REKLAM FİLMLERİ
"....ve kadın böreği yarattı." der bir reklam filminde. Sanki kadının işi sadece börek yaratmakmış gibi. Bir reklam kadını ancak bu kadar aşağılayabilir. Zaten ülkemizde ve dünyanın diğer yerlerinde kadın bir meta olarak kullanılmaktadır (sanki bunu kimse bilmiyormuş gibi söylemem, biraz komik ama başka ne denebilir ki!). Özellikle reklamlarda. Yine de bizler, kendimizi bilinçli sayan kesim bile o reklamlara göre bir ürünü almaktayız.
‘Beş dakika içinde arayana kargo bedava’ Adam hangi beş dakikadan bahsediyor belli değil, aynı reklam kırk kanalda farklı zamanlarda dönüyor. Üstelik canlı değil. Bu tarz reklamlar, reklamcıların halkımızı cahil, koyun sürüsü kabul ettiğinin göstergesi. Hangi birini burada anlatayım, binlercesi ekranlarda hala dönüyor!
Reklamın kötüsü olmaz, önemli olan akılda kalmasıdır, ilkesini benimsemiş reklam filmi yapımcılarımızdan çıkan abuk sabuk çalışmalar. Zamanım olsaydı bir de Batı’da yapılan reklam filmi çalışmalarından örnekler verecektim ama zamanım yok. Son olarak takıldığımız bu ‘edebiyat sayfası’ndaki bazı reklamlar da oldukça ‘yaratıcı ve edebi havaya aşırı derecede uygun! ’Zeynep Hanım sarımsak çayıyla nasıl zayıfladı!’ Aman Tanrım her yer kokmuştur zayıflarken... Neyse ki ‘bilmem kim sizi takip ediyor’ tarzında reklamlar köşede çıkmıyor. Bu kadar sert eleştiriyoruz ama kimsenin elinden de bir şey gelmez. Bir şekilde ayakta kalmalı birileri. Yoksa işler yürümez. Bu yolda bazen yapısıyla çelişen yollara da başvurabilir, beğendiğiniz TV kanalı, İnternet sitesi, Radyo kanalı, gazete. Belki de onları da anlamak gerek. Direkt nakit yardımı yapmıyorsak, çokbilmişler gibi kafa da ütülememeliyiz. Tek beklentimiz işi fazla abartmamaları.
EFES PİLSEN
Misafirliğe giderken, biranızı yanınızda götürün! Bakarsınız biraları bitmiştir. Onlar bu soğukta bakkala gitmesin, siz birasız kalmayın… Bira bu kapağın altındadır. (Sanki ülkenin hepsi ayyaş gibi. Bira reklamının yasak olmadığı zamanlar. Kendi çapında bence iyi bir reklammış. İçici adamın o düşünceli karakterini iyi yansıtmışlar. Gerçekten içenlerin çoğu, çoğu zaman ince düşünür.)
ZAMAN
Gerçekler ‘Zaman’la anlaşılır! Diğer bir reklam çalışması: Hortumcu, dinci, satanist, faşist, mafya, vatan haini, deli, yalancı, Amerikancı, şerefsiz, anarşist, komünist, cahil, darbeci, sosyete… Yaftalamadan düşünün, bir de Zaman okuyun! (Zaman gazetesinin tüm reklam filmleri en azından diğer gazetelerin reklamlarından çok daha iyi, yaratıcı olduğu kesin. Fakat bu, kendilerini aklamamıştır. Reklamda kişilere ve siyasetçilere yapıştırılan etiketlerin çoğunu şu an kullanmaktadır.)
SANBİ TAHARET MUSLUĞU
Sanbi Taharet Musluğunun kullanımı ve montajı çok kolaydır. (Hassasiyetleri yüksek olan kesim için üretilmiş bir ürün. Daha fazla yorum yapmayayım, bir kesimi rencide etmiş olurum.)
