın söyleyişleri belirgin bir biçimde ortaya çıkar. Ahmet Ayaz’ın hangi kitaplarını okursanız okuyun. O’nun şiirlerinin çoğunda toplumsal çarpıklığa karşı bir başkaldırı, bir yergi bulacaksınız. Sevda şiirleri okuyucuyu büyülemektedir. Atatürkçü ve yurtsever ozanımızı şiir burcunda dalgalanan bir bayrak olarak görüyorum. Kitaplarının her biri, Dünyamıza başka başka ufuklardan açılan, ayrı ve güzel pencerelerdir.
Ertuğrul KARAKOÇ
O’nu uzun yıllara varan bir zaman içinde tanıyorum. Yüreği memleket sevdası ile dolu, asil kanlı bir Türk yazarıdır. Her daim arı gibi çalışkan ve üretken. Yaşamın her alanında emeği ve izleri olan bir gönül erbabıdır.
Tamer ABUŞOĞLU Gaziantep 27 24 Nisan 2002
Yaşayan Türk şiirinin beyefendi şairidir Ahmet Ayaz. Sakin, duru su misali yapısı ile hoşgörü ve dostluğun timsali. “İnsanlık adına huzur, bütün derdim; Bu yolda yolumdan dönersem, namerdim” diyen şair.
Mustafa CEYLAN Güllük Dergisi Sayı:5
Ahmet Ayaz, üretken bir şair. 1993 yılında “Yankılı sesler” ile tanıdık O’nu. Coşkulu, sevecen, saygılı bir kişiliğe sahip. Bu yönü şiirlerine de yansır.
Hüseyin TOPRAK Olay Gazetesi EKİM 2006
İhanetin adresini, adres defterinden silen şair Ahmet Ayaz. Şiirde olgunluk dönemini yaşayan şairlerimizdendir. Doğrularla, yanlışlıkları görebilmekte, şiirimiz, sanat ve edebiyatımız adına attığı adımların gerçek seslerini duyabilmekte, duydurabilmektedir. Olgunluğa giden yolun görüntü nitelikleridir bunlar.
Prf. Dr. İsa KAYACAN Zafer Gazetesi 15 ŞUBAT 2011
Ahmet Ayaz, Gaziantep’te yetişen bir şair.Tamer Abuşoğlu’nun dediği gibi; Ahmet Ayaz’ın vatan sevgisini takdir etmemek ve hormonsuz şiirlerinde başka tatlar bulmamak mümkün mü?
Abdurrahim KARAKOÇ Vakit Gazetesi 30 Ağustos 2007
Ahmet Ayaz, Gaziantep’in kültür, sanat ve edebiyatında, unutulmaz bir iz bıraktı.
Mehmet NACAR Gaziantep 27 12 Ağustos 2003
Aziz dostum Ahmet Ayaz, gerçek doğuştan şair. Törelerine saygılı, vatansever, içi dışı pırıl pırıl, dostluğuna güvenilen, sağlam karakterli, mert insan. Katıksız Türk oğlu Türk. O’na Türk Milleti sahip çıkmalıdır.
Dr.Abdülkadir Tanrıverdi. 18 Mart 1999 OLAY GAZETESİ
Ahmet Ayaz’ı, şair olanlar bilir. Bir Şair Ahmet Ayaz var, bir de halk bilimci, folklörcü Ahmet Ayaz var.
Prof. Dr. Erdal Ceyhan Ocak 2000 SON MEKTUPLAR
Türk Şiirinin geleneksel temaları, Ahmet Ayaz’ın şiirlerinde en içli ifadelerini bulur.
Ziya Çil Haziran 1991 ŞEHİTKAMİLE BAKIŞ DERGİSİ
Gaziantepli şiir ustası Ahmet Ayaz, şiirin yalın sıcaklığını, söylemin her dem tazeliğini duyumsatan konularla sarıyor okuyucuyu. “Son Mektuplar” isimli eser, hayal dünyamızın öze yansıyan beklenti ve erdemini açıyor, şiir evrenine.
