- 809 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
YENİ BİR TUFANA DOĞRU
Batı Toroslar üstünde su kaynaklarının (Gözeler) çoğu kurumuştu. Son yağışlar ile dağların böğründen, eski kuruyan gözeler patlayıp gürleşerek akmaya başladı. Yağmur suları ile birlikte dereler, çaylar ırmaklar taştığı gibi dağların eteklerinde de çok sayıda geçici şelaleler oluşmuş durumda. Bu küçük küçük şelaleler sonuçta, denize ulaşmadan önce bir derede, dereler bir çayda, çaylar bir nehirde buluşur genellikle. Nehirlerin taşması büyük doğal felaketler ile sonuçlanmaktadır.
Ulupınar su kaynağı da daha önce beton ile örtülmüş olmasına rağmen gürleşmiş ve örtülen betondan dışarı büngül büngül kaynıyordu.
Antalya, sahip olduğu seralar sayesinde ülkemizin turfanda sebze gereksiminin, tek başına % 60 ını karşılayan bir kentimizdir.
Antalya’da son yağışların ( son 24 saatte metrekareye 253 litre) ve saatte 155 km. hızla esen fırtınanın sebep olduğu maddi zararın sadece Kumluca ve Finike ilçelerinde Yüz Trilyon lira olduğu bölgede yaşayan kişilerce ifade ediliyor. Bu durumunun, üretimin, talebi karşılamayacağından dolayı, sebze fiyatlarında yükselmeye yol açacağı söylenmekte...
BU KADAR KONTROLSÜZ KALAN SEL SULARININ, ALAKIR VADİSİNDE SERALARIN BULUNDUĞU ALANLARIN ADETA GÖLE DÖNÜŞMESİNİN, Finike - Alacadağ eteklerinde açılan TAŞ OCAKLARI NEDENİYLE SEDİR ORMANLARININ YOK EDİLMESİNDEN KAYNAKLANMADIĞINI VE ALAKIR VADİSİNDEKİ H.E.S. PROJESİNİN SEBEP OLDUĞU TAHRİBATLARDAN OLMADIĞINI KİM SÖYLEYEBİLİR?!
Uzun zamandır kurumuş olan suya hasret Ağva çayı (Kiriş - Çamyuva arasında), akarsu olduğunu anımsamış ve bozbulanık sel suları oldukça coşkun akıyordu. Kiriş bölgesinde otellerin bahçelerindeki ağaçları, fırtına söküp atmış; bu durum, doğanın turizmcilere ’Hodri meydan!’ demesinden başka ne olabilir ki?!
Buradan bir ders çıkaracak olursak, doğa, damla damla, damlalarını çoğaltarak sağanak yağışlarla hücuma geçtiği zaman, YAĞIŞ MECRASININ GENİŞ OLDUĞU ALANLARDA önceden tahmin edemeyeceğimiz boyutta büyük taşkınlar, korkunç seller oluşmakta. Bu nedenle yapılan her türlü inşaat projesinin, yapımından önce, yalnızca sismik zemin araştırması değil, aynı zamanda uzun vadeli sel taşkınlarına ve depremlere karşı dayanma durumunun da gözden geçirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması son derece önemlidir. Bunun yanı sıra inşaatların doğaya vereceği zarar (eko sistemde oluşacak tahribatlar) da gözden geçirilmek zorundadır.
Bugün Antalya’dan Kumluca Şahintepesi’ne kadar olan yolculuğumuz sırasında ilginç görüntülerle karşılaştık. Kumluca - Şahintepesi’ne geldiğimizde, mola verdiğimiz tesiste bir kişinin Muğla’ya gitmek üzere yola çıktığını, fakat Finike Demre yolu kapalı olduğu için Kumluca’dan geri döndüğünü duyduk. Bu nedenle Kumluca Bölge Trafik Amirliğinden aldığımız rapor doğrultusunda, Finike Demre arasındaki yolun kapalı olduğunu teyit ettik.
( FİNİKE’DEN SONRAKİ VİRAJLARDA YER ALAN SULU İN MAĞARASI’NININ OLDUĞU YERDE YOL KIYISINA BETON DÖKÜLEREK KAPATILAN ALANDA, SON YAĞIŞLAR SONRASI, YERALTI SULARI BETONU PATLATIP KAYALARI YOLA ATARAK YOLU KAPATMIŞ; İŞTE DOĞA ZAMANI GELİNCE NASIL VE NEREDEN BİR TERS ŞAMAR İNDİRECEK BELLİ DEĞİL!!! OLDUKÇA İBRET VERİCİ BİR DURUM?!?!)
Gezi grubumuzun Batık Kent Kekova turu bu koşullar altında mümkün olmadığı için yarı yoldan dönmek zorunda kaldık ve turu erteledik.
ANTALYA’DAKİ SON YAĞIŞLAR VE FIRTINA SONUÇLARI, JEOFİZİKÇİLER, İNŞAAT MÜHENDİSLERİ, MİMARLAR, JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ , ZİRAAT MÜHENDİSLERİ, ENDÜSTRİYEL TASARIMCILAR AÇISINDAN, ÇOK ÖNEMLİ SONUÇLARI ORTAYA KOYMUŞTUR. BUNLARIN YERİNDE İNCELENMESİ, BİR BİLİMSEL EKİBİN ETÜDÜ GEREKMEKTEDİR. ELDE EDİLECEK VERİLER, DOĞAL AFETLERE KARŞI GELECEKTE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER AÇISINDAN HAYATİ ÖLÇÜDE, ÇOK ÇOK DEĞERLİDİR. BU BAĞLAMDA YAPILACAK İNCELEMELER İLE ŞU ANDA ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN ÇİZDİRMİŞ OLDUĞU KONYAALTI VE ARAPSUYU PLAJLARINI DA İÇİNE ALAN, RANT, PAYLAŞIM, YANDAŞLARI KALKINDIRMA PROJESİ, EL SÜRMEDEN ÇÖPE ATILMASI GEREKEN BİR PROJEDİR!!!
Şaban AKTAŞ,
14.01.2015
Fotoğraf: Son yağışlar ve fırtına sonucu bir sera üreticisinin acınacak hali.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.