- 662 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Çocuklara İsim Koymak
Aile, hayatın en küçük yapı taşıdır. Aile yönetiminde, gelen isteklere karşı davranışların yerinde olması, olası krizleri engelleme açısından önem taşır. Bazen de aileyi yönetenlerin iradeleri, aileyi oluşturan bireyleri doğrudan etkiler. Bunlardan birisi de ’çocuğa isim koyma’ bahsidir.
Ebeveynler, çocuklarına isim koyma konusunda bazen düşüncesiz tavırlara girmektedirler. Çağdaş, ’cool’ bir isim olsun düşüncesiyle çocukların memnun kalmayacağı isimler konulabilmektedir. Gündemde en çok konulan isimlerden, ağızdan bir çırpıda çıkan isim şüphesiz ’Su’ adıdır. Öyle bir ’Su’ ki... Pelin Su, Melis Su, Ayça Su... Bu isim, su firmalarını kıskandıracak derecede yaygınlık kazanmıştır. İradeyi doğrudan etkileyen bu davranışın, ileride çocuğun sevip sevmeyeceği konusunda tutarlı ve doğru bir kanaatte olması gerekir. Anlamı araştırılmadan konulan isimler, çoğu zaman çevrede alay konusu olmuştur. Bazen de büyüklere duyulan saygı ve sevgiden ötürü çocuklara dedelerin, ninelerin isimlerinin konulması sıkıntılı olabilmektedir. Bilindik bir örnek olarak; ’Satılmış’ ismi konulan bir çocuğun arkadaşları arasındaki fiyat espirisi ya da ’Döndü’ isminin arkadaş ortamındaki geyik konusu da bunu göstermektedir. Çocukların kabullenmek zorunda kalacağı isimler koymak yerine onların seveceği ve gurur duyacağı isimlerin konulması hem aile hem de arkadaş ortamını olumlu yönde etkileyecektir.
Çocuğa isim koyma konusunda önerilen davranış ’çift isim’ koymaktır. Çift isim koymak, çocuğa, dayatılmış bir isim yerine, alternatif bir isim daha sunmaktadır. Ayrıca çocukların bulundukları ortama göre isimlerinin söylenmesi de bu konuda önem arz eder. Bulunduğu ortamda sevilmeyecek bir isim taşıyan çocuğun, alternatif bir isme ihtiyaç duyması da bundandır.
Çocuğun hayatını her yönüyle etkileyecek olan isim koyma konusunda aileler bilinçli davranmalı ve çocuklarına en güzel, söylemekten bıkmayacakları isimleri armağan etmelidir.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.