4+4+4=3x4 MÜDÜR?
4+4+4=3X4 MÜDÜR?
4+4+4 acaba kaç eder?
Tabi ki 12 yıl herkes okula gider.
Ailesinin üzerine fazla olsa da gider.
En az 12 yıl okula gideceğim der.
Temeldeyiz, İlk 4 yıl ilkokul yılları.
Çocuk oyunla geçirir bu yolları.
Bol bol sevgiye muhtaçtır dalları.
Okuma-yazma için uzanır kolları.
Sonraki 4 yıl ortaokul dönemi.
Sağlam temelin elbet bilinir önemi.
Sen de temelini sağlam at emi.
Bundan sonra başlar lise eğitimi.
Sonraki 4 yıl ise Lise yılları,
Her yöne uzanır ağacın dalları,
Çoğu zaman uzak olsa da yolları
Arılar çiçekli ağaçlardan alır balları.
Çocuklar 5 yaşında kendini okulda bulur.
Zorunlu eğitim 12 yıldır, 12 yıl okur.
Araştırır, inceler sanki halı dokur.
Diploma için herkes artık 12 yıl okur.
Nasıl zor soru mu? Bunu yapamayacak ne var, diyen sözlerinizi işitir gibi oluyorum. Ama Matematikte kolay bir soru, cevabı da çok kolay bir soru. Gelin bunu eğitim sistemine uyarlayın eğitimcilere sorun bakalım yapılacak, cevaplanacak bir soru mu? Bir de onlar cevap versinler.
Bir yıl sonrasını düşünüyorsanız buğday ekin, on yıl sonrasını düşünüyor iseniz ağaç dikin, yüz yıl sonrasını düşünüyor iseniz insan eğitin.Ama 13 yıldır eğitim sisteminin içinde görev alan aktif biri olarak son on yılda (e-okul,Mebbis,TEFBİS,SBS,OKS,Zorunlu Anaokulu,Haydi Kızlar Okula, Ana kız okuldayız, Adey, Okul Aile Birlikleri,Uzaktan eğitim….)eğitim siteminin ne kadar çok değiştiğini bilen biriyim. Çok değiştiğinden, bir sistemi tam uygulayamadan yeni bir siteme geçiyoruz. Daha tam tadına bakmadan, tadı damağımızda kalmış iken hemen onu ağzınızdan çıkarın diyorlar ve çıkarmak zorunda kalıyoruz.
4+4+4=3X4 tür, Matematiğe göre. Yani sonucu sizlerin de bildiği gibi 12 dir . Ne güzel bir sayı değil mi? Fala bakar gibiyiz 12 tane burç, on iki tane ay, iki voleybol takımı, iki basketbol takımı…12 katlı bir bina…
Gelin bu binanın temelini derin kazalım, temelini sağlam atalım, demirlerle, çeliklerle kaplayalım. Bakın bakalım en şiddetli depremlerde dimdik ayakta değil mi? Sağa-sola sallanır ama yıkılmaz. Yıkılmadım ayaktayım der. Temelini derin kazdık, yani okul öncesi eğitime gönderdik. Çocuk her davranışı kazandı, kendine öz güveni geldi. Artık kendisini daha rahat ifade edebiliyor. Daha ilk 4 e gelmedik sabırlı ol, temