Ab-ı Hayat Kitabı yazarı Nuran Taydaş Çal ile söyleşi
Baki Evkaralı (Bakican) : Merhaba sevgili Nuran Hanım. Öncelikle seni okurlarımıza tanıtmak isterim, kısaca bahseder misin bize?
Nuran Taydaş Çal: 1976 Denizli doğumluyum.İktisat fakültesi ÇEKO bölümünü tamamladım. Hayalimdeki meslek olmadığını söyleyebilirim.Hayallerimin peşinden koştum ve tekrar üniversite sınavlarına girdim.Şu anda Medya ve İletişim son sınıf öğrencisiyim. Evliyim, Hüceste ve Osman Nuri adında dünya tatlısı iki evlada sahibim.
Baki Evkaralı (Bakican) : Peki, kitabı yazım sürecinde neler yaşadın, yazarken neler hissettin?
Nuran Taydaş Çal: Bu eserim, gerçekleştirmek istediğim hayallerimden biriydi.Bunu başarabilmiş olmaktan dolayı her gün şükrediyorum. Normalde köşe yazarlığı yapıyorum ancak kitap yazmak çok farklı bir durum. O yüzden zorlanmadım desem yalan olur. Çünkü anlatılacak çok konu var ama bunu kitap diline, her yaştan okurun anlayabileceği bir dile çevirmek oldukça zor. Bir ebeveynin en büyük isteği, evlatlarına kalıcı bir şeyler bırakabilmektir. Bu dünyadan göçtükten sonra da Onlar, anneleri ile konuşabilecekler. Çünkü hangi yaşta olurlarsa olsunlar,bunaldıkları anda bu kitaba baktıklarında,benim o konu hakkında söylediğim bir sözü bulabilecekler.Kitabımı yazarken özellikle bu konuya çok dikkat ettim.
Baki Evkaralı (Bakican) : Kitabı basım sürecinde çektiğin sıkıntıların oldu mu?
Nuran Taydaş Çal: Beklemek, o sancıları çekmek oldukça sıkıntılıydı.Bir anne çocuğunun sorunsuz dünyaya getirmek ister. İşlerimin yoğunluğundan dolayı çok fazla basım aşamasında yayınevim ile fikir alışverişinde bulunamadım.Bu da sıkıntının başka bir boyutu idi.
Baki Evkaralı (Bakican) : Yayınevinden ve reklam faaliyetlerinden memnun musun?
Nuran Taydaş Çal: Çok yeni bir kitap.Şu ana kadar çok etkili bir reklam yapıldı diyemem.Sosyal paylaşım sitesinde yayınevimin bir tanıtımı oldu.Bunun yanında, yayınevimin de katıldığı İzmir Fuar organizasyonunda imza günüm oldu.Çok sayıda yazar katılması sebebiyle, sürenin bir saat olması doğal olarak yetmedi.Ama onların da ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarına inanıyorum. Eğer tanınan bir yazar değilseniz, kendinizi insanlara tanıtıncaya kadar işiniz çok zor olacaktır.
Baki Evkaralı (Bakican) : Sevgili Nuran Hanım nerelerde yazıyorsun? Sana ilham veren özel yerler var mı?
Nuran Taydaş Çal: Aslında özellikle ilham aldığım bir durum ya da yer yok. Fakat sessizlik bana huzur veriyor. Yazarken, özelikle ortamın sessiz olmasını dikkat ediyorum.Bunun yanında,bir konuya çok üzüldüysem ya da çok öfkelendiysem bu anlarda duygularımı yazıya dökmek daha kolay oluyor.En önemlisi de daha içten olması.
Baki Evkaralı (Bakican) : Kitabından bahseder misin bize derinlemesine felsefesi nedir? Ne anlatmak için çabaladın?
Nuran Taydaş Çal: Kitabın çıkış felsefesi,hayat ve insan. Hayatın içinde, insani özelliklerimizi kaybetmeden, maneviyatımızı yitirmeden, nasıl başarılı ve mutlu olunur .Gerçek anlamda başarı ve mutluluk nedir? Huzur nerede saklıdır? Kısa ve öz anlatımla, çeşitli hikâyelerle süslenmiş bir kitaptır. Birçok insanın evet aynen bu durum içindeyim dediği ve çözüm yolunu bulduğu bir kılavuz diyelim.
Baki Evkaralı (Bakican) : Anlaşılmadığını düşündüğün anların oluyor mu? Ruh halin yazılarına nasıl yansır?
Nuran Taydaş Çal: İnsan fıtratı gereği hata yapma olasılığı yüksek bir canlıdır. Bu özelliğinden dolayı ani kararlar verir, ön yargılıdır.Şahsen ön yargılara çok fazla kurban olan birisiyim. Bu yüzden anlaşılamadığımı düşündüğüm zamanlar elbette oluyor.Bu da çoğunlukla ruh halime yansır ve ruh halime yansıyan her durum, okuyucunun karşısına bir makale ya da kitap olarak çıkar. Hemen hemen her yazım, benden bir kesit içerir. İnsanları kırmayı sevmem ama, yazılarımla incitmeden mesajlar gönderirim.Üzerine alınmak isteyen zaten alınır.
Baki Evkaralı (Bakican) : Aşağıdaki kelimeler sana ne ifade ediyor?
Nuran Taydaş Çal:
Aşk : Kalbin ruha yansıması
Sevgi : Hayat kaynağı
Huzur : Dinginlik
Yazmak : Aşk
Okur : Farklı hayatlar
Özlem : Sızı
Sevda : Kor
Mutluluk : Çocuk kalbi
Kimsesizlik : Sahiplenme
Baki Evkaralı (Bakican) : Yazar adaylarına söylemek istediklerin, tavsiyelerin nelerdir? Nelere dikkat etsinler kalemle bütünleşirken?
Nuran Taydaş Çal: Klasik bir cümle olacak ama öncelikle çok okumaları gerekli. Okudukları her şeyi objektif bakış açısıyla okurlarsa, ön yargısız yorumlarlar.Bu da onlara farklı dünyaların kapılarını açacaktır. Yazmanın, insanı sakinleştirip, dinginleştiren özelliği vardır. Yazmaya günlük tutmakla başlasınlar. Zamanla o günlük ayrılmaz bir parçaları olacaktır. En önemlisi de bakarken görebilmeyi öğrenmeleridir. Yazarken ruhunuzu serbest bırakın. O zaman, düşünceleriniz kaleminizle bütünleşecektir.
Baki Evkaralı (Bakican) : Bize vakit ayırdığın için teşekkür ediyorum sevgili Nuran Hanım. Hayatında hep başarılar diliyorum.
Nuran Taydaş Çal: Bu fırsatı bana tanıdığınız için çok teşekkür ederim. Sizinle tanışıp konuşmak benim için de büyük bir zevkti.
/bakican
www.bakican.com
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.