Reşit Güngör Kalkan 27 Mayıs 2001 YENİ GÜN GAZETESİ
Çok yönlü yazarlarımızdan Şair- Araştırmacı- Gazeteci Ahmet Ayaz, insani şiir ile doyuruyor. Duygu ve fikir yüklü şiir demetinde, okuyucu okyanusta yüzer gibi, şiirin derinliklerinde buluyor kendini.
Gürsel GÜZEL Köy Hizmetleri Dergisi Eylül 2000 Sayı 6
Ahmet Ayaz’ın şiirlerindeki şekiller, Türk şiirinin güzel örnekleri arasına girmiştir. Şiirde nazım şekilleri olarak, duyguların coşku ve üstünlükle dile getirildiği görülmektedir.
Abdullah Çağrı Elgün.
Ahmet Ayaz’ı, dergilerde okuduğum şiirlerinden ve internetten tanıyordum. Geçen yıl 9 Eylül 2005 Antalya şiir şöleninde şahsen tanıma fırsatı buldum. Çok sevecen, kibar, yiğit ve mert bir Antepli vardı karşımda. Tam bir Oğuz Türk’ü, tam bir Dadaloğlu örneği Türkmendi. Ahmet Ayaz’ı anlatmak o kadar zor ki, belkide bu yazımda ilk defa kelime bulamama sıkıntısı yaşayacağım.. Hece ve serbest tarzda şiirler yazan, her iki dalda da mükemmel şiir yazan usta bir şairimiz Ayaz. Durmadan üreten şair, araştırmacı, folklörcüdür.
Sabit İnce 09 Haziran 2006 KAYSERİ DENİZ POSTASI
AHMET AYAZ’A ÖNEMLİ ÖDÜL
Ahmet Tufan Şentürk, Türk Şiirine Hizmet ödülleri sahiplerini buldu. Ödül töreninde “Seçici kurul özel ödülü” Gaziantep Hakimiyet Gazetesi Yazarı, Ahmet Ayaz’a verildi. Ankara’da düzenlenen ödül töreninde Prof.Dr. İsa KAYACAN; Prof. Dr. İbrahim AGAH, Yekta Güngör ÖZDEN, Güzide TARANOĞLU, Prof. Dr. İrfan ÜNVER, Mehmet Zeki AKDAĞ. Dr. Ünal YÜREKLİ, Ahmet ÖZDEMİR ile Şöhret DİRLİK jüri üyeliklerini yerine getirdiler. Ödül töreninde “Gaziantep Hakimiyet Gazetesi” köşe yazarı Ahmet Ayaz, “DOĞDUĞUM GÜNDENBERİ” adlı şiir kitabıyla JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜNE layik görüldü.
GAZİANTEP HAKİMİYET GAZETESİ 05 Haziran 2008
Sevgili Dost, Aziz Ayaz; Her iki yolu da aynı başarıyla yürütmekte olduğunuzu gördüm ve sevindim. Gönül varlığınızı harcayarak, meydana getirdiğiniz eserler için sizi kutlarım. Şiirleriniz şarkıların, türkülerin yüreklerini taşımaktadır.
Mehmet Zeki AKDAĞ
Şiiri kendine özgü anlatım biçimi ile güzelleştiren Ahmet Ayaz, mütevazı yapısı ve şair yüreği ile, karıncayı bile incitmemek için, temkinli adımlar atar.
İbrahim Halil Aycan 17 Ağustos 1994 GÜNEYDOĞUBİRLİK DERGİSİ
Gaziantep’in resmi deyince akla, Mehmet Ali Diyarbakırlıoğlu’nu getirmemek mümkün mü? Ozan deyince de Vahittin Bozgeyik, Ahmet Ayaz ve Mehmet Nacar’ı.
Mehmet Kara 16 Eylül 2002 ZAFER GAZETESİ
Şiir üzerdeki hakimiyetinizi kutluyorum ve şiirlerinizi, beğenerek ve saygı duyarak okuyorum.
