- 1250 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Harita Mühenisliği Öğrencisi Bilal Oğuz ile...
GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİSİ BİLAL OĞUZ “KİŞİ FİZİKSEL İHTİYAÇLARINDAN ÖNCE KİŞİSEL GELİŞİM İHTİYAÇLARINI TAMAMLAMALIDIR”
SORU- Kendinizi kısaca tanıtır mısınız? Hangi okulları okudunuz bu güne kadar?
BİLAL OĞUZ - Kendimi kısaca sizlere tanıtmak isterim. Bendeniz Bilal Oğuz ve yirmi bir yaşındayım. Memleketim Bitlis ama Tokat’ta okumaktayım. İlk ve orta öğretimi Gölbaşı İlköğretim Okulunda, liseyi de Bitlis Beş minare lisesinde tamamladım. Şimdi ise Gazi Osman Paşa Üniversitesinde Harita Mühendisliği bölümünü okumaktayım.
SORU- Neden Tokat neden harita? Bu okulu yazmadan önceki duygularınız arasında ne fark var?
BİLAL OĞUZ - Belki şimdi merak etmişsinizdir. Neden Tokat neden Harita Mühendisliği bölümünü seçtiniz. Harita Mühendisliği bölümünü seçmem bir tevaffukattan ibaret olduğunu söyleyebilirim sizlere. Zira üniversite sınavlarına hazırlanırken tek amacım ve gayem vardı: kaliteli bir hukukçu olmak idi. Hukukçu olmak istememde ki sebep de insanlara verilen öncelik haklarını, insanlara halka bilinçli bir şekilde anlatmaktı.
Evet , Harita Mühendisliği okuyorum 3. Sınıftayım. Hani, bana deseler tekrar üniversite sınavlarına girsen yüksek puan alsan hangi bölümü tercih ederdin? kesinlikle Harita Mühendisliğini tercih ederdim. Çünkü mesleğini sevmek kadar birşey yoktur. Meslek seçiminizi yaparken sadece üslubuna değil içeriğinide araştırınız. Her öğrencinin derslere yönelik ilgi alanları farklıdır. Hukuk bölümü sözel ağırlıklıyken Harita mühendisliği geometri ve matematik ağırlıdır. Meslek tercihinizi yaparken ilgi alanlarınıza göre tercih ediniz.
SORU- Ailenizden bahseder misiniz? Anne ve babanız ne iş yapar? Onların çabalarınıza bakış açısı nedir?
BİLAL OĞUZ - Bir öğrencinin, başarısının üçte ikisi aileden gelmektedir. Dokuz kardeşliği geniş bir ailenin 4. bireyiyim. Babam çifti, annem ise ev hanımıdır. Yani bildiğiniz anadolunun aile yapısıdır. Şimdi de özünü ve değerlerini koruyan geniş aile sistemidir. Ebeveynlerim meslek seçimimde herhangi bir baskısı olmamıştır. Gerçek olan şu ki; ailem eğitim ve öğretim hayatımda hep destek verdiler yanımda oldular.
SORU - Kitap okur musunuz? Size ne faydası oldu okumanın?
Kitap okurum ama istenilen düzeyde okuduğumu söyleyemem. Kitap okuyan birey hızlı karar verir. genellikle sosyal yaşamda kendini iyi ifade eder.
SORU- Kişisel gelişimi önemsiyor musunuz? Bunun ne faydası oldu?
BİLAL OĞUZ - Bana göre kişisel gelişim bireyin temel ihtiyaçlarından biridir. Şöyleki; bireyde özgüven olduğu sürece yanlış yapmaktan korkmaz. Elbette yaptığımız eylemlerin hepsi doğru olacak diye bir kaide söz konusu değildir. Nitekim, yanlışlar doğruluk oranımızı artırır. Fikrimce, birey fiziksel ihtiyaçlarından önce kişisel gelişim ihtiyaçlarını tamamlaması gerekir.
SORU- Mühendisler kişisel gelişimden nasıl faydalanabilir? BİLAL OĞUZ - Mühendis adayı için kişisel gelişim önemli etkendir. Özellikle, şunu açık bir dille ifade edebilirim ki; bir mühendis olarak özel sektörde para kazanabilmeniz için, kişisel davranışlarınıza, konuşmalarınıza, yaptığınız bütün fiilerinize dikkat etmeniz gerekir. Mühendislik teknik ve tasarım işidir. hızlı karar verebilmelidir. Problemlere Bilimsel yaklaşmalıdır. Bu gibi eksiklikler kişisel gelişimle tamamlanır.
SORU- Lise ve üniversite arasında ne fark gördünüz?
BİLAL OĞUZ - Lise ve üniversite arasındaki en bariz farklarından biri de, ergenlikten olgunluk evresine geçiş dönemidir. Lise evresinde daha çok ütopik düşünürsünüz. Üniversite ise bu ütopik düşünce hayallerinizin yerine reel düşüncelere bırakır. Yani bireyin kişiliği çözümlendiği , oturduğu evredir, üniversite.
SORU- Bölüm ,fakülte ve üniversitenin gelişimine ne önerirsiniz?
Türkiyede var olan çoğu mühendisliler, Avrupa düzeyinde ki Mühendislik konumunda değildirler. Mühendislik uygulama ve teknik işlemidir. Türkiyede ise teorik eğitimden daha ileri uygulama eğitimine gidilememiştir. Evet sadece belli parmak sayısı geçmeyecek kadar birkaç üniversitede uygulama eğitimi yapılmaktadır. Bunlarda topluluğumuzun ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde değildirler. Bugün Avrupa yada gelişmiş ülkelere baktığımızda teknoloji alanında oldukça mesafe katetmişler. Çünkü, gelişmiş ülkeler teoriğin dışına çıkmayı başarmışlardır. Ülkemizin gelişmemiş olmasının nedenlerinden biri de teorik eğitimin dışına çıkamamaktan kaynaklanmaktadır. SORU- KPSS konusunda ne düşünüyorsunuz? KPSS nasıl olmalıdır?
BİLAL OĞUZ - Bu konu hakkında sizlere örnek üzerinden açıklama yapacağım. Bugün baktığımızda halkımızın ihtiyaç duyulan mesleklerden dokturluk, KPSSk ye tabi tutulmaktadır. Aslında bunun saçma olduğunu hepimizde farkındayız amaç ekmek parası olunca hepimiz kilitlenip, adeta yerimizde sabitleniyoruz. İnşaat yada Harita mühendisliğini mezun olan birey kendi alanından değil de , tarih ve Türkçe sorularına tabi tutuluyor. Tabi yol, köprü, baraj yapıtılarında köprüde kaç zarf tümleci, kaç edat var. Zamir nerde olduğunu gösteriniz diye problemler çıkacak değil mi ? Bu da ne kadar doğru artık siz karar veriniz.
Soru- Mühendisliği tercih edenlere ne önereceksin?
BİLAL OĞUZ- Öncelikle ilgi alanıza yakın bölümleri seçin. Mühendislik bölümünü seçen arkadaşlarıma özelikle şu tavsiyelerim olacak ;
• İmkanınız varsa yurtdışında mühendislik okuyunuz.
• imkanınız kısıtlı ise büyük ve gelişmiş üniversitelerde okuyonuz.
Büyük üniversiteler köklü üniversite olduğu için daha tecrübelidirler. Öğrenciyi yönlendirme , geliştirme konusunda daha donanımlıdırlar. Küçük ve yeni kurulmuş üniversiteler donanım ve tecrübe bakımından zayıftırlar.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.