- 1049 Okunma
- 15 Yorum
- 0 Beğeni
YORUMLAR
konu çok güzel
bir iki şey de ben yazmam gerekir...bilhassa sığ ve sıradan yorumlar üzerine bir kelam etmeli sevgili Burcu...
Çok haklısınız bu kesin...katılıyorum size...Tebrikler,
teşekkürler vbs gibi kısa bilinen yorumlar genelde kullanıyoruz...
Ancak genelde ben;
şiirin bana hissettirdiklerinden,şiirden algıladıklarımdan bir şeyler karalayıp,en sonuna gelince "yüreğinize sağlık"yazmak çok uygun düşüyor...henüz o sonucu bağlayacak sözcükleri bulamadım...
koyala-yapıştır hayatımda yapmadım.bir defa bu şiiri yazana karşı biraz haksızlık gibi geldi...içime sinmez bu...
Bir şiiri yorumladığımda uzun uzun yazdığımda
bakıyorum en son kısmına
yüreğine sağlık
çok güzeldi gibi bir şey yazmazsam eksik kalmış gibi oluyor...
bugün özellikle dikkat ettim
o sözcükleri kullanmdaım...bakalım başarabilecekmiyim...
ufkumuzu genişlettin sevgil Burcu...
Yüreğine sağlık.)))))))
Lütfen elimizden geldiğince bazı değerlerimize sahip çıkalım.
Özümüzü yitirmeyelim.
Muhtaç olduğunuz kelimeler zaten TÜRKÇE’de bulunmaktadır!
Tebrik beyan eden sözcüklerin hepsini de kabul etmek gerekir...Önemli olan içeriği...Bazen sözsüz bile anlaşabilir insanlar...Önemli olan niyeti...
Kutlarım
ÇOK GÜZEL BİR KONUYA DEĞİNMİŞSİN SEVDİGİ BURCU.
DİL VE İMLA KONUSU BENİM DE EN ÇOK TİTİZLİK GÖSTERDİĞİM KONULARDANDIR.
Hele de yorum konusu, evlere şenlik.
Teknoloji sayesinde dil diye bir şey kalmadı desek yalan olmaz.
Yorumlardan ziyade, özellikle msn konuşmalarında o güzelim türkçemiz katlediliyor. -hoşçakal yerine -byy; merhaba ya da günaydın yerine, -mrb,-slm ; beni en çok sinirlendiren kelimelerdir.
Fakat bir noktada şunu da belirtmek istiyorum.
*** Düşünsenize sabah kalkıyorsunuz evde ki bir bireye:
‘Zatınız bugün nasıllar efenim? Sabah şerifleriniz hayrola, muptelası olduğum çaydan bir demlik demlerseniz beni çok bahtiyar edersiniz’ dediğimizi :)***
Bu paragraftaki kelimeler elbette bu şekilde en azından bizim günlük hayatımızda birebir kullanılmayabilir. Fakat bu kelimler anlamları gayet açık, ve içinde ATA'mızın da bulunduğu ecdadımız tarafından kullanılan günlük kelimelerdir. . Ha bunu neden dile getirdim, sitemizde yaş sınırlaması yoktur. Bilgi ve birikim sınırlaması da, kimi insan çok fazla donanımlıdır ve günlük hayatında bu kelimelere fazlaca yer verebilir. Ya da bulunduğu ortamdan dolayı bu kelimelerle haşır neşirdir. Mesela hukuk öğrenimi gören, edebiyat veya iktisat öğrenimi gören (ki ben kendimden biliyorum) ve bu gibi alanlarda eğitim alan kişilerin hayatında böyle kelimeler fazlası ile yer eder. Bunun için aşırı bir gayrete de gerek yoktur. Bu doğal bir süreçtir. Bu kelimeleri şuan anlayamayanlar var diye yok sayamayız ve dilimizin dışında da gösteremeyiz. Neden dersek, Türkçemizin içinde bu şekilde kullanılan o kadar çok böyle kelime var ki, onları tek tek seçip çıkarmamız asla mümkün olmamıştır. Bunu yıllardır denediler ama beceremediler. ha benim şuan anlamadığım bir kelimeyi başkaları kullanıyorsa, ve o kelime bu dilde kabul görmüşse ben o kelimeyi reddedemem. . Ki etmemeliyiz. Edersek ecdadı anlamamız da imkansız olur.