Dr.İrfan Yılmaz
Öyle bir zaman gelecek ki; “Bir zamanlar, Ahmet Ayaz diye bir şair geldi de geçti” diye söylenip de duracağız, kendisini yakından tanımadığımıza bin pişman olacağız. Vatansever, Atatürkçü, bütün derdi “Sadece insanların mutlu ve huzurlu olmasını sağlamak” ve “-Toplumsal çarpıklığa karşı- şiirleriyle savaş açmak” olup, duygu yüklü sevda şiirleriyle de haşır neşir olunca, orada bir okyanusa daldığınızı fark eder ve bu şiir deryasında zamanımızın Yunus Emre’siyle tanışmış olursunuz... Ahmet Ayaz candan ve sıcak arkadaşlığıyla güven veren, yakın bir dostum olup, gerçekten onu tanımak benim için bir şanstır. Kendisine sağlıklı ve uzun ömürler diler, başarılarının devamını ve raflarda yeni yeni kitaplarının sıralanmaya devam etmesini görmek isteriz. Saygılarımla…
Dr. M. Kâzım Erkent 02.06.2012
Şairimiz Ahmet Ayaz, laf kalabalığına yer vememiştir. Yeri gelmiş Karacaoğlan gibi güzellerle muhabbet etmiş, yeri gelmiş Pir Sultan Abdal gibi isyan bayrağına sarılmış, yeri gelmiş Köroğlu gibi, Dadaloğlu gibi meydan okumuş, yeri gelmiş Yunus Ermenin Deryasında kulaç atmıştır. Ademoğullarına, Mevlana, Hacıbektaş Veli felsefesi ile çağrıda bulunmuştur.,Kardeşliğin önündeki engelleri kaldırmak için didinip durur.
Lütfü KILIÇ Eskişehir Yenigün Gazetesi 29 Eylül 2012
Sözün özü Ahmet Ayaz için, gerekli sözler söylenmiştir. Şairimizin dili, Türkçesi arı ve durudur. Yaşayan Türkçeden yanadır.Dizelerinde kirli, lekeli, zamanı geçmiş, çalı, çırpı, ağdalı sözler bulamazsınız. Sözcükler insanın yüzünü ve tenini tırmalamıyor. Sadece okşuyor.
Abdulkadir GÜLER Maki Dergisi Yıl 2013 Sayı 89 Sayfa 21
Sn. Ahmet AYAZ; Türk Edebiyatına yaptığınız katkıları bilenler bilir. Yetişen yeni nesil şair-yazarlarına tavsiyeleriniz var mı?
AYAZ; Ayaz, Benim nesir yazılarım, öykülerim var ama, yazarlık konusunda konuşmaya kendimi yetersiz buluyorum.. Şiire gelince, çok okusunlar, Türk şiirine ihanet edenleri kendilerine örnek almasınlar. Her zaman ki dediğim gibi, Bedri Rahmiyi, Karakoçları, beş hececileri, Arif Nihat Asyayı okusunlar derim.
Sn. Ahmet AYAZ; Geçtiğimiz yıllardaki edebiyat akımlarını incelediğimizde, bugün için Ülkemizde Edebiyat /Kültür/Sanat adına neden yeterli gelişme gösterilmedi sizce?
AYAZ; Ülkemizde yazanlar okuyanlardan daha çok desem yeri var. Vatandaşlar okuma heveslisi değil, yazma heveslisilerdir. Ekmeden biçilmez. Okuyup şiiri tanıdıktan sonra yazılır. Ben Ankara Üniversitesine bağlı TÖMER’in yayınladığı derginin yazı kurulunda bulundum. Edebiyat öğretmenlerimizin şiir diye yazıp gönderdikleri yazıları okuyunca. Onların adına ben utanırdım. Gaziantep’te edebiyattan anlayan edebiyat öğretmenlerimizde elbet vardır.
Sn. Ahmet AYAZ; Günümüz gençliğinin Edebiyat’a-şiire bakışını nasıl değerlendiriyorsunuz?
