- 1178 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Pozitif Düşünce Nedir?
POZİTİF DÜŞÜNCE: SAFSATA MI GERÇEK Mİ ?
Pozitif kelime anlamı ile olumlu, güzel demek. Poziztif kelimesinin yanına düşünce kelimesini eklediğimiz zaman “Pozitif düşünce” oluyor. Bu da “olumlu düşünce, güzel düşünce” anlamına gelen güzel bir deyim oluyor. Eskiler buna “hüsn-ü zan” diyerek insanlar hakkında güzel düşünmenin ve güzel düşüncelerin insana neler kazandıracağı konusunda epey menkibeler anlatmışlardır.
Gerçek kelimesinin anlamı ise hakikattir. Yani toplumun çoğunluğunun ve alimlerin çoğunun doğruluğuna inandığı nesnedir. Tabii ki çoğunluğa gerçek olan şey bazılarına göre gerçek olmayabilir. Her şey zıddı ile anılır çok zaman . Güzel-Çirkin,doğru-yanlış gibi. Birine güzel gelen şey başkasına çirkin gelebilir.
Safsata ile boş yararsız ve fayda vermeyen şey demek. Boş ve yararsız olan şey de kişiden kişiye değişir. Mesela kitap okumak genelde bilimsel olarak çok insana fayda sağlandığı ispatlansa da gene de çok insan kitap okumanın faydasına inanmaz da “boş zaman” değerlendirmek için kitap okuduğunu söyler . Ama Allah’ın ilk emri nin şiddetle emredilen “oku” olduğunu hatırlamak bile istemezler. Yani fayda da zarar da kişiden kişiye değişen şey . Eskiler olumsuz düşüncelere “su-i zan” diyerek bu zannın insana ne kadar zarar verdiğini menkibeler ile anlatmışlardır. Yani iyi ve kötünün , faydalı ile zararlının mücadelesi insanlık tarihi kadar eskidir.
Olumlu düşünme bizim Türk ve İslam gelenek ve göreneklerimizde emredilmesine rağmen, insnalarımız genelde olumsuz düşünme ve başarılı insanları kıskanma eğilimi ağır bastığından dolayı pozitif düşünceye yönelmemiş ve bu düşünceler genellikle batı da bizlerden sonra ortaya çıkmasına rağmen bizlerden fazla ilgi görmüş ve “olumlu düşüncenin gücü” anlamında kitaplar yazılmış ve bizler de o kitapları tercüğme ederek yayınlama yolunu seçmişiz. Bu tür kitaplar yeni yeni Türk yazarlar tarafından dile getirilmektedir. Yani Pozitif düşünce ile yeni yeni tanışıyoruz. Yıllarca olumsuz şeyleri ve düşünceleri dinleyen Türk Gençliğinin de olumlu düşünceye alışması da kolay olmuyor. Bazı gençler olumlu düşünmeye çalışsa da çevrelerinde olumlu düşünceden çok olumsuz düşünen insanlar olduğundan dolayı bu olumlu düşüncenin bir faydasını göremediklerini zannederek vazgeçebiliyorlar. Ama ısrarla olmulu düşüncelerinin peşinde koşan gençler tabii ki uzun zaman olumlu düşününce buna alışıyorlar ve bunun da faydasını gerçek manada görüyorlar.
Buna hayatımdan bir örnekle vermek gerekirse, ben işitme engelli olmama rağmen kitap okumayı çok seven insanım. Bunun sonucu olarak da yazan insanım. Bazen insnalar hiç duymayan insanın bu kadar yazması ve okumasına hayret ediyorlar. Çünkü toplumda çoğu zaman “ işitme engelli insan güzel düşünemez. Duymadığından dolayı düşünceleri yanlıştır. Ben onu yönlendireyim” inancı var. Ben bu olumsuzluklara bakmadan 30 yıla yakın zamandan bu yana yazar ve 40 yıldan bu yana da okurum devamlı. Bu da hayata güzel bakmamıza sebep oluyor.
Bazen Öğretmenler ve öğretim üyeleri beni okullarına davet ederler. Ben konuştukça olumsuz düşüncelerin olumluya dönüştüğünü görürüm. Çok insan bizimle devamlı konuşmak ve kaynaşmak ister. Bazıları önyargılardan dolayı “işitme engelli ile iletişim kurulamaz” inancından dolayı uzak kalır. Ama gerçek manada olumlu düşünen gençler her zaman bizimle irtibat kurarak faydalandıklarını anlatırlar. Olumlu düşünen insanlar yani pozitif düşünenler engellilerden de faydalandıklarını gösterirler.
