H O Ş L A N D I K L A R I M I Z
İnsanlar, temel güdüleri dışında; sosyal hayatı içinde iki durumdan memnun oluyor. Eşitlik ve üst olma. Toplumsal yaşayışta birey eşitini görünce rahat davranıyor. Önceden edinilmiş yaşam tarzıyla kendini rahat ifade edebiliyor. Karşısındakine sevgisini göndererek, onun gibi davranacağını bildiğinden huzur ve zevk duyar arkadaşlık etmesi mutlu olması demektir. Arkadaşlığı kolaydır. Yorgunluğu, hizmet etmesi ilendirmez kişiyi. Yeter ki rahat davranabilsin.
Partneri; kendinden zekâ olarak, iş olarak, varlık olarak düşük olması, anlaşmayı kolaylaştırır. Çünkü üstünlük; vermeyi, işi kolaylaştırmayı, sevgi göstermeyi, küçük kusurları af etmeyi, gerektiğinde kızmayı gerektirir. İş yaptırma, buyurma, buyruğun yerine getirilmesi arkadaşının işini kolaylaştırır. Bazen de emrolunan kişi çok zeki olup, geri zekalı gibi gibi davranma üstünlüğüne sahip olabiliyor.
İnsan ilişkilerinin en tutarlı yönü sevgidir. Her insan, kim olursa olsun sevilmeye, sevgi almaya gereksinimi var. Seven mutluluk yayar. Sevmek; gerek beden dili ile gerek davranış ile gösterilir. Sevgi akışkandır. Yüzden yüze, yürekten yüreğe, gözden göze akar. Bedenimizden bir birine geçer. Sevince, hoşlanınca kişide aradığımız huy karakter, vücudun bir organını, bir davranışını hoş görür. Çok beğenir. İmgelerinde yaşamaya başlar. Birinin ellerinin güzelliği, birinin gerdan kırması, gülüşü, saçları, oyunda mendil sallaması, elbisesi vb. Sevince, haz ve hoşnutluk gelişince zorluklar kolaylaşır. Olmazları oldurmak için çaba ve fedakârlık yapılır.
Hep hoşlandığımız davranışlar peşinde koşarız. Hoşlanma zevk verir. Yemek yemeden nasıl zevk alınıyorsa. Hoşlanma sadece cinsellik olarak düşünmemek gerekir. Hoşlanmada en yüksek düşkü aşktır. Geçici bir hale düşünebilir aşk ama sevgi ve hoşlanma sürekli olur. Sevgi uzun soluklu bir iştir, unutulmaz. Ömür sonuna kadar devam eder. Sevgi ileriki yıllarda eşler arasında hoşnutluğa dönüşür. Nelerden hoşlanıldığı, huyu suyu nedir, nasıldır tanıyınca iyi geçim için bu eylemler yapılır ve mutluluğun perçinlenmesine neden olur.
İnsan beğenilerini yaşadığı çevre, birlikte yaşadığı insanların hoşnut olduğu durumlar da şekillendirir. Örneğin; ailede hangi yiyeceklerin yenildiği alışkanlığı varsa, gençlik ve yaşlılık aşamalarında da bu beğeniler, hoşnut kalmalar o zaman tatlılaşır. Ömür hoş tonda devam eder.
Herkese hoşnutluk dilememiz gerekir. Mutlu olun. Sevgi ve beğeni bulunuz.