- 658 Okunma
- 2 Yorum
- 1 Beğeni
TATİLE GİRERKEN
‘Bize ait olmayan zamanlar üzerine kafa yoruyor, bize ait olan biricik zamanı ise asla düşünmüyoruz. Olmayan zamanların rüyasını kurarken elimizdeki biricik zaman körü körüne uçup gidiyor.’
_________ Pascal
Sevgili Çocuklar,
‘Uzun bir eğitim öğretim sürecinden sonra tatile girecek olmanın mutluluğunu yaşayan öğrenciler için nasıl bir tatil programı olmalı?’ sorusuyla sıkça karşılaşırız biz öğretmenler.
Emin ki sizinde şu an tatil için güzel planlarınız vardır. Yaz tatili uzun bir zaman dilimidir. Hem bu uzun sürecin elinizden körü körüne uçup gitmesine izin vermemek için hem de anne-babalarınızın sorusunu yanıtlamak için bir şeyler söylemek faydalı olacaktır diye düşünüyorum.
Tatil kelime anlamıyla bir süreliğine çalışmaya, faaliyetlere ara vermek anlamındadır. Birçoğumuz için de benzer anlamlar çağrıştırıyordur tatil kavramı. Örneğin; yaklaşan yaz tatili için gece geç vakitlere kadar oturma, ertesi gün de öğleye kadar uyuma ardından kalkıp kahvaltı yapma ve eğer dışarı çıkma planlanmıyorsa bilgisayarda oyun oynama, internette boş boz gezinme ya da televizyonda ne kadar lüzumlu veya yararlı olduğu tartışılan televizyon programları varsa izlemeyle vakit geçirilen bir zaman dilimi olarak algılanabiliyordur. Ama hayır tatil bunların hiçbiri değildir diyorum. Tatil sizler için yaz fırsatı olmalıdır diyorum.
Nasıl mı?
Ben bir program hazırlayıp şunları yapın, bunları okuyun ya da en verimli tatil şu şekilde geçirilir gibi ifadeler kullanmayacağım. Bu ifadeler hem itici olur hem de sizlerin bireysel özelliklerinizi göz ardı etmiş olurum. Ayrıca ailenizin planlarını da dikkatte almamış olurum.
Bunun yerine bazı plan hazırlama stratejilerini sizlerle paylaşmak isterim.
• Konu tekrarı yapmak,
• Size göre eksik kalan konuları tamamlamak. Çünkü eksik bilgilerin üzerine yapılan öğrenme verimli sonuçlar vermez, yeni bilgilerin tam ve bilinçli olarak öğrenilmesini engeller.
• Zayıf hissedilen derslere ya da konulara yoğunlaşmak: Örneğin, Matematikten eksiğin olduğunu düşünüyorsan, tatil döneminde bu derslere daha fazla vakit ayırarak bu zayıflığını gidermelisiniz.
• Yeni konular çalışmak. Hiç eksiğiniz yoksa ilginizi çeken konularda araştırma yapabilirsiniz.
• Denemelerle kendinizi yeni eğitim-öğretim yılına hazırlayarak bir adım önde başlayabileceğinizi unutmamanız gerekir.
Ders eksiklerini tamamlama düzeyinde hazırlanan planların yanında tatiller öğrencilerin yeni şeyler keşfetmesinde kendi kişisel gelişimlerinde katkıda bulunacakları zaman dilimleridir. Kişisel gelişim kavramı içerisinde en etkili gelişim aracı da kitaplardır. Bu tatilde okunacak her kitap yeni okyanuslara açılacak gemi niteliğinde olup öğrencinin bireysel gelişmesinde katkı sağlayacaktır. Kitabın başarı ile olan ilişkisi artık yadsınamayacak bir gerçek iken Kitap okumaya karşı ilgisi olmayan öğrencilerin kalıcı başarıları yakalaması çok zor olacaktır.
Ayrıca tatilde kitap okumaya başlamak böyle bir alışkanlığa sahip olmayan öğrenciler için bu alışkanlığı kazanmaları, kitap okumanın keyfini yaşamaları açısından bulunmaz bir fırsattır. Bundan dolayı kitap okumak, iyi bir tatil programının olmazsa olmazlarındandır.
Tüm planlamaların ardından aklınıza şu soru gelebilir;
Peki tatil demek yoğunluklu olarak ders çalışmak, tekrar yapmak ve kitap okumak mı demek?
Tabii ki de hayır. Sekiz ayın yorgunluğunun atılması, bedenin ve zihnin dinlenmesi ve rahatlaması da gerekir. Zaten okul olmadığından bunlara ayıracak bol bol vaktiniz olacaktır. Bundan dolayı hazırlayacağınız tatil programına zevk alacağınızı düşündüğüm bir takım aktiviteleri de ekleyebilirsiniz.
* Sevilen ve zararsız televizyon programlarının izlenmesi,
* Bilgisayar ile çalışma ve sınırlı oyun oynama,
* Yaz okuluna gidilmesi,
* Yakınların ziyareti.
Elinizdeki biricik zaman körü körüne uçup gitmesine izin vermeyeceğiniz bir tatil diliyor, sizi çok özleyeceğimi bilmenizi istiyorum…
Birsen İNAL