- 657 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Felsefe Ne Değildir?
Felsefe anlamsız değildir!
Evrende anlamsız hiçbir varlık yoktur. Her varlığın varoluşunun ardında bir anlam yatar. Varlıkların anlamını felsefe açıklar. Böylece felsefenin anlamsız olmadığı anlaşılır.
Felsefe nesnel değildir!
Bir yargıyı birden fazla kişi benimsemişse nesnelliğe girer. Böylece felsefenin alanından uzaklaşır. Bilim nesnel olanla ilgilenirken, felsefe öznel olanla ilgilenir.
Felsefe saygısızlık değildir!
Bir kişi karşısındaki kişiye saygı duymuyorsa felsefe yapmıyor demektir. Felsefe yapıyor olsaydı, karşısındaki kişiyi saygı sevgi çerçevesi içinde eleştirirdi.
Felsefe boş iş değildir!
Günümüzde felsefe halk içinde boş iş olarak karşılanmaktadır. Felsefe, bu yargının tamamen karşıtıdır. Felsefe yapan biri boş iş değil, anlamlı iş yapmaktadır.
Felsefe durmak değildir!
Felsefe yaptığını iddia eden bir kişi kendini geliştiremiyorsa yolda duruyor demektir. Eğer felsefe yapıyor olsaydı, yolda emin adımlarla yürüyor olurdu. Yolda olurdu.
Felsefe kesinlik değildir!
Eğer bir yargıda kesinlik ifadesi varsa orada felsefe yoktur. Orada bilimsellik vardır. Felsefede kesinlik yoktur. Yargıyı kesinleşene kadar koşturan felsefe, kesinleştiren bilimdir.
Felsefe beklemek değildir!
’’İnsan düşünen bir hayvandır.’’ demiş Aristoteles. İnsan düşünebilir ancak düşündüklerini uygulamıyorsa bekliyor demektir. Bekleyen kişi işin sonunda düşündüklerini faaliyete geçirmiyorsa; felsefeyi tam anlamıyla yapmıyor demektir.
Felsefe kaybetmek değildir!
Felsefenin olduğu yerde kayıp değil kazanç vardır. Yalnız bu kazanç maddi değildir. Kazandıklarımız bizim yeni bakış açılarımızdır. Hayatı yeniden anlamlandırmaktır.
Felsefe düşmek değildir!
Felsefenin olduğu yerde bilgi zirvesine ulaşmak vardır. Zirveye çıkmak için felsefe yapmak gerekir. Felsefe yapılmıyorsa tepeden düşmek kaçınılmazdır.
Felsefe vazgeçmek değildir!
Başarıya giden yolda karşımıza çıkan engeller vardır. Bu engelleri aşmak için verimli çalışmak gerekir. İşin sonunda başarısızlık varsa; verimli çalışmamak vardır. Verimli çalışılmamışsa odaklanma yoktur. Başaramayacağını anlayan kişi vazgeçerse hüsran kaçınılmaz olur. Başarabilmekten vazgeçilen bir yerde felsefeden de vazgeçilmiş demektir.
SONUÇ: Felsefe değil değildir!
Felsefe şudur, budur, şu değildir, bu değildir demekle felsefe bitmez. Evrenin başlangıcından sonuna kadar felsefe var ise olan her şey felsefenin alanına girer. Tabi ki bilimsel olarak bilimsel olarak açıklanana kadar bilim, felsefenin bulgularına açıklama yaparsa bulgu, felsefe alanında çıkar.
2 Eylül 2014 Salı
sa: 11.11
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.