- 1061 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
TAPUSUZ MEMET
Biliyorsunuzdur ’’Toprak Reformu’’ kavramı nı ilk kez Dr. Şefik hüsnü sokmuştur düşünce dünyamıza.
Paris’te Tıp Fakültesini bitirip Çanakkale Savaşı’na hekim olarak katılan Dr. Şefik Hüsnü, mütareke yıllarında kurduğu Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası işgal kuvvetlerince kapatılınca , 1921-25 yılları arasında Aydınlık adlı bir dergi çıkarmıştır. İşte bu derginin daha ilk sayısında ’’topraksız köylüler’’ sorununu gündeme getirmiş ve 1 Kasım 1921 tarihli sayısında da kurulacak yeni düzende ’’topraksız köylüye ekebileceği kadar toprak verileceğini’’açıklamıştır. 1923 yılında 13. sayıda da, 17 Şubat 1923’de toplanacak İzmir İktisat Kongresi’nde ’’topraksız köylüye toprak verilmesinin’’ kongre kararı haline getirilmesini isteyeceklerini yazmıştır.
Şefik Hüsnü, Aydınlık Dergisi’nin 1925 yılı Ocak sayısında da ’’Anadolu’da ekmeğini topraktan çıkaranların büyük kısmının topraksızlıktan mustarip olduklarını , buna çare olarak büyük arazi ve çiftliklerin derhal müsadere ve istimlakle toprağı olmayan köylülere karşılıksız dağıtılması gerektiğini’’ yineleyerek savını ısrarla sürdürmüştür.
O yıllarda Şefik Hüsnü’nün Toprak Reformu üzerine düşüncelerini benimseyen biri daha vardı:Mustafa Kemal... Gazi 1928 yılı Meclis açış konuşmasında milletvekillerine şöyle diyordu:
’’Yeni faaliyet devrenizde gerek doğu illerinde , gerek memleketin diğer kısımlarında toprağı olmayan çiftçilere toprak tedarik etmek meselesiyle ehemniyetli olarak iştigal buyuracaksınız!’’
Bu dileğini 1929 yılında da yinelemiş , 1935 yılında ise İskan ve Toprak Kanunu adıyla bir tasarı hazırlatmış , 1936 ve 1937 yıllarındaki açış konuşmalarında da bu tasarının hala yasalaşmamış olmasından şikayet etmiş , ama bir sonuç alamamıştır.
1940’lı yıllardı. İsmet İnönü Toprak Reformunu hayata geçirmeye karar vermişti. Fakat o günkü Cumhuriyet Halk Partisinin sağ kanadını oluşturanlar Emin Sazak gibi, Cavit Oral gibi ağalar ve toprak sahipleriydi. Bu yüzden toprağı dağıtmak sorunu çözmüyordu. Çünkü yoksul köylünün makinesi, tohumu, ilacı yoktu, neyle ekip biçeceklerdi . Toprak reformu çıktı ama hiç bir zaman başarılı olamadı.
Yetmişli yıllara gelindiğinde Bülent Ecevit., ’’Su kullananın, toprak işleyenin’’ sloganıyla yola çıkmış ve 1973 yılında da iktidar olmuştu. Fakat bu dileğini gerçekleştirecek kadar iktidarda kalamadı ne yazık ki...Ecevit halkçı bir lider ve iyi bir şairdi. Hayata geçiremediği Toprak Reformu düşüncesini ’’Tapusuz Memet’’adlı şiirinde şöyle dile getiriyordu:
doğmuşsun da
insanmışsın da
yurttaşmışın da
Durmuşun oğlu Memetmişin
geç hemşerim geç
bunlarla kendini
adam saydıramazsın
vergini vermişin de
askere gitmişin de
eyilikten gayri
kime ne’tmişin de
geç hemşerim geç
bunlarla karnını
doyuramazsın
süreni senmişin de
ekeni senmişin de
biçeni senmişin de
her bi şeyi sen
geç hemşerim geç
bunlarla bu toprağı
senin olduramazsın
hani senin tapun
hani senin senedin
hani iki şahidinen
bin dönüm zilyedin
git işine Memet
elde ne tapu ne senet
sen bu dünyada ne ararsın
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.