- 645 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
RAHMETLİ İSA KAYACANI ŞÜKRANLA ANIYORUZ
Emine Genç’in: Hasat Mevsimi
Prof. Dr. İSA KAYACAN
Zaman içinde ortaya çıkan gerçekler. Bu gerçeklerin içindeki, şair veya şaire isimleri, şiirleri, yayınlanmış kitaplarının genel görüntüsü. İçeriklerinde yeralanlar.
Emine Genç Çelebi, Niğde - Koyunlu’dan sesleniyor. İstanbul’dan da geliyor sesi.
Hasat mevsimi adlı,128 sayfalık şiir kitabı bana geleli epey oldu. Sayfalarındaki gezinti fırsatını yenilerde bulabildim.
Ankara’da Gündüz Kitapevi Yayınları arasında günyüzü gören “Hasat Mevsimi”nin önsözü Ali Gündüz’e ait. Sonra “Hasadını biçen olur”adlı şiir başlıyor. Bu şiir aynı zamanda arka kapakta da yer alıyor. Bu şiirin ilk dörtlüğü:
-Misafir meleklerim hep gece gelir,
On ikiden sonra bin bir hece gelir,
Bana gelen bir kelime, pek yüce gelir,
İnen her bir melek armağanlı nice gelir.
Sonraki sayfalardaki şiirlere bakıyoruz, güllerden söz edilerek devam ediliyor. Anadolu’ya sığmadığını söylüyor şairemiz... Sağ kulağının selamat oluşundaki rahatlamaları dile getiriyor. “Doğru olmak” gerektiği noktasının etrafında dönüp duruyor, burada mola veriyor. “Doğru ol” adlı, başlıklı şiirin son dörtlüğü şöyle efendim:
-Kim görmüş ki, doğarken ileri geriyi,
Sultan diye göstermişler, cini periyi,
Boşa taşıyan var, başındaki sarığı,
Doğru ol!Ayağına indirirler doruğu..
Muhteşem yapılar içinde, ayrılığın adı konur Emine Genç Çelebi duyguları içinde. Yaşadığı kent “Koyunlu”ya karşı duyguları bir başka zenginlik ve tutarlılık içindedir. “Ey koyunlu; Ben sana/bakmaya doyamadım/Durgun akan çayına/Bir çare bulamadım”diye söze başlar samimi, geleceğe yönelik.
Yaşlılara hürmeti vardır, gurbete gitse de içi rahattır Emine hanımın.
Köyündeki büyüklerden başlayarak, bazı isimlere hitaben, ithaf olarak yazdıkları içten ve dost canlılığın belirtileridir.
Sayfa 110’daki “İrşat eyle beni” başlıklı şiirin ilk dörtlüğünde şöyle seslenmektedir Emine Genç Çelebi:
Haccı ekber eyle beni,
Merhametle kolla beni,
Geylani’ye yoldaş edip,
Cennetine yolla beni..
Burada Emine Genç Çelebi duyguları, mısraları arasındaki gezintimizi noktalayalım,bir başka şairimizden bir dörtlük örneği verelim:
ARTVİN’DİR (Nizamettin Usta)
Nizamettin Usta, İnfaz Koruma Baş Memuru. Serhad Artvin gazetesinin sayılarından birinde 7 dörtlükten meydana gelen “Artvin” isimli, adlı bir şiiri yayınlandı. Bu şiirin bir dörtlüğü:
-Yeşile süslüdür bütün her yanı,
Çalışkandır herkes sever halkını,
7 Mart bayramı kurtuluş günü,
Benim memleketim Yeşil Artvindir.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.