Açınız NUTUK'u, tercüme istiyor malum. Ya da ATA'mızın günlük hayatta kullandığı dile bakalım... Çok yakın olduğumuzu düşünmüyorum o dil ile. Ama o dil bizim bir gerçeğimiz. "Türkçemizi koruyacağız" düşüncesiyle bu gerçeği göz ardı etmemiz çok büyük bir hatadır türkçemiz için... Çünkü o kelimeler zaten artık türkçeleşmiş ve kullanıldıkça benimsenmişlerdir.
Bu konu çok ama çok derindir. Benim anlamadığımı bir başkası rahatlıkla anlıyorsa ve kullanılıyorsa o kelime türkçede değil demek sadece dilimize zarar verir. Ya da başkasının anladığını ben anlayamıyorsam ama bu kelime türkçe içinde geçiyorsa bu benim eksiğimdir sadece.
Örneğin öz türkçede -m harfi ile başlayan tek bir kelime yok deniliyor. Hadi çıkarın sözlükten bütün -m harfi ile başlayan kelimeleri. Ki sözlükte en fazla sayfayı da bu harf kapsar. Bu örnekler çoğaltılabilir. zamanında bunu denediler dil bilimciler. ama başarısız oldular malum.
Tarih bölümünde üniversite öğrencileri öğretmenlerine sormuşlar:
“Hocam, biz ne SAFAHATI, ne de NUTUK'u anlamıyoruz. Dili çok ağır. ne yapmalıyız"
Profesör şöyle cevap vermiş:
"Siz o dili kullanmayabilirsiniz ama bu onları anlamak için araştırıp öğrenmemeniz anlamına gelmez. Anlamak için ne gerekiyorsa yapın."
Eğer dilimizi korumak istiyorsak öncelikle dilimize SONRADAN giren, yabancı kökenli ve ille de uyduruk kelimelerde arındırmalıyız. Bunu yaparken de artık çok önceden dilimize girmiş, bazıları az kullansa da varlığı yok sayılamayan kelimelere hor bakmamamız gerekir diye düşünüyorum. Örneğin, "İSTİKLAL MARŞIMIZ".. içindeki kelimelerin çoğunu şimdi günlük hayatımızda çok kullanmıyor olmamız, onu Milli Marşımız olmaktan men edebilir mi? Ya da oradaki kelimelerin bazılarını anlamıyor olmamızın sebebi TÜRKÇE YAZILMAYIŞI MIDIR?
Sanmıyorum. Çünkü : Prof.Dr.Muharrem ERGİN bu konuda AKİF için; “Her yönüyle büyük: Şairliği, ilmi, vatanseverliği, vatan ve millet hizmeti, Türkçeye muazzam hâkimiyeti. Aruzun Türkçe ile intibakı Akif’ teki kadar hiç kimseye nasip olmadı. Ahenk muhteşemdi. Aruz Türkçeleşti, Türkçe alabildiğince Aruzlaştı. Bundan da söz musikimiz doğmuştur.” demektedir.
İstiklal Marşımız bizzat Mustafa Kemal'in özel gayretleri ile ve büyük bir destekle "Milli Marş" olarak seçildi ve onurla taşındı bu günlere.
Ben dil konusunda çok hassasım ve bunların yanında türkçe diye bizlere uyduruk kelimelerin yutturulmasına karşı direnirim. Hele de günlük hayatımızda üzerimizde kullandığımız ürünlerden en az birindeki etiketin, tüketimini yaptığımız gıdaların pek çoğunun isimlerinin, sokaklarda asılan afişlerin, panoların neredeyse tümünün
hiç anlamadığım kelimelerden oluştuğunu göre göre.
Şu anda yüzlerce örnek verebilirim ama bu kelimeleri buraya yazmayarak ta bir nevi karşı düşüncemi ifade edeceğim.
Sevgili BURCU; yazındaki maksadını çok iyi anladım. O nedenle bu yazdıklarım sana muhalefet olarak değil bilakis onaylamak adına, bunun yanında eksik bulduğum bir ifadeyi de desteklemek adına yazıldı...
Öncelikle genç yaşına rağmen, yaşıtlarının geyik muhabbetleri ile havadan sudan konularla eğlendikleri zamanda dilimiz konusundaki bu önemli düşüncelerinden dolayı seni tebrik ediyorum.
Ve herkesin ama herkesin ana sütü tadındaki dilimize sahip çıkmasını beklediğimi belirtiyorum.
Teşekkür ederim.
KargülüALMILA tarafından 5/1/2008 5:08:26 PM zamanında düzenlenmiştir.
Sanırım bu konu konuşulsa çok uzar gibime geliyor.
