BERAATINI ALDIN MI?
(B)ERAAT) gecesinde Allah’ın rahmeti bolca iner,
(E)lini açıp yalvarırsan, gelecek kötülükler diner.
(R)abbin yolunda olanlar şeytanı, kötülüğü yener.
(A)llah’ın Resulü biz müminler için şefaat ister.
(A)llah’ım o rahmetinden bizlere çokça göster.
(T)üm Müslümanlar için şefaat izni bu gece iner.
(K)ANDİL)ler sabaha kadar Allah’ı anar, yanar.
(A) llah Teala’yı zikreder, sabaha kadar anar.
(N)iyaz yaparak yaratandan af istemeli kullar.
(D) avete icabet edenlere rahmetinden salar.
(İ) badet ederek bolca kazanmalısın sevaplar.
(L)oş ışıkta bu gece tüm müminlere iner ikramlar.
(İ)badet yaparak beraatın için,Berat kandili var…
Yıllık bir program çerçevesinde yürütülen ticari faaliyetler yıl sonunda o program esaslarına göre kontrol ve teftiş edilir. Kâr zarar hesapları yapılır. Kesin hesabın tespitinden sonra da gelecek yılın programı hazırlanarak son şeklini alır. Her yıl tekrar edilen bu kontrol ve tespit işlemleri sayesinde ekonomik hayatta istikrarlı ve sağlam bir ilerlemenin temini mümkün olur. Bu misalin ışığında manevi hayatımıza ve faaliyetlerimize de şöyle bir bakalım.
Dünya, âhiret hayatının kazanılması için yaratılmış bir manevi ticaret yeri olduğuna göre, o ticaretle ilgili faaliyetlerin de yıllık muhasebeye tabi olması gayet tabiidir. Bu muhasebenin vakti üç ayların içindedir. Bu zaman dilimi de Beraat Kandili ile başlayıp Kadir Gecesiyle biten devreye rastlar.
Bu seneden gelecek seneye kadar meydana gelecek olayların hepsi ayrı ayrı melekler tarafından defterlere yazılır. Rızıklar, eceller, zenginlik, fakirlik, ölümler, doğumlar hep bu esnada kaydedilir. O yılki hacıların sayısı bile bu devrede takdir olunur. Herkesin ve her-şeyin o sene içindeki mukadderatı kaydedilir. Rızıkla alakalı defterler Mikail Aleyhisselâma verilir. Savaşlarla ilgili defterler Cebrail Aleyhisselama verilir. Ameller nüshası dünya semasında görevli melek olan İsrafil’e verilir ki bu büyük bir melektir. Ölüm ve musibetlerle ilgili defter de Azrail Aleyhisselâma teslim edilir.
Allah’ı Teala’nın her günü kıymetli ve değerlidir.Her günü planlı ve programlı yaşayarak;Yüce yaratana ibadet ederek geçirmeliyiz.Bu zaman dilimlerinde de Allah’ı Teala’nın belirlediği özel gün ve geceler vardır.Bu günlerde yapılan ibadetlerde kat kat sevaplar kazanmak mümkündür.
Mübarek zaman dilimleri olan üç ayların içindeyiz.Bu mübarek üç ayları şeytandan ve günahlarından uzak olarak Allah’ı Teala’ya ibadet ederek değerlendirip on bir ayın sultanı olan Ramazan’a ulaşmalıyız.Recep ayı derken,Şaban ayına; şaban ayının da on beşinci gecesine eriştik.Şaban ayının on beşine girdiğimiz gece, 12 Haziranı 13 Hazirana bağlayan gece; yani bu gece Beraat kandilidir .
Pekiyi Beraat ne demektir? Bu geceye niçin bu isim verilmiştir?Bu gecede nasıl ibadet edilmelidir? Beraat kelimesi; borçtan kurtulma, temize çıkıp aklanma, ceza veya sorumluluktan kurtulma gibi mânâlara gelir. Beraat kandili, Allah”ın ekstra rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, kullarına bağışlanma, kapılarını ardına kadar araladığı; müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükâfatlandırdığı bir zaman dilimidir.
"Berâet" iki şey arasında ilişki olmaması, kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması anlamına gelmektedir. Müminlerin bu gece günah yüklerinden kurtulup İlâhî bağışa ermeleri umulduğu için de Berat Gecesi denmiştir.
Berat Gecesinin beş ayrı özelliği vardır.
1. Bütün hikmetli işlerin ayrımına başlanması.
2. Bu gecede yapılacak ibadetlerin diğer vakitlere nispetle kat kat sevaplı olması.
3. İlâhi rahmetin bütün âlemi kuşatması.
4. Allah’ın af ve bağışlamasının coşması.
5. Peygamberimize tam bir şefaat yetkisinin verilmiş olması.
Beraat Kandili İslam dininde kutsal kabul edilen gecelerden biridir. Şaban ayının on dördüncü gününü on beşinci gününe bağlayan gecesi Beraat gecesidir. Osmanlı İmparatorluğu’nda II. Selim’den itibaren minarelerde kandil yakılmasıyla kandil adını almıştır.
Aslı “Berâettir.” Beraat sözlükte, Günah, borç ve cezadan kurtulmayı, günahlardan arınmayı bir zorluktan kurtulmayı ve berî olmayı; Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşmayı, ifade eder. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet gecesi gibi adlar da verilmiştir. Müslümanlar bu geceyi ibadet ve taatle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi olduğuna inanır. Bu konuda Resul-u Ekrem şöyle buyurmuştur:
“Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: ‘Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim’ buyurur.” (İbn Mâce)
Ayrıca, Berat gecesi, Kur’an-ı Kerim’in Levh-i Mahfuzdan dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna da inzal denir. Kadir gecesinde ise Peygambere ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da tenzil denir.
- Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem efendimiz şöyle buyurmuşlardı:
"Recep, Allah’ın ayıdır. Şaban, benim ayımdır. Ramazan, ümmetimin ayıdır". Mübarek Recep ayının ardından gelen Şaban ayı Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in ayıdır. Bu mübarek ayın değerini bilerek, ibadetlerimizi yapmalı, alemlerin Rabbinden af dilemeliyiz.
İşte Şaban ayının önemli özelliklerinden biri Beraat gecesi gibi müstesna bir gecenin bu ayın içinde bulunmasıdır. Ben de tüm Müslümanların Beraat kandilini tebrik eder, beraatlarını almalarını temenni ederim.
Hasan Kaya
Eğitimci-Şair-Yazar