Tarihi yansıtan aynalar...
Müzeler ile tarih gün yüzüne çıkar.
Tarihi eserleri zaman temizler,yıkar.
Zaman durmadan ileriye doğru akar.
İnsanlar ders almak için tarihe bakar.
Arkeoloji,savaş,sanat,mozaik…müzesi.
Bu müzelerde insanların duyulur sesi.
Ders almak için müzeye çağırır herkesi.
Doğruyu bulmak olsun insanların ilkesi.
Tarihi görmek isteyen gitmeli müzelere,
Müzeler canlı tarih ziyafeti sunar sizlere.
İnsan şahit olur tarihte yaşamış o izlere.
Geçmişi öğrenip, görmek düşer gözlere.
Aynaya bakarsanız kimi ve neleri görürsünüz? Bizlere tarihimizi anlatan neler vardır? Geçmiş dönemi bizlere en iyi, en güzel neler anlatır?
Müze nedir? Müzeler Haftası ne zamandır? Kültürel ya da tarihsel değeri olan nesnelerin toplanarak sergilendiği yerlere müze adı verilir. Müzeler, toplumların bilim ve sanat ürünleri ile yer altı ve yer üstü zenginliklerini sergilemek amacıyla oluşturulmuş kurumlardır. Yüzyıllar boyunca toprak altında saklı kalmış tarihî eserlerin gün ışığına çıkarılarak sergilenmesi, toplumu oluşturan bireylerin geçmişi daha iyi tanımalarına olanak sağlar. Ayrıca müzeler, toplumu aydınlatmak amacıyla insan soyunun gelişimi, doğa olaylarının oluşumu ve teknolojinin geçirdiği değişim gibi konularda araştırmalar yapan bilimsel merkezlerdir. Müzenin Amacı Müzeler, tarihin eski dönemlerinde yaşamış toplumları bilim ve sanat açısından inceleyerek, hem günümüzü hem de geleceği aydınlatmak amacını taşıyan kurumlardır.
18-24 Mayıs tarihleri arası Müzeler haftasıdır.Bu tarihler arasında Milli Eğitim Bakanlığının projeleri kapsamında bir çok ilde müze gezileri yapılmaktadır. İki yıl önce Müzeler Haftası (18-24 Mayıs) münasebeti ile ilimizdeki (Gaziantep) müzeleri gezmek, tarihi yerleri görmek ve yaşamak amacı ile; Arkeoloji, savaş ve mozaik müzelerine gezi düzenledik. Bizlere tarihi ve geçmişi öyle yansıtıyor ki; bu yerleri ancak görmeniz gerekir.Bu yerleri biz sizlere ne kadar da anlatsak yavan kalır, ancak sizin bu yerleri görmeniz ve gezmeniz gerekir.İlk olarak Gaziantep ilindeki Arkeoloji müzesine uğradık ,oradaki M.Ö insanların kullandıkları okları, nasıl avlandıklarını, nasıl yaşadıklarını, kullandıkları değişim aracı paraları, kullandıkları topraktan yapılan kap kacakları , zamana meydan okuyarak yonttukları taşları ve taş mezarları gördük. Gerçekten öyle o kazılamayacak taşlara hangi güçle, hangi zamanda, kaç günde o şaheser figürleri çizmişler, taşlara eserleri kazımışlar.Bu görüntüler,bu eserler insanları hayrete düşürüyor. İnsanoğlu demek ki bilek gücü ile isterse şaheserler yapıyormuş.
Tarih kokan Gazi şehrimizde savaş müzesine uğramamak olur mu? O da ne, sanki kurtuluş savaşı yıllarına tekrar gittik. Karşımızda Şahinbey dimdik duruyor, Şehitkamil ben halen ölmedim, yaşıyorum diyor. Biz de bu kahramanları selamlıyor, Fatihaları ruhlarına hediye ediyoruz.Vatansever insanımızın savaşta düşmanı püskürtmek için kullandığı her türlü silahlar gözler önünde sergileniyor.İnsanımızın savaş anında savaş malzemelerini yapmak için kullandığı sığınak, mağara da müzenin altında, zaten müze de bu savaş mağarasının üzerine kurulmuş.Mağaradaki sahnelerden de görüleceği gibi insanımız yaşlısı ile , genci ile, kucağında çocuğu ile savaşta yer almış, yardım hizmetinde(silah, yemek yapımı…) bulunmuştur.Bu mağarada savaş yıllarını anlatan film cd si ile adeta savaş yıllarına tekrar gittik.Vatansever insanımızın hangi fedakarlıklarla vatanı savunduklarını,kurtardıklarını bir daha gördük, şahit olduk.Tarihimize güler yüzle, gururla bakarak savaş müzesinden ayrılıp mozaik müzesine doğru yol aldık.
Aman Allah’ım! İnsanlar binlerce yıl önce bu mozaikleri, figürleri nasıl yapmışlar. Dünya’nın en büyük mozaik müzesi karşımızda duruyor. Fırat Nehri kıyısında bulunan ve bir bölümü, GAP kapsamında inşa edilen Birecik Barajı gölü altında kalacak olan Belkıs Zeugma antik kentinden bu mozaikler sökülerek,aslı korunarak biz insanların görmesi, gezmesi ve eski yaşantıları görmeleri için özenle getirilip Gaziantep mozaik müzesinde birleştirilmiş.Bu şaheser mozaikleri yapanların sanatı apayrı bir sanat, buraya getirip aslını kaybetmeden müzeye dönüştürmek ayrı bir sanat.Ne mutlu bu şaheserleri biz insanlara aktaranlara, Ne mutlu tarihi yansıtan bu aynalara bakıp da tarih öncesini ve tarihi tekrar yaşayanlara…
Hasan Kaya
Eğitimci-Şair-yazar
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.