Evet bu tür yorumlar yazarı son derece kırıyor (en azından beni)
Ben şunu bilir şunu söylerim
Şairi düşünmüyorsan şiirin hakkını ver
Burada yarışma yok,yorum yapanada ödül vermiyorlar yapmayanada ceza yok !
Hani ne bileyim dürüst söylemek gerekirse eskiden , acemilik döneminde bende yapıyordum,sonraları kendimde gördükçe bıraktım zaten uyarıda almıştım arkadaşlardan bu beni etkilemiş ve kendime gelmiştim ama asla muhteşem harika olmuş vb. kelimelerini kullanmadım.
Burada şunuda belirtmek isterim artık bu olay al gülüm ver gülüm olayına düştü biliyorum çünkü denedim.
Görüyorum,üye kopyala-yapıştır yorumuyla beş dakika içinde on yorum yapmış ki bunada yorum denilirse.
Arkadaşımızın dediği gibi
"-Tebrikler.
-Kutlarım çok hoş olmuş.
-Yazan kaleminiz hiç susmasın.
-Yüreğinize sağlık.
-Mürekkebiniz kurumasın.
-Kaleminiz çağlasın.
-Lezzet vericiydi.
-Şiir gibi şiirdi.
-İşte şiir buna denir (Neye denir?)"
Neyse,aslında çok var daha söyleyeceğim kalsın .!
Güzel bir konuya değinmişsin sevgili Burcu,teşekkür ederim.
Saygılarımla / -dellysedat-
dellysedat tarafından 4/30/2008 5:12:13 PM zamanında düzenlenmiştir.
Benim amacım biraz güldürmekti.Güldürürken de düşünmek ve bazı düşüncelerimi de sunmaktı.
Eğer bunlar yapıldı diye yapmayacaksam ve susacaksam neden buradayım?
Eğer düşüncelerime kalem olamayacaksam neden yazayım?
Ben elbetteki sizi de anlıyorum sayın Angulunus, siz de haklısınız ben de zaten haddim olmayarak yazdığımı belirttim.Ama ATA'mın bin bir çabayla bize sunduğu bu ender dili kullanmayı bilmekti amacım yorumlardan ve gelen bazı mesajlardan yola çıkarak bunu anlatmaya çalıştım.
Ana fikir dedikleri şey.
Umarım derdimi anlatabilmişimdir size.
Saygılar.
Hiç yapmayabilirsiniz şair.
Ya da özelden tebrik edebilirsiniz yorum yapmak çok zor şeydir gibi geliyor bana aynı fikirde olmayabilirsiniz.
Ve yorumlarınıza devam edebilirsiniz de.
Amacım burda CAPY/PASTE! Kopyala / yapıştır tarzıyla yapılan ya da her şiire aynı yorumları yapanlara dikkat çekmekti.
Ve aslında hepimizin zaman zaman şikayetçi olduğumuz bir konu değil midir bu şair ?
Sırf yorum yapılması için yorum yapılmasına karşıyım!
En azından şiirdi ( ne demek ? )
Bir şiirin şiir olabilmesi neye bağlıdır acaba o şiir gerçekten şiir mi?
Yazım yanlışlarıyla dilbilgisiyle tamamen şiir mi ?
Ben bu anlamda eleştirdim bu kısmı.
Saygılar.
Haddim olmayarak bu yazıyı yazdım belki de. Ancak Ata’mın armağan ettiği ve büyük bir devrimle gerçekleştirdiği bu konuya daha fazla duyarsız kalamadım.
Lütfen elimizden geldiğince bazı değerlerimize sahip çıkalım.
Özümüzü yitirmeyelim.
Muhtaç olduğunuz kelimeler zaten TÜRKÇE’de bulunmaktadır!...............................tamamen katılıyorum sana ne güzel bir konuya el atmışsın .....yönümüz sürekli medeniyete olsa daha iyiye daha mükemmele daha ileriye.....ve daha çağdaşlığa...ufkumuz geniş olsun....kutluyorum....
OLAY! OLAY! OLAY! KOPYELE VE YAPIŞTIR YÖNTEMİYLE ŞİİR YORUMLAMADA ÇIĞIR AÇIYORUM!
