- 631 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Ünlü Karikatürist Özdabak, ödülünü Yeni Asya Tesisleri'nde aldı..
Sonuçları merakla beklenen 2014, ’ 17. Hikmet Okuyar Ödüllü Şiir Yarışması’na gönderilen şiirler Şebinkarahisar’da değerlendirmeye hazırlanırken; bir yandan da hak sahibi alıcılarına ulaştırılmayı bekleyen ödüllerin teslimatları yapılıyor uygun zeminlerde ve zaman dilimleri içinde..
Giresun, Şebinkarahisar, Köprübaşı’nda; Hikmet Okuyar imzasıyla proje çalışması olarak özenle hazırlanan; Tanıtım Turizm Kültür Sanat Eseri; Şebinkarahisar Sevdası, Karadeniz Sevdası, Türkiye Sevdası yayın çalışmalarına; kapak resimleriyle olsun karikatürleriyle olsun saygın, yaygın ve etkin katkılar sağlayan, ’ Hikmet Okuyar Ödüllü Şiir Yarışması ’ Etkinlikleri, Şebinkale Şiir Şenlikleri, Köprübaşı Şiir Sohbetleri haberlerinin duyurululmasına öncülük eden Şebinkarahisarlı Ünlü Karikatürist Halil İbrahim ÖZDABAK’a verilmesi kararlaştırılan ve duyurusu da 19 Mayıs 2013 tarihinde Şebinkale Şiir Şenlikleri kapsamında medya ile paylaşılan; 2013, ’ Hikmet Okuyar Şiire Hizmet Ödülü ’ İstanbul’da Yeni Asya Tesislerinde Şüsiyad Başkanı Şair Yazar Gazeteci Hikmet Okuyar tarafından verildi..
21. Şebinkarahisar Turizm ve Kültür Şenlikleri kapsamında tertiplenecek ve 14 -20 Mayıs 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Şebinkale Şiir Şenlikleri hazırlıklarını takip eden Şaheserler Üreten Sanatçılar İletişimciler Yapımcılar Yönetmenler Araştırmacılar ve Derlemeciler ( Şüsyad ) Topluluğu Başkanı Şair Yazar Gazeteci Hikmet Okuyar, Şebinkarahisarlı Ünlü Karikatürist Halil İbrahim Özdabak’ı İstanbul’daki Yeni Asya Gazetesi Tesisleri’ndeki makamında ödül vermek için ziyaret etti..
Özdabak Kültür Sanat Hizmetleri ile Şebinkarahisar ve çevresinde kültür sanat meraklısı özel yetenekli gençlerin çoğaldığını bildiren Okuyar, Şebinkarahisarlı Karikatürist ve Yayıncı Halil İbahim Özdabak’ a, 2013, ’ Hikmet Okuyar Şiire Üstün Hizmet Ödülü’nü; Dağların ve Çobanların Şairi duyarlılığında çam sakızı çoban armağanı türünden örneklerle takdim etti..Okuyar ödülü; Şebingülü, Şebincevizi, Giresun fındığı, Şebincevizli fındık helvası, Şebin somunu Şair kalemi, Karadeniz Sevdası beraberinde verdi.
Okuyar, Kelkit Vadisinin Cazibe Merkezi olan ve ’ Taşı Toprağı Altın Şehir ’ diye bilinen Şebinkarahisar; sosyal kültürel eoknomik bakımdan daha güçlü olması için halk bilimcisi öncülere ve kitle iletişim uzmanı sanatçılara çok ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, Karikatürist Halil İbrahim Özdabak etkinlikleri vesilesiyle şükranlarını bildirdi...
.....
Halil İbrahim Özdabak Kimdir ?
’’ 1957 yılında Şebinkarahisar’da doğdu. İlkokulu İstiklal İlkokulu’nda, ortaokul ve liseyi Şebinkarahisar Lisesi’nde okudu. 1974 yılında İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünü kazandı. İsmail Avcı’nın Resim, Zeki Kuşoğlu’nun Grafik Atölyesinde eğitim gördü. 1977 yılında buradan mezun olarak öğretmenlik hayatına başladı. Silivri Lisesi’nde ve İstanbul Haznedar Ortaokulu’nda resim öğretmenliği yaptı. Bu yıllarda Ordinaryüs Prof. Dr. Süheyl Ünver’in tezhip ve minyatür kurslarına devam etti. Topkapı Sarayı’nda açılan Karma Tezhip Sergisi’ne katıldı.
Görsel sanat dallarından olan; fotoğraf, yazı, maden ve ağaç işleri, baskı teknikleri gibi alanlarda temel sayılabilecek eğitimlerini aldıktan sonra, öğrencilerine bunun uygulamalarını yaptırdı. Çocukluğundan beri ilgisini çeken karikatür sanatı üzerine çalışmalarını yoğunlaştırdı. Lise yıllarında okuldaki duvar gazetelerine karikatürler çizdi ve hayli ilgi gördü. Çalışmalarını basın dünyasında değerlendirmek istedi. Köprü dergisi, Nur dergisi, Büyük Gazete, Elif, Yeni Asya gazetesi için çizdiği vinyet, portre, karikatür çalışmaları yayınlanmaya başladı. İlk çizgilerinin yayın tarihi 1976’dır. 1980 yılında Can Kardeş çocuk dergisinin yayına hazırlanma aşamasında basın sektörüne adımını attı. Bu arada Gürbüz Azak ve Vehip Sinan gibi ustalarla çalışma imkânı buldu. 1982 yılında Yeni Asya gazetesinde günlük siyasî karikatürler çizmeye başladı.
1984 yılında çok sevdiği öğretmenlik mesleğinden istifa ederek ayrıldı. Aynı yıl haftalık Can Kardeş dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğüne getirildi. Bizim Aile (1986) ve Genç Yaklaşım (2003) dergilerinin yayın hayatına atılma aşamasında logo ve sayfa çizimlerini gerçekleştirdi. Yüzlerce derginin sayfa ve kapak tasarımlarını yaptı. Bugüne kadar 250’den fazla kitap kapağına imza attı.
Karikatürlerini aksatmadan günümüze kadar devam ettirdi. 5 binin üzerinde karikatürü yayınlanmıştır. Dönem dönem çizgi bantlar yayınladı. Bunlar; Cici ile Bici, Çankaya Canavarı, Seçime Doğru’dur. Her yüze bir tebessüm adıyla bir karikatür albümü (2007) yayınlanmıştır. Çeşitli illerde karikatürleri okuyucuları tarafından sergilenmiştir. Çizgileri takvim yapılmıştır. Halen de sanat çalışmalarına basın dünyasında devam ederken, Yeni Asya gazetesinin teknik müdürlüğünü de yürütmektedir. Sürekli basın kartı sahibi olan Özdabak, evli ve Mehmet (D: 1982) ve Burak (D: 1985) adlarında iki çocuğu vardır
Ödülleri:
1991, Türkiye Yazarlar Birliği, "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları, Basın/ Karikatür ödülü"
2008, Burç Anadolu İletişim Meslek Lisesi Yılın İlitişimcileri, Yılın Karikatüristi ödülü"
2008, Türkiye Yazarlar Birliği, "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları, Basın/ Karikatür ödülü "
......
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.