KURTARMA SINAVI...(ANI ÖYKÜ)*****************
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
Bin dokuz yüz yetmiş iki yılının ilkbaharı. Yazın gelmesine çok az kalmıştı. Okul bitiyordu nihayet. Diplomayı alabilmem, Almanca ve Psikoloji derslerinden hocalarımın kanaat notlarıyla biraz torpil geçmelerine bağlıydı, ikisinden de tam da sınıfta kalmakla sınıfı geçmek sınırındaydım.
Almanca öğretmenimiz Seyyare hanımdı. Otuzlu yaşlarda, çirkin bir kadındı. Pek geçinemezdik.
Bu kadıncağızın Kimya mühendisliği okuyan, yirmili yaşlarda çok yakışıklı bir kocası vardı. Kimi kimsesi olmayan gencin, kendini okutturmak için bu evliliği yaptığı, okulunu bitirince Seyyare hanımdan boşanacağı söylenirdi. Dedikodu denilen şey, böyle bir şey işte…
Bir keresinde bu dedikoduyu benim çıkarttığımı ileri sürerek bana çattığında, tepki gösterince beni idareye şikayet etmişti de müdür muavini hocalarım Ateşoğlu ile Nazmi beyin odasına çekilmiştim. Seyyare hanım, “Sen hiç merak etme hocanım, biz onu öyle bir döveceğiz ki, sana bir daha en küçük bir terbiyesizlik yapamayacak,” denilerek yollandıktan sonra beni bir kenarda oturtmuşlar, “len oğlum, o oğlanın bununla burs niyetine evlendiğini bilmeyen mi var? Şurda okulların kapanmasına bir ay kalmadı, bu manyak karıyla itişerek kendini sınıfta bıraktırmaya mı çalışıyorsun,” türünden bolca nasihat etmişlerdi. Sınıf arkadaşım Suzan çıka gelerek, “hocam, Mert arkadaşımızın hiçbir suçu yok, durduk yerde sorun çıkartan Seyyare hanımdı,” diyecek olmuş, ne yazık ki, kızcağız, “sen Mert’in avukatı mısın,” diye tokatlanarak geri yollanmıştı. Okul sonrasında hakkında hiçbir bilgiye ulaşamadığım Suzan arkadaşımın dilerim mutlu bir yaşamı vardır.
Almancadan kritik durumu olan herkes kurtarma sözlüsüne kaldırılırken, bu şansın tanınmadığı bir tek kişi vardı; o da direkt ikmale bırakılmıştı.
Seyyare hanım gibi gaddar biri olmayan Perihan hanım, psikolojiden kritik durumu olan on üç kişiye bir şans daha tanımak üzere ‘önümüzdeki hafta dördüncü bir yazılı sınav yapacağını’ söyleyince, o bir haftalık sürede Allah biliyor ya, lise öğrenimim süresince çalışmadığım kadar çok psikoloji çalışmıştım. Zaten pek kalın olmayan o psikoloji kitabını ilk sayfasından son sayfasına kadar ‘kuran-ı Kerim’ ezberler gibi ezberleyip yutmuştum. İstediği her şeyi sorabilir; evvelalla her soruyu noktasıyla, virgülüyle cevaplarım,” diye böbürlene böbürlene girdiğim yazılı sınavda sorulan sorular bu gün de aklımda: Soru 1- Bu yıl hangi derslerinize hangi öğretmenler girdi; ad ve soyadları? Soru 2- Okulumuzun müstahdemlerinden üçünün adı soyadı?… İyi ama, bunlar kitapta yazılı bilgiler değildi ki! Sanırım, öğretmenimiz kendince dalgasını geçiyordu.
Öğretmenlerimizden adını bilmediğim hiç birisi yoktu. Ya soyadlarını bilmediğim? Bu soruya uflaya puflaya verebildiğim tam cevap üç adetti; geriye kalan on iki dersin öğretmeninin soyadlarını bilmiyordum. İyi mi?... Ya müstahdemlerden üçünün adı soyadı? Soruya verdiğim cevap aynen şöyle oldu: “birisinin adı Ali mi, Veli mi, neydi; ama, soyadını hatırlayamadım. Ondan başka müstahdemimiz var mı ki? Hep o adamcağızı görüyorum da iş yaparken…” Öyle ya, öğretmenlerimizin soyadları neyse de, bana neydi müstahdemlerin adından soyadından? Kağıdı teslim ederken, “hocam bu sınav ciddi miydi?” diye sormadan edemedim.