AYAZ: Boşlar demeye dilim varmıyor. Allah’a bin şükürler olsun, şiir meraklısı bir çocuğum yoktur. Gençler şiir kitabı yapıyorlar içinde şiir yoktur. Bir de imza günü düzenliyorlar. Vallahi onların adına ben utanıyorum. Tatlıses’e sordular. Oğlunun sanatçı olmasına ne dersiniz? Olursa benim gibi olmalı dedi. Ben şiire edebiyata karşı değilim. Ama bu işi bilip yapmalı. Bilmeden bana şair desinler diye kitap yapılmaz. Yaparlarsa, yaptıkları matbaa baskısı çöpe atılır.
Sn. Ahmet AYAZ; Popüler Edebiyat! Kirli Edebiyat diye tabir edilen, günümüz Yazar ve şairlerinin kitapları yok satıyor. Nerede ise 100.000 ve üstü baskılar yapıyorlar. Bana göre geçici, Sizce de bu geçici bir furya mı?
AYAZ; Ben yüz binlerin baskısına inanmıyorum. Yukarıda da dediğim gibi, ülkemizde okuyucu sayısının , yazar sayısından az olduğu bir ülkede 100.000 ler satılmaz. Satılması da imkansızdir.
Sn. Ahmet AYAZ; Yüzlerce niteliksiz, içi boş kitaplar sürülüyor piyasaya. Her gün yeni şair-yazarlar İmza günlerinde boy gösteriyorlar. Sizce kalıcı olmak bu aşamaları zorunlu mu kılıyor?
AYAZ; Masadan kaldırılmayıp da okunacak şiir kitabı çok az. Orta yerde dolaşanlar siyasetin gücü ile gündemdeler. Asıl gündemde olması gerekenlerin adlarından söz edilmiyor. Kalemi güçlü dostlarım var. Burada adlarından söz edemiyorum. Unuttuğum kayda değer birisi olur da utanırım diye.
Sn. Ahmet AYAZ; Edebiyat bir derya. Bu deryanın içinde asil yüreğinizle yıllarca çalışıp, çaba göstermişsiniz. Bu ömürlük süre zarfında, en çok içinizi yakan ve sizi en çok mutlu kılan neler oldu?
AYAZ; Sızı isimli şiir kitabımı okuduktan sonra beni, rahmetli Bekir Sıtkı Erdoğan’ın telefonla araması ve dilerim ölünceye kadar yazasınız demesi,. Abdurrahim Karakoç’un üç defa haberim olmadan Vakit Gazetesinde adımdan söz etmesi,” Askerin türküsü” adlı şiirimin Tuğgeneral Zafer Özkan tarafından bestelettirilerek 10. P.Tugayı marşı yapılması. Şehitkâmil Belediyesinin Sosyal İşler Müdürü iken, Hülya Ufacık Hanımefendinin beni arayıp, “Yankılı Sesler adlı şiir kitabımı, Gaziantep Çocuk Yuvası yararına, basımını sağlayıp, satması ve buna benzerleri.”
Kıymetli büyüğüm son olarak; hayatı birkaç cümle içinde tanımlamanızı istesem, ne dersiniz?
AYAZ; Yazmak ölümsüzlük derim. Ama bizden öndeki büyüklerimiz gibi yazarsak Ölünce mezar taşıma aşağıdaki beyitin yazılmasını isterim. “İhanet, iftira etme âlime, Edepsizlik şöhret değil zalime”. İle sözü bitiriyorum.
Bu güzel söyleşi için Sn. Ahmet AYAZ beyefendiye teşekkürlerimi sunuyorum. Başarılarının sağlık, sıhhat ve mutlulukla devamını diliyorum. Saygılarımla.
Neşe CÖMERT
01.12.2014 Güneş Gazetesi için Sn. Ahmet AYAZ beyefendi ile yaptığım röportaj yazım.
www.gaziantepgunes.com/haberdetay.asp?haber=39101
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.