Ön Açıklama:
Sizlerin beni ışık hızıyla geçeceğine olan güvencim ile ben burada bir-iki şiir türüne yazılan ’en iyi yorum örneklerini’ sunacağım. İlk bölüm genel yorumlardan oluşuyor. Nasıl bir şiir olursa olsun rasgele birini [teknolojinin gözünü seveyim! ] ’copy-paste’ yani ’kopyele ve yapıştır’ yöntemiyle yapabilirsiniz. Böylece bir gün içinde yüzlerce şiire yorum yazmış olacağınız gibi, en çok yorumlayan ünvanına da sahip olabilir, hatta edebiyat dünyasına ’usta yorumcu’ olarak girebilirsiniz. Şimdilik 9 örneğimiz bulunmaktadır
İkinci yorum bölümümüz, aşk şiirleri içindir. 11 örnek bulunmaktadır. Üçüncü bölüm didaktik nitelikli şiirlere yöneliktir. Konuyu bilseniz ve temadaki çarpıklığı görseniz bile ses etmeyecek, kutsamaya devam edeceksiniz. 5 örneğimiz bulunmaktadır ve son olarak da dörtlükler için 2 örneğimiz vardır.
Şu an toplam otuz [30] örneğimiz bulunmaktadır. E, bedava olunca bu kadar olur işte.. Fazlasını sizler yapacaksınız.
İŞTE ÖRNEKLERİMİZ! HEMEN KOPYELEYİP ŞİİRLERİN ALTINA YAPIŞTIRMAYA BAŞLAYIN!
GENEL YORUMLARDAN ÖRNEKLER:
1-Ya dost, sen bir harikasın yaaa! ! ! Ne güzel yazmışsın, aşk olsun! Kutluyorum!
2-Yürekten gelmiş abiii [ ablaaa ], yürekten gelmiişş! Yani ancak bu kadar yazılır! ! Helal olsun vallahi! !
3-Şiirdeki akıcılık Kızılırmak’ta bile yok şerefsizim! !
4-İmgeleri dansettirmişsiniz şiirinizde. Tebrik ediyorum efendim :)))
5-Bütün şiirlerini hayran kalarak okudum ve yorum yazdım. Puan bile verdim :))))
6-Sizi zevklen okumaya devam etçem.
7-Bu ustalık karşısında önünüzde eğiliyorum üstadım! ! !
8-Yüreyinise saalık ne güsel annatmışınız :))
Çok Önemli Not 1:
Okur gibi yaptığınız tüm şiirlerde kullanacağınız çok etkin bir sır vereyim: Şiirin bir bölümünü, ama bazen de tamamını kopye yapın ve altına ’Çok güzel olmuş. Saygılarımla’ diye yazın. Böylece çok uzun yorum yazmış da olursunuz
AŞK ŞİİRLERİ İÇİN ÖRNEKLER:
1-Sevda bu işte yaa, aşk bu yaa :))))))))))
2-Aaahhh, ahhh! ! Bu şiir benim bam telimi salladı:((((((((
3-Bak işte, sevmiyorum diyorsun ama seviyorsun. Benden kaçar mı yaaaaa :))))))))))
4-Ayrılıklar aşkın güzelliğidir. İnşallah yeniden kavuşursunuz:((((
5-Ya seni aldatmasına bakma, aşk affedicidir. :)))))
6-Acayip güzel söylemişsin. Kalbi dua ile kutluyorum kardeş :)))))
7-Bu şiire yorum yapılmaz yaaa, nefis olmuş.... Benim şiirlerime de beklerim :)))
8-Bu şahane şiir karşısında aşkolsun diicem ama zaten aşkolmuş :))))))))))))))))))))))))))))))
9-Sen bu şiirle zaten yapacağını yapmışsın, senden günah gitmiş. Seni karşındaki anlamamış ki! ! !
10-Sizin gibi duygusal birine böyle bir ihaneti nasıl yakıştırıyorlar yaaa:((((Ne insanlar var yaaa:(((Hiç üzülmeyin, ben sizinle aynı fikri paylaşıyorum.
Çok Önemli Not 2:
Yazdığınızın bir anlamı olması şart değil, ama arada bir şiirlerin altına imgesel birşeyler yazın.
Örneğin:
’Şafak vakti ay ağlarken yakamozlar sohbet ediyorlardı
Oysa ben Kızkulesine bakıyordum bülbül misali’ gibi şeyler yazın ve: ’Çok içten gelen bir duygu seli olmuşsunuz, tebrik ederim! ’ diye ekleyin. Bu yorum biçimi, sizin çok bilgili olduğunuzu gösterir.
Yazarın affına sığınarak uzun yazdım ama o kadar değerli bir yazı yazınca ilave etmek istedim.
Kutladım ve sevgiyle...