TUBİTAK NEDİR? NE İŞ YAPAR
Tübitak nedir?
Ülkemizde bilim ve modern teknolojileri teşvik etmek, popüler hale getirme ve doğru şekilde yönlendirmeyi hedefleyen Tübitak(Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu), 1963 yılında kurulmuş ve günümüze dek bu alanda Başbakanlık’a bağlı olarak çalışmalarını sürdürmüştür. Resmi bir devlet kurumu olarak faaliyetlerini sürdüren Tübitak, ilk yıllarında Türkiye Bilim Teknik ve Araştırma Kurumu olarak tanınmıştır. Daha sonraki gelişim süreci içinde ismi değişen Tübitak, faaliyet programını da büyük ölçüde yenilemiştir. Cemal Gürsel’in talimatıyla 1963 yılında kurulan Tübitak, modern teknolojilerin hakim olduğu çağımızda devlete ait olan en önemli kurumlardan biri haline gelmiştir.
Tübitak 1993 yılında ilk defa popüler bilim kitapları yayımlamaya başlamış ve bu yayınlar halk tarafından büyük bir ilgiyle karşılanmıştır. Günümüzde Tübitak tarafından yayımlanan bu bilim ve teknoloji içerikli yayımlar geniş bir kitle tarafından takip edilmektedir. 2005 yılından itibaren kurumun adındaki “teknik” ibaresi yerini teknolojiye bırakmış ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu olarak anılmaya başlanmıştır. 1963 yılında kurulduğunda Tübitakın temel amacı, Türkiye’deki genç bilimadamlarını desteklemekti. Ancak gelişen ve sürekli değişen dünya ile birlikte modern çağa uyum gösteren Tübitak’ın günümüzde misyonu çok daha geniş içerikli hale gelmiştir.
24 Temmuz 1963 tarihli, 11462 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanması ile birlikte resmen faaliyetlerine başlayan Tübitak, günümüzde birçok birimin koordine bir şekilde çalıştığı çok büyük bir kurum kimliği kazanmıştır. Tarım politikalarının analiz edilerek doğru bir biçimde yönlendirilmesinden Ar-Ge projelerinin desteklenmesine oldukça geniş içerikli alanlarda çalışmalar düzenleyen Tübitak, bilimsel araştırmaları da desteklemektedir. Ülke kalkınmasındaki önceliklere göre araştırma ve geliştirme faaliyetlerini destekleyen, yönlendiren ve geliştiren Tübitak, gelecekte dünya genelinde kabul görecek teknolojiler üzerinde de durmaktadır. Kendi teknolojisini üretebilen ve küresel anlamdaki bilimsel gelişmelerden uzak kalmayan bir Türkiye için uzun vadeli çalışmalar da yapan Tubitak, teknoloji ve bilim ile ilgili konuları halka sevdirmekle de ilgilenmektedir.
Bilim ve teknoloji ile ilgili projeleri geliştirmek kadar bu çalışmaları koordine ederek daha verimli hale getirmek için de çalışan Tubitak, koordinasyon konusunda da gelişmiş politikalara sahiptir. Bilim ve teknolojinin tüm insanlık için olduğunun farkında olan bir devlet kurumu olarak Tubitak, teknik ve bilimsel içerikli bilgilerin herkes tarafından ulaşılabilir olmasına yönelik çalışmalar da yapmaktadır.
Bu yazımda sizlere Tübitak nedir, ne işe yarar, Tübitak’ın görevleri nelerdir? bunlardan bahsedeceğim. Kısaca Tübitak Bilim ve Teknoloji yeridir.
Tübitak Kuruluş tarihi: 1963
Türü: Bilim ve Teknoloji
Genel merkezi: Ankara
Başkan Prof.
1963′te Cemal Gürsel tarafından hükümete danışmanlık ve milli bilim politikası rehberlik amaçlarıyla kurulduğunda “Türkiye Bilim Teknik ve Araştırma Kurumu” diye bilinirken, sonradan adı “Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu” olarak değiştirilmiş ve uzun süre bu adla anılmıştır.
Bu arada 1993 yılından itibaren Popüler Bilim Kitapları basılmaya başlanmıştır. Ardından “teknik” yerine “teknolojik” kelimesinin kullanılması ile 2005 yılında kurumun adı son halini almıştır.
Tübitak’ın Tarihçesi:
TÜBİTAK, Türkiye’nin dönemine geçişiyle birlikte, 24.7.1963 tarih ve 11462 sayılı Resmi Gazete’de genç bilim adamlarını desteklemek iken bugün bünyesinde barındırdığı onlarca birimle birlikte, tarım politikalarının yönlendirilmesinden, Ar-ge projelerinin desteklenmesine kadar farklı alanları kapsayan bir misyona sahiptir.
Kurum, Türkiye’de müspet bilimlerde araştırma ve geliştirme faaliyetlerini ülke kalkınmasındaki önceliklere göre geliştirmek, özendirmek, düzenlemek ve koordine etmek; mevcut bilimsel ve teknik bilgilere erişmek ve erişilmesini sağlamak amacı gütmektedir.
Tübitak’ın Birimleri:
2007 itibari ile kurumun bünyesinde barındırdığı birimler:
Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB)
Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB)
Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı
Bilim, Teknoloji ve Yenilikçilik Politikaları Daire Başkanlığı (BTYPD)
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
Uluslararası İlişkiler Daire Başkanlığı (UİDB)
Kurumsal Gelişim Birimi (KGB)
Merkez ve enstitüler
AR-GE birimleri
Marmara Araştırma Merkezi (MAM)
Çukurova İleri Tarım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (ÇİTTAE)
AdanaSavunma Sanayii Araştırma Ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE)
Ankara Türkiye Sanayi Sevk Ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE)
Gebze TEKSEB ve Teknopark
Gebze Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü (Feza Gürsey Enstitüsü) (TBAE)
İstanbul Ulusal Elektronik Ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE)
Gebze AnkaraUlusal Metroloji Enstitüsü (UME)
Gebze Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY)
Yayınlar
Kurum, Türkiye’de bilimi popülerleştirmek ve insanları bilinçlendirmek amacı ile üç adet aylık popüler bilim dergisi (Bilim ve Teknik,Bilim Çocuk,Meraklı Minik) ve yıllık yaklaşık 20 adet popüler bilim kitabı yayınlamaktadır. (Tübitak Popüler Bilim Kitapları)
Ayrıca, doğrudan Türkiye’deki bilim camiasına hitap eden 12 adet hakemli (Bilimsel Dergi) çıkartmaktadır.
Böylesine bilimsel çalışmaları yürüten çok önemli kurumun başına aynı kurumdan yâda Üniversitelerden, önemli bilimsel projelere imza attan, kendini ispatlayan kurumun şanına, yakışan bir bilim adamı getirilmezmi?
Ülkemin geldiği nokta açısından, vicdanlara seslenmek açısından b öylesine b ilimsel bir önemli kurumun başına Ankara Hayvanat bahçesi müdürlüğü yapan biri getirildi, şaşırdınız mı, şaka değil gerçek
Atatürk Türkiyesinde yaşanan bu acı tablolara siz değerli bilge, cesur dost yüreklerin, elbette söyleyecekleri vardır.
Ülkem adına utanç duyuyorum
Saygılarımla
____Ali Cemal AĞIRMAN____
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.