- 724 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
OKUMAK
Okumak insanda ki en büyük yetenektir, mücevherdir. Ne güzeldir okumak ve öğrenmek. Sarf etmek, zamanı bunun için kullanmak ne güzel bir davranış şeklidir. Öğrenmek, bilgilenmek insanın en büyük kazancıdır. Okuyamayan insan bilgisiz olur. Bilgisiz bir insan da bir ölü gibidir. Bilgi insanı resmen ayıltır,diriltir. Hz. Ali’nin güzel bir sözü vardır. Bu durumu çok iyi açıklayan bir söz. “ Bilgiyle dirilenler ölmez”
Okumak çok eski tarihlerde var olmuştur. Hatta var olmak ile birlikte emir olmuştur.
610 yılında aylardan Ramazan. Vakit ise “ Leyle-i Kadr “ . Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi. Bir dağ var ışık gibi parlayan. Derdi anlayan, dertliye derman olan, dinleyen, sırdaş olan. Bu dağ ne kadar güzel bir dosttur. Bir şehir 3 mil uzakta. O şehirden bu dost olan dağa giderdi hep insanlar. Hz. Muhammet (s.a.v) de Nur Dağına çıkar inzivaya çekilirdi. Orada birkaç gün kalır, azığı bittiğinde eve döner, sonra tekrar çıkardı. İşte o gün. Leyle-i Kadr günü yine Nur Dağına çıkmış ve düşünmeye başlamışken bir ses duydu. Nur Dağı iyice nur ile dolmuştu. Ve sonra Cebrail gözüktü gözüne. “ Oku “dedi. Yaratan Rabb’inin adıyla oku. O, insanı ‘alak’tan (aşılanmış yumurtadan) yarattı. Oku, kalemle (yazmayı) öğreten, insana bilmediğini belleten Rabb’in sonsuz kerem sahibidir.”
İşte o gece bir vahiyle kutsallaştı okumak. O gece kutsallaştı yazmak.
Bu kudretli olay okumanın ne kadar kutsal olduğunu, önemli olduğunu vurguluyor. Okumayan insan susuz kalan bir ağaçtır denilmiş. Çok güzel söylenmiş bence. Okumak, bilmek, öğrenmek insanı sürekli başarıdan başarıya taşır. İnsan hayatta yaşabilmesi için bilgi sahibi olması gerekir. Bilgi sahibi olmak için öğrenmek, öğrenmek için okumak gerekir. Ne güzel söylemiş atalarımız
“ Bilgi gençlikte dikilen, ihtiyarlıkta meyvesi alınan bir ağaçtır. “
Ağacı dikersin, sularsın, güneş ile beslersin, toprak ile beslersin ve sonunda bir yaprağa, bir çiçeğe, en sonunda da bir meyveye ulaşırsın. İnsana ne hoş gözükür çiçekli, meyveli bir ağaç. Dalı kuru olan bir ağaca mı bakarsınız yoksa rengârenk olan bir ağaca mı? Büyüyen ağaç insan temiz hava verir, gölge verir, meyve verir. Fayda üstüne faydalıdır. İşte insanda kendine bakar, okur,öğrenir ve bilgilenirse birçok işte faydası olur. Daime seçilen, tercih edilen olur. Okumanın yaşı yoktur evet doğru ama ağaç yaş iken eğrilir.
Hayatta başarılara ulaşmak için, ekmek yiyebilmek için okumak gerekir. Bu bir emirdir ama maalesef bu insanlarımızda olmayan bir şeydir. Bir şiir okumak insana huzur verir, bir roman okumak maceraya ve aksiyona sokar. Bazen ağlatır. Bir bilgi yazısı okumak insanı aydınlatır. Yazıyı güzel bir sözümle özetlemeye çalışmak gerekirse “ Hayatta her anını olumlu yaşabilmek için okumak gerekir. “
CEMAL ULU