- 1306 Okunma
- 2 Yorum
- 1 Beğeni
Bİ ORUSBU DA BİZDEN ÇIHSIN
Albert Einstein “ Önyargıları parçalamak atomu parçalamaktan zordur.” der. Önyargı zihnimizde oluşturduğumuz bir korku ve nefret imparatorluğudur.
Bir şeyin ne olduğundan ziyade o şeyin ne olarak algılandığı daha mühimdir genel olarak.
Mahmut Amca kadın düşmanı falan olduğundan değil, nereden zihnine bulaştı ise bulaşmış belki de köy odasında bağnaz birisinin etkisinde kalmış olmalı ki baltayı taşa vurmuş, taş atmış başını altına tutmuş: “Kızlarınızı okutmayın okuyan orusbu olur.” demiş.
İki de bir bu yersiz ve yakışıksız sözü tekrar eder dururmuş. Okuyup yazıp kendini kurtaran kızlara karşı önyargılı adamlara gösterilecek en güzel örnek Mahmut Amca olsa gerek.
Her ne ise köylüler bu çağdışı söylemi pek de ciddiye almayarak kızlarını ısrarla okutmuşlar. Öyle ya kızlar okumasın, yazmasın dört duvar arasında ömür tüketsin, karını kızını hastaneye götürünce de ille de kadın doktor muayene etsin diye tuttur…
Gel zaman git zaman aradan 15-20 yıl geçmiş, kızlarınızı okutmayın orusbu olur diyen Mahmut Amca’yı, torunu Ayşe’yi yüksek puan alarak yerleştiği Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliğine kayıt ettirmek için köy meydanında hazır bekleyen minibüse bineceği esnada oradan geçen Zeynep Hala hışımla kolundan tutarak aşağı çeker:
-Hayrola nereye böyle sabah sabah Ayşe’yi yanına almıssın Mahmıd emmi der.
Mahmut Amca:
- Ayşe Üniversite kazandı da onu kayıt ettirmek için Ankara”ya götürüyom Ziyneb der.
Zeynep Hala:
- Öyle mi hayırlı uğurlu olsun İnşaAllah. Hani biz gızları Angara’da, İstanbul’da ohudırken sen gızlarınızı şeere salıp ohutmayın, ohuyan gızlar orusbu olur diyodun ya bi zamanlar, bu ne hal şimdi böyle.. Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner söyle bahalım Mahmut Emmi ne oldu şimdi, ne değişti yoosa sen mi daaişdin der
Mahmut Amca kendilerini seyreden köylünün ortasında alı al moru mor bir vaziyette yıllar önce ağzından çıkan yersiz ve yakışıksız sözün ezikliği içinde zevahiri kurtarmak için:
- Varsın olsun Ziyneb. Oldu olacah gırıldı nacah bi orusbu da bizden çıhsın der.
YORUMLAR
turhansahin
glenay
Atatürk yıldızdan öte güneşimiz..
sosyolojik meselelerimizin daha nezaketli bir üslupla da anlatabilmesi hiç de zor olmasa gerek. altmış ya da yetmişli yıllarda ''köy edebiyatına'', şehirli olarak öykünmek modası üstünden, nerden bakarsanız 40 yıl geçmiş.
bence kelimeler, mühmel olamayacak mühimdir ve özenle seçilmelidir. üstelik de kurgusal olsa bile, meğer ki ''realist'' bir söylem seçilmiş... hiç bir ''köylü'' bir başka ''köylüyle'' bu kelimeler ile hitap edip, sohbet açmaz... seçtiğimiz kelimelere özen göstermeliyiz. bizim edebiyatımız - hele ki halk temelli ise- asla ve asla bir ''Bukowskı'' edebiyatı olmamalı.
umarım tenkitlerimi yanlış anlamaz ve umarım yine ''siz'' ve ''biz'' ayrımı yapmadan olumlu katkılar adına mazur görürsünüz fakiri...
turhansahin
Ayrıca eleştiri ve önerileriniz için teşekkür ederim. Ömrünüze bereket..