MUHABBET KART
-İyi akşamlar, der polis memuru Mustafa Sandal’a. Ve ehliyet ruhsatı ister. Kırmızı ışıkta geçmiştir şarkıcı.
-İyi akşamlar. Hayırdır memur bey? Şimdi dayımı arıyorum… Alo dayıcığım, Obama ile yemekte misin? (Ne kadar berbat bir reklam, Sandal kendisiyle gurur mu duyuyordur izlerken?)
MAKSİMUM KART
Annem; dün, yarın, bugün de Maksimum’da. Da da da. (Hazırlarken neyi düşünmüşler hiçbir fikrim yok!)
YATAŞ
Yataş’ta eviniz hazır siz hazır mısınız?.. (Neye hazır mıyız?)
MEMO DONDURMALARI
Paket paket dondurma, memo memo dondurma. Memo memo unutma! (Olağanüstü bir çalışma! Yaratıcı, çekici!)
ANADOLU
Koşarsın, aşarsın, coşarsın Anadolum benim! Ne desem az Anadolum benim. (Falan filan işte. Anadolizm akımına kendini fazla kaptırmış olmalılar o tarihteki reklam yapımcıları.)
VESTEL
Vestel’deki beni, gördüler beni unuttular.( Emel sayın, eski Vestel reklam filmi)
ÜLKER
Unutma babacığım akşama Ülker getir. (Etkilendiğim nadir reklamlardan bir tanesi. Eskiyi hatırlatıyor bana.)
TOKAİ
Çakar çakmaz çakan çakmak!.. (Karşındaki bayan la!)
CALGON
Calgon makinenizi korur. (La, boşuna para vermeyin şuna, ben altı yıldır Calgonsuz makine çalıştırıyorum. Param çamaşırlarımı ve makinemi koruyor! Şu tamirci şöyle diyor sanki elindeki çamaşır makinesinin malum parçasını gösterirken: ‘Sakın Calgon kullanmadığınız için bozulmuş olan makineyi bana getirmeyin, getirirseniz… Bu arada Calgon Türk firması değildir. Yine de tüm işi çamaşır makinesine çamaşır yıkatmak, yemek hazırlamak olan ev kadınlarını tanıyorlar!)
MOLPED
Hey Molped’iniz var mı? (Vahşi ormanda -vahşi olmayan orman da olabilir, anlatım bozukluğu yok- yanında olması gereken tek ürün.)
DABİ DABİ
Doğadaki hareketin ismi ne? Dabi Dabi. Dabi Dabi mısır çerezi ( Tabi tabi, dabi dabi).
VANİSH KOSLA
İmdat leke var! (Veniş viniş mi, pembesine güvenin lekeleri unutun. Nedendir bilmiyorum, bu reklamı görünce acayip sinirleniyorum.)
NAZZO
Var mı Nazzo gibisi! (Yapay doğal aromalı içecekler, diye geçer!.. Siz doğal aromalı ‘doğal aroma’ tercih edin gene de. Varsa tabi ki.)
BALPARMAK BAL
Bir kutu bal alana iki kutu bal ve yanında polen hediye. (Töbe töbe!)
ALİ AĞAOĞLU MASLAK 1453
Tarih hayal edenleri değil, gerçekleştirenleri yazar. 444 6 777 (Yav, bu kadar mı yapay olur bir reklam!)
YORUMLAR
Günümüzde hala saçma reklamlar var ne yazık ki,
az da olsa güzel olanlar çarpıyor gözümüze,
Günümüzdeki reklamların etkinliği ortada fakat çikolata reklamından tutun da soda reklamına kadar her sektörde genel obje kadın ve cinsellik teması üzerine kurgu var.
Bu durum reklam sektörünün fikir olarak değil,
sunum olarak kendini yenilediğini gösteriyor.
ccelayir
Sömürü devam edecek, kimilerine göre ise,
bu konular önemsiz. Çok sığ düşünüyor bizim toplum.
herkes resimdeki kutuları doldurmanın bir yolunu bulmuş biz de çenemizi yoruyoruz işte böyle:)