- 477 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Ey Şahin Bakışlım
EY ŞAHİN BAKIŞLIM
“Ey şahin bakışlım bülbül avazlım
Bir eli kadehli bir eli sazlım
İşte ben gidiyom kal ahu gözlüm
Ne sen beni unut ne de ben seni
.
(Hü dey hü dey hü dey
Dem dem dem dem)
.
Yolda harami çok engel arada
Ayırma sevdiğim demde sırada
Özüm gider ama gönlüm burada
Ne sen beni unut ne de ben seni
.
(Bağlantı)
.
Ta ezelden ezel sevgim sevginde
Şu iki cihanda kevn ü mekanda
Nizam başlarında ulu divanda
Ne sen beni unut ne de ben seni
.
(Bağlantı)
.
Kul Hüseyin’im eydür gül benzim soluk
Serimize yazılmıştır ayrılık
Vallahi sevdiğim gönüller birlik
Ne sen beni unut ne de ben seni
.
(Bağlantı)”
.
Bir semah. Erzincan yöresinde “Dem Geldi Semahı” adıyla maruf. Yeldirme bölümü olmalı. Bu semahı Nida Tüfekçi, Aşık Daimi (İsmail Aydın)’dan almış. Dört dörtlükten oluşan semah, Kul Hüseyin’e ait. TRT Nota arşivine 3131 numarayla kayıtlı.
.
Nida Tüfekçi notalamış Dem Geldi’yi. Dört dörtlük ölçüyle. Bu semahı Tasavvufi Halk Müziği’nde karman çorman edilmiş gördüm. Tasavvufi Halk Müziği, büyük boy 712 sayfadan oluşmuş bir kitap. Kitabın baskısında birinci hamur kağıt kullanılmış. TRT Müzik Dairesi Başkanlığı yayını. Tasavvufi Halk Müziği’nde ilahiler,nefesler,tatyanlar,deyişler ve semahlar yer almış. Hem de notalarıyle. Kitabı hazırlayan Dr. Hüseyin Yaltırık’ın eline, emeğine sağlık.
TRT’ye de teşekkür edelim. Böyle kaynak niteliği taşıyan bir kitabı bizim ilgi ve bilgimize sunduğu için. Böyle bir kitapla bizi buluşturduğu için.
.
Yalnız burda bir taş dikelim. Duralım bir soluk. Neden? Açıklayacağım efendim. Tasavvufi Halk Müziği’yle ilgili geniş kapsamlı bir çalışmam var. Bitmek üzere. Yakın bir gelecekte paylaşacağım. Şimdilik eleştiri hakkımı kısıtlı tutuyorum.
.
Tasavvufi Halk Müziği’nde “Ey Şahin Bakışlım”ı pek bir dağınık buldum. Kitabın 606.sayfasında Dem Geldi Semahı yer almış.. Biz İçel Sanat Kulübü Halk Müziği Korosu’nda bu semahı çalışmıştık. Eser bende sağlam. Kitaba baktım. Baktım portelerde notaların altına yazılan sözler farklı, notalamanın altına yazılan sözler başka. İyi bildiğim bir semah. Aklım karıştı. Hani gençlerin sıkça kullandığı bir deyim var. Böyle “Daral geldi. Çok sıkıldım.” mânâsına “Kal geldi” diyorlar ya...Bana “Kal geldi” dostlar.
.
Hemen Google’e baş vurdum. TRT Nota Arşivi’nden aradım. İki tane “Ey Şahin Bakışlım” çıktı karşıma. İlk sırada TRT Müzik Dairesi’nin Ali Aksoy’dan aldığı “Ey Şahin Bakışlım” var. Bu eser, Sivas yöresinden derlenmiş. Kul Hüseyin’e ait.Üç dörtlükten oluşmuş. Mehmet Özbek notalamış. Dört dörtlük ölçüde bir deyiş. Deyiş 1936 numarayla TRT Repertuvarı’na kaydedilmiş.
.
Her iki “Ey Şahin Bakışlım”da Kul Hüseyin’in. Sözlerde ufak tefek değişiklikler var. Aşık Daimi’den alınan “Dem Geldi Semahı”nda “Hü dey Hü dey Hü dey / Dem dem dem dem” sözleri her dörtlükten sonra yinelenmiş. Bağlantı dizeleri. Zaten semahın adı da “Dem dem dem dem” sözlerinden geliyor. Bu dizeler Ali Aksoy’dan alınan “Ey Şahin Bakışlım”da yok.Semah, kitaba aktarılırken Erzincan ve Sivas yöresinin sözleri karıştırılmış. Karışıklığın sebebi bu.
.
Nasıl? Anlatabildim mi? Sizin de aklınız karıştı değil mi? TRT gibi saygın bir kurumun şanına yakıştıramadım ben. Neden böyle bir karışıklığa meydan verilmiş? Ben anlayabilmiş değilim. Keşke kitap baskıya verilmeden titizlikle incelenseydi. Böyle karışıklıklar önlenirdi.
.
Kitabı TRT Market’lerden alabilirsiniz. Ben Mersin’de Çukurova Radyosu’ndan temin ettim. Tasavvufi halk müziğne ilgi duyan dostlara tavsiye ediyorum.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.