- 1026 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Temel Psikoloji Seminerimden
ÇOCUKLARDA 0-18 AY DÖNEMİ
Bu döneme oral dönem denir.Çocuğun emme çiğnme işlevlerini öğrendiği dönemdir ve çocuğun bu gibi işlevleri gerektiği şekilde tatmin edilir ise,iyimser bir çocuk edilmez ise saldırgan kötümser kişilikler ortaya çıkar.
18 AY VE 2,5 YAŞ DÖNEMİ
Anal dönem diye bilinir.Tuvalet eğitimini kazandığı bir dönemdir.Ebeveynler bu tuvalet alışkanlığı kazandırma aşamasında çocuğa sıkı ve katı kurallar ile eğitim sunmuşlar ise,ilerde çocuklar öfke patlaması yaşayan ve kendilerine zarar verebilen yetişkinler haline gelebilirler.
3 İLE 5 YAŞ ARASI DÖNEM
Fallik dönemi denir.Çocuklar bu dönemde cinsel organlarını keşfetmeye başlarlar.Özellikle kız çocukları baba,erkek çocukları anne düşkünü olurlar.Aynı cinse örneğin kız anneye karşı erkek babaya karşı kıskanclık duymaya başlarlar.
Anneye duyulan bu bağlılığa oyidibus,babaya olan bağlılığa iseelektra kompleksi denir.
5 İLE 13 YAŞ DÖNEMİ
Gizil dönem denir.Bu dönemde çocuk artık cinsel organına ve cinslere ilgisinin azaldığı ve hem cinsleri ile oynamaktan vakit geçirmekten hoşlandıgı keyf aldıgı dönemdir.
BLUĞ CAĞI DÖNEMİ
Genital dönemdir.Bu dönemde çocuk artık doyuma ulaşmamış tüm duygularını cinsellik ile karşılamaya çalışır.Herşeyi cinsellik ile bağdaştırır.Cinsellik aile içinde üstü örtülü bırakıldığı için açıldığında ise ayıf kavramı çocuklara kazandırıldığı için ,hep merak konusu ve bu merakı gidermenin yollarının cinselliği aramaktan geçtiğini düşünen ve bu arama sürecinde birçok yanlışlara düşen kişilik haline gelir.
Ve sağlılklı Birgiler ile cinselliği tanıyamadığı için ileriki yaşlarında ve evlilik döneminde cinsellik hep bir sorun ve mutsuzluk olarak kişiye dönüş yapmaktadır.
Öyleyse bu konuda ebeveynlerin yapması gereken şey;Çocuğa çok açık olmadan bazı konuları anlatmak ve çocuğa bu konular hakkında rahat düşüncelerini ifade edebileceği ortamlar yaratarak cinselliğin insan hayatındaki gereksinimini ve sağlıklı ilişkinin yollarının nasıl kazanılacağını çocuklarına anlatmalı ve paylaşmalıdır.
İnsanlar bluğ döneminden bile daha önce başlayarak iki guruba ayrılırlar.
İçe dönük ve dışa dönük insanlar olarak …
İÇE DÖNÜK İNSANLAR…anti sosyal çok fazla diyalog kurmayı sevmeyen kendi kendine zaman geçirmeyi seven ve yalnızlıktan keyf alan insanlardır.
DIŞA DÖNÜK İNANLAR…daha sosyal çevreyle vendisiyle barışık iletişimleri kuvvetli öz güven saygıları yüksek olan kişilerdir.
Aşağılık kompleksi : Kişinin gelişimine katkı sağlayan en önemli etkenlerden biridir.Kişi kendisini eksik gördüğü noktalarda gelişime ve değişime açık kılar ve böylece gelişimi için daha gayretle ve istekle yola eğitim sürecine koyulur.
Aslında aşagılık kompleksi bir çok duyguyu barındırır bünyesinde, güvensizlik endişe korku kaygı vb..gibi..Bu kişideki güvensizlik duygusunu incelemek gerekirse;
TEMEL GÜVENE KARŞI GÜVENSİZLİK.>>>Bebeklerde yaşanır daha çok ve bebekler kendini yeni bir ortamda güvensiz hissederler anne babanın ilgi sevgisi şevkati ile bulunduğu ortamın güvenli olduğunu düşünmeye başlayan çocuk artık o bulunduğu dönem ve ileriki dönemler için güven konusunda kaygı taşımayan bir birey aşamasına gelir.
ÖZELLİĞE KARŞI UTANÇ VE KUŞKU >>>İlk üç yıl çocuklar büyüdükçe bağımsızlık kazanmaya ve çevrelrini keşfetmeye başlarlar.Yürümeyi koşmayı kendi başına tuvalet yemek yemek gibi bir çok hareketi kendi başlarına yapmaya başladıkları dönemlerdir.Herşeye karşı merakı ve araştırma çabasına girdiği bir dönemdir.Eğer çocuk bu döneminde sürekli başarısızlık ile suçlanır ise kendinden kuşku duymaya başlar.Onedenle çocuğun bağımsızlık güveninin oluşması için çocuğu başaramadığı anlarda dahi desteklemeli ufak yardımlar dışında kendi işlerini kendisinin görebilmesine müsaade edilmelidir.
Yaptıgı giriştiği her işi küçümsemeden gururunu incitmeden teşfik edici sözlerle desteklemek gerekir.
Aksi taktirde çabuk pes eden ve risk alamayan bir kişilik haline gelir.
GİRİŞİMCİLİĞE KARŞI SUÇLULUK >>>3 ve 6 yaş dönemlerinde çocuklar yeni projelere girişerek çevrelerindeki şeyleri değiştirebileceğini düşünürler.Artık tanıma aşamasını geçmiş,müdahele etme gereği duymaktadır ve kendi zevk ve isteğine göre değiştirme çabası gelişmeye başlamıştır.Yani yeni mücaleler yeni atılımlar ile daha aftif olabilme başarı ve taktir edilme duygusunu yakalamaya çalışmaktadır.
Çocuğun bu girişiminde anne babanın girişimlerini desteklemesi çocuğu yüreklendirmesi,çocuğun yeni zevler,hazlar,başarı duygusu fikir gelişimi yakalamasına neden olur.Çocuk bu girişimleri sırasında aile tarafından girişimleri basit algılanır ciddiye alınmaz ise değersizlik hissi ve kızgınlık duygusu gelişir.Bu duygular kalıcıdır.
Çocukların başarısı ebeveynlerin motive cesaretinin meyvesidir.
ÇALIŞMAYA VE BAŞARILI OLMAYA KARŞI AŞAĞILIK DUYGUSU >>> 4 ve 6 yaşından sonra çocuk 7 yıl boyunca evde okulda cevresinde kendisinden beklenilen yeni sorumluluklarla karşılaşır.Eskiden aynı şeyleri başkasının yaptığı bir ço şeyi artık çevre ondan beklemektedir.Tam bir yetişkin olabilmesi için en önemli şey olan kişisel bakım işlevlerini anne babab artık çocuğun kendisinden düzenli olarak yapmasını beklemektedir.Bağımsız bir sosyal olabilme güvenini kazanması açısından ise okulda ve sokakta kendisini tehlikelerden korumayı,arkaşadları ile iletişim kurabilmeyivakit gecirebilmeyi artık kendi çabaları ile başarabilmelidir.Çocuğa hazırcı olmaya alıştıran aileler ve kendi başına sosyalleşmesine fırsat tanımayan ailelerin çocuklarında a-sosyal anti sosyal dönemleri başlar.Pasif sıradan mücadeleci olmayan her şeyi ayağına bekleyen monoton bir yaşantının içerisine çocuğu adeta esir ederler.
Devam Edecek...Ebed-i
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.