- 906 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
DIşAdÖnÜk Ve İçEdÖnÜk kİşİLiK
Toplantılarda, arkadaş gruplarında veya herhangi bir organizasyonda birileri hep konuşur fikirlerini hararetle ortaya koyarken birileri hep sessiz kalır, fikirlerini ortaya koymazlar. Acaba bu kişilerin konu hakkında hiçbir fikirleri yok mudur? Toplum içinde konuşmaktan mı çekinirler? Eleştirilmekten mi korkarlar? Aklımıza bir çok ihtimal gelebilir bu insanları kendilerine güvensiz, antisosyal olduklarını bile düşünebiliriz. Tabi ki bu ihtimallerde olasıdır ama ya bu tutum onların kişiliğin bir gereği ise…
Kişilerin içedönükler ve dışa dönükler olarak ayrıldıklarını biliyor musunuz? Dışadönüklük veya içedönüklük’ün birbirlerine göre bir üstünlüğünün olmadığını? Sadece bu durumun kişiliklerinin bir parçası olduğunu olayları değerlendirme ve tepki verme şekillerinin farklığından kaynaklandığını?
Dışadönükler başka insanlar ile birlikte vakit geçirip enerji kazanabilir ve sonra kendi başlarına yapmaları gereken bir işe odaklanabilirken, içedönüklerde ancak yeterince kendi başlarına kaldıkları zaman enerjilerini toplayabilir ve ortak yürütülmesi gereken projeler içinde başarı sağlayabilirler.
Dışadönükler önce eyleme geçip sonra düşünürken içedönüklerin öncelikle düşünmek için zamana ihtiyaçları vardır. Toplantılara aktif iştirak edememelerinin temel nedeni de budur. Ancak toplantıda gündem belirli ise ve konu dışına çok çıkılmamışsa içedönüklerden çok orijinal fikirler gelebilir. Toplantılar iki oturumda gerçekleştirildiğinde emin olunki ikinci oturumda çok iyi düşünülmüş ve planlanmış bir proje büyük bir ihtimalle bir içedönükten gelecek ve gerçekten buna inanıyorsa fikirlerini ondan beklenilmeyen bir performansla hararetli bir şekilde savunacaktır.
Okullarda bazen çok aktif şekilde derslere katılanlardan sınavlarda daha yüksek not alan içedönüklere sıklıkla rastlamak mümkündür.
Dışadönükte düşünceden önce eylem gelir onlar eylemi gerçekleştirirken düşünürler içedönüklerin ise eylemden önce kendileri ile baş başa kalıp düşünmeleri için zamana ihtiyaçları vardır. Dışadönüklerin yetenekleri çok kolay anlaşılabilirken içedönüklerin yeteneklerini anlamak o kadarda kolay değildir. Onların potansiyellerinin içlerinde gizli olduğunu düşünerek onlara yaklaşmak gerekir.
Bu nedenle çevremizde gördüğünüz içedönükleri ‘antisosyal’, ‘kendine güvensiz’, ‘hiçbir konuda fikri olmayan boş’ şeklinde etiketlemeden önce onların içlerinde gizli cevherleri görmeye onlardan gelebilecek orijinal fikirlerinden yararlanmaya çalışalım.
Belki de bu tür önyargılarımız nedeniyle bir çok içedönüğü kendi kabuklarına çekilmeye ittik. Özellikle eğitimciler ve ailler için bu iki ayrı kişisel özelliğin farkında olmak çok önemli. İçedönük olan çocuğun özgüvenini yitirmesine neden olmamak, yeteneklerini ortaya çıkarmasına ve geliştirmesine olanak sağlamak açısından…
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.