"Tabiiki ciddi" dedi, öğretmenimiz. "Yaşamınız boyunca bir çok insanla karşılaşacaksınız. Hepsi bir birinden farklı insanlar, ama hepsi sizin ilginiz ve dikkatinizi hak eden insanlar, onlara sadece gülümsemeniz ve ’Merhaba’ demeniz gerekse bile...
Bu sınavı hayatım boyunca unutmadım ve çalışma hayatım boyunca daima, hem amirlerimin, hem çalışma arkadaşlarımın, hem de yardımcı hizmetlilerin adlarıyla soyadlarını birlikte ezberlemeyi huy edindim.
O yıl ki psikoloji ve Almanca derslerimi ise, yaz tatilim zehir edilerek bütünleme sınavlarında vermek zorunda bırakıldım. Canım sağ olsun!...
YORUMLAR
Öğretmenler değil de müstahtemlerin soyadı mı :) kafaya koymuşlar sizi ikmale bırakmaya hocam.Hepimizin hayatında böylesi ayak bağı okumuş eğitimsizler var..İnkılap tarihi kitabını da bana ezberleten bir hocam vardı ona asla hakkımı helal etmiyorum aklıma geldikçe neden onun saçını başını yolmadan mezun oldum diye içimde hep pişmanlıkla yaşadım .. şimdi elime geçse yüzüne tükürürüm ...
saygı mı ?
hak edenindir yazı harika kutlarım saygımla
Kemnur
Kemnur
Kurallar,kanunlar,genelgeler bir yana;ahlak,gelenek,görenek bir yana. İnsanı toplum içinde var eden her şeyi aileden başlıyoruz öğrenmeye. Okul sıralarına gelince de mana aklımızda tez durumunu alacak şekilde iyiden iyiye oturmaya başlar.
Hocanın sınav sorularını bir kenara bırakarak ilgi ve alakanın okul içinde yöneten yada okutan insanların ismine sınav sorularını düşürmesi,bence yapılabilecek sınavların en iyisi diyebilirim.Farkına varmadan hakkımızda karar verenler,bizi eğiten-öğretenlerin isimlerinden çok ,var olanların farkına varmak psikolojinin de en önemli temelleri gibi...Sigmund Freud'un ismini bilmeden felsefeye ve gündelik hayata büyük etkilerinini nasıl bilebiliriz gibi... İsimler bilginin yol haritası...Sizde bu kuralı almış-öğrenmişsiniz :)
Saygılar
Öğretmen adlarını bilmemek bana ilginç geldi. Biz tüm hocalarımızın adlarını ve soyadlarını bilirdik. İtiraf etmeliyim, hocaların önce soyadlarını öğrenirdik. Okuldaki sistem böyleydi. Hocalar da öğrencilere soyadları ile hitap ederdi. Eğer bir öğrenci yakın arkadaşınız değilse onun sadece soyadını bilirdiniz. İlerleyen yıllarda bile aramızdan birinden bahsederken adı ve soyadını söylemek adetti.
Hizmetlilere gelince: Yıllıkta bile topluca resimleri çekilir, 'Nazımızı Çekenler' ya da 'Bu Çorbada Tuzu Olanlar! başlıklarının altına konulurdu. Tek tek hiç birinin adını bilemedik. Özetle hepimiz sınıfta kaldık. Güzel bir anı/öyküydü (Kahramanın adı Mert olunca karar veremedim). Saygılarımla.
Kemnur
Kemnur
İlhan Kemal
Kendi öğrencilerime o soruları sorarsam ilk bölümden tam puanla geçebilirler. Her öğrenci dönemde bir ya da iki ders alıyor ve hocalar yakalarında isimlerini taşıyorlar. İkinci bölümden ise kıvırtabilirler. Temizlik görevlilerinin bir şirkete ait olduğunu ve her zaman da aynı kişilerin gelmediğini söylerler.
Bir kere şöyle bir durumla karşılaştım:
- Hocam, yedi hafta oldu, adımı öğrenemediniz. (Dönemin tamamı sekiz hafta)
- Kolay değil ki herkesin ismini öğrenmek.
- Ama sınıfta topu topu dört kişiyiz.
- Sen de haklısın.
Ben kesin sıfır almıştım bu durumda.
Zira aklımda pek isim tutamam. Çoğu zaman adı neydi bu kişinin şimdi hitap etmem gerekirse diye kıvranır dururum. Çünkü eğer uzaktan bir merhabalık ise durum, beynim zaten reddeder kaydetmeyi. Bilgi kirliliği olmasın diye herhalde :)