Buna rağmen yerel ve genel yönetimde görev alan çok insana da yönetimi altındaki okullarda konuşmalar yapmak, öğrencilere kitaplar dergiler armağan etmek pozitif düşüncemi anlattığım zaman çoğu “tamam” der ama o anki pozitif dşünceleri bir süre sonra hemen negatife yöneldiği için arayan soran da olmaz çok zaman.Çoğuna safsata gibi gelebilir. Ancak uzun zaman bizimle irtibatını kaybetmeyenler , “ sen bizi iyi motive ediyorsun” diyerek her zaman bizi arar ve öğrencileri ile de tanıştırırlar. İşte olumlu düşünmenin gücü bu. Olumlu düşünmek aynı zamanda harekete geçmenin gereğidir.
Pozitif düşüncenin gücünü bir büyüğün sözü ile anlatayım “ Güzel gören güzel düşünür. Güzel düşünen de hayatından lezzet alır” Yani önce bakış açımızı değiştirerek olaylara daha olumlu bakacağız. Düşüncelerimiz olumlu hale gelecek. Kimseye başkasının bakış açısından bakmayacağız. Kendşi bakış açımızdan bakacağız. Sonradan da düşüncelerimiz kendi düşüncelerimiz olacak. Hayata olumlu bakmaya başladığımız zaman çevremizde “sen yanlış düşünüyosun, sen beni dinlemiyorsun” diyerek bizi kendi düşüncelerine esir etmek isteyen insnalarda ortaya çıkacak ve sayıları da artacak. Onlar bizi öyle görüyor diye hemen hayata olumsuz bakmayacağız ve olumlu düşüncelerimize devam edeceğiz. Ve sonrasında çevremizde bizi anlayan az olacak ama az olacak ve gerçekten de bizlerden faydalanacaklar. Bizlerden az da olsa insnaların faydalandığını görmek de bizlere hayatımızden lezzet alan insan olduğumuzu fark ettirecek.
Olumlu düşünmeye Hadis-i Şerif ile örnek göstermek gerekirse “ İnsan , güzel arkadaş bulursa (bunu olumlu , pozitif düşünen insan olarak algılarsak) onunla otursun. Güzel arkadaş bulamazsa yalnız kalsın.” Demiştir. Yani güzellikler hayatımızı çerçevelesin.Pozitif düşünmek ve pozitif düşünenler ile arkadaş olmak bu kadar önemli işte. Biz fark etmeden arkadaşlarımızın düşüncelerini hayatımıza monte ederiz. Buna biz müsaade etmezsek kimse hayatımıza olumsuzluk katamaz. Yani olumlu düşünmek de olumsuz düşünmekte bizim elimizde. Olumsuz düşüncelerimizi olumlu hale getirmek de bizim elimizde. Bu da pozitif enerji veren insnalar ile daha çok beraber olmak ve pozitif olmamıza sebep olacak ortamlarda beraber olmamız ile olacak iş.
“Hayata hep olumlu bakmak zarardır. Karşımızdaki insanlar olumsuz oldukça “ diye de düşünebiliriz. Mesela biz okumayı severiz. Kurnaz insan okumayı sevmez alay ederse, bizi esir almaya çalışıyor olumsuzluklarına alet etmeye bakıyor diye onun alaylarına bakmaz ve bizi okumaya teşvik eden insanlar ile olmaya bakarsak o zaman bizim kitap okumamızın faydasını görürüz. Olumsuz düşünen insanlar ile beraber olacağımıza olumlu bilgiler veren kitaplar ile dergiler ile arkadaş olmak daha güzel ve verimli olur insanın hayatında. Ben hep kitaplar ile arkadaş oldum. Pozitif düşünmeme sebep olacak kitaplar ile arkadaş olmaktan 30 yıl geçse de pişman olmadım.
Sadece pozitid düşünceyi değil, hayatı bile safsata olarak gören insna çoktur. Çünkü bu insnalar özellikle gençler hep olumsuz insnaların yanına gider ve çevresinde hep olumsuzluklara bakarlar.Karşılarına bir iki tane olumlu düşünen insan çıksa hemen karamsarlığa kapılarak onları da safsata olarak görebilirler.
Hep düşünürüm, gençler önyargılı olmaya ayırdıkları zamanı , enerjiyi biraz olumlu düşünmeye ayırsa insan o kadar ileri gidecek ki, kendisi bile gelişmesinin bu kadar hızlı olmasına hayret edecek.Ailelerden , okuldan ve hayattan hep olumsuz düşünceleri dinleyen insanın kolay kolay olumlu düşüncelere yönelemeyeceği ancak güçlü iradesi olanların bunu başarabileceğini bilen inan iradesi ile buna yönelir. Yani hayata olumsuz değil daha olumlu pencereden bakmaya gayret eder.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.