Çocuklardaki, öğrencilerdeki okul korkusu ortadan nasıl kaldırılabilir?
Çocuklardaki okul korkusu nasıl gider?
Sıcak yuvasını hüzünlü halde seyreder.
En sevdiği evine, annesine veda eder.
Okula alıştırmak için uyum eğitimi var.
Korkmadan okulunuza koşun çocuklar.
Bu bilgi yuvası tüm öğrencileri kucaklar.
Okul sayesinde daha parlaktır ocaklar.
Korkuyu atmak için uyum eğitimi var.
Gözlerden akmasın billur tanesi yaşlar.
Korkudan çatık olmasın diye bu kaşlar.
Bir hafta önceden uyum eğitimi başlar.
Gözden yaş akmasın diye bu eğitim var.
Bu hafta içinde alışırsınız güzel okula.
Başka kuşlardan da konar tabi bu dala.
Korkma,yeni arkadaşlığı sen de yakala.
Arkadaş bulmak için uyum eğitimi var…
İlkokula başladığın o günleri hatırlıyor musun?Zaman tüneline girip de; şöyle geçmişe doğru, ilkokul birinci sınıfa başladığın o yıllara gidebilir misin? Hani üzerlerinde siyah önlükler olan;okula korkarak, çekinerek giden o öğrencileri hatırladın mı?
Evet..Evet...Köydeydik.Askerlerin köye sık sık geldiği o dönemde okula başlamıştım.Köye askeriye geldiği zaman kaçacak, saklanacak delik arardık.Bir de okula başlama korkusu.Bu korkuyu üzerimizden nasıl atardık.Televizyon desen televizyon yok…Köyde bir tek Veli amcanın evinde siyah beyaz bir televizyon vardı.Haftada bir yayınlanan Türk sinemasına bakmaya o eve giderdik.O zaman Veli amcanın evi çok kalabalık olur,köydeki çoğu çocuk bu Türk sinemasına bakmaya buraya gelirdi.Veli amcanın evi kahve gibi olurdu. Haftada bir yayınlanan Türk sineması gününü dört gözle bekler, film günü gelmeden aklımızdan senaryolar kurardık.Cüneyt Arkın’ın o dövüş sahnelerini;Kemal Sunal’ın kahkaha dolu filmlerini dört gözle beklerdik.
Okul deyince korkar, ürker kaçardık.Karnımıza, başımıza ağrılar çökmeye başlardı.Bu sıkıntı neden olurdu? Okulu sevmediğimizden mi?
Hayır…Hayır…Bilgi yuvasının kötü olarak tanıtılmasından,televizyonda şimdiki gibi okulları anlatan,okulları sevdiren sahnelerin yansıtılmamasından bu korku ve nefret ortaya çıkmıştı.Peki bu korku ortadan kaldırılamazdı mı?
İşte korkunun, çekinmenin olduğu;köye sık sık askeriyenin geldiği seksenli yıllarda okula başladık.İnsanlar bazı günler korkudan evlerinden dışarıya çıkamazdı.İnsanımız birbirine düşürülmeye, kardeş kavgası üretilmeye çalışılmıştı.Çok şükür duyarlı vatandaşlarımız sayesinde bu uçurum da kolay atlatıldı,bugünlere ulaşıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı çocuklardaki bu korkuyu, çekinliği ortadan kaldırmak;okulun bir oyun, eğlence yeri olduğunu öğrencilere kavratmak amacıyla bir çalışma başlattı.Okul öncesi ve ilk okul 1. sınıf öğrencilerinin, alışkın olduğu ev ortamından ayrılarak değişik özellikler taşıyan okul ortamına geçişlerinde okul kaygılarını gidermek ve onlara okul ortamını sevdirmek, oyun, drama ve sportif etkinlikler yoluyla öğrenme ortamını, öğretmenlerini ve arkadaşlarını tanımalarını sağlamak amacıyla 2006-2007 eğitim ve öğretim yılından itibaren okullar açılmadan bir hafta önce uyum programı uygulamasını faaliyete geçirdi.
Bu uyum eğitimi programı kapsamında bu hafta başında da uyum eğitimine geçildi.İşte geçen Pazartesi günü, 8 Eylül 2014 günü küçük çocuğumuz okula, 1.sınıfa başladı.Bugünü aylar öncesinden iple çekmeye başladı.Bir hafta öncesinden çantasını, defterlerini aldırdı.Sevinçle okula başladı.Bu sevgiyi, bu ilgiyi kim yıkabilir?
Şimdiki çocuklar gerçekten her yönden çok şanslı.Bakanlık, çocuklardaki okul korkusunu ortadan kaldırmak için ilkokul 1.sınıflara okula uyum çalışması başlattı.Çok faydalı da oldu.Çocukların içinde yer alan okul korkusu bu uyum programı sayesinde atılarak;çocuklar okula hazır hale getirilmeye çalışıldı.
Bu eğitim öğretim yılında bu uyum eğitimi yaygınlaştırılıp;Ortaokullarda da uygulanmaya başlandı.Geçen pazartesi günü; okul öncesi, ilkokul 1. Sınıflarda olduğu gibi ortaokul 5. sınıflara kayıt olan öğrencilerin de uyum eğitimi başladı.Öğrenciler seve seve merak ettikleri okullarına koştular.
Bu uyum programında neler yapılmaktadır?Farklı okullardan gelen öğrencilerin yeni gittikleri okullara daha çabuk uyum sağlamaları amacıyla okullarda "hoşgeldin" karşılamaları, okul tanıtım etkinlikleri, öğretmen tanışma etkinlikleri, arkadaş kaynaşma etkinlikleri ve okul kuralları tanıtımı gibi bir dizi etkinlikler yapılmaktadır.Bu uyum eğitimi 12 Eylül Cuma günü sona erecek,öğrenciler okula hazır hale getirilecektir.
Öte yandan İlk kez 2013 yılında 12 pilot ilde uygulanmaya başlanan Ortaöğretime Uyum Programı, 2014-2015 eğitim öğretim yılında 41 ilde belirlenen 87 okulda gerçekleştirilmeye başlandı.
2014-2015 eğitim öğretim yılı 15 Eylül 2014 Pazartesi günü başlayacaktır. 2014-2015 eğitim öğretim yılının şimdiden hayırlı olmasını diler;Tüm eğitim çalışanlarının, öğrencilerin başarılı, mutlu eğitim öğretim yılı geçirmelerini temenni ederim.
10.09.2014
Hasan Kaya
Eğitimci-Şair-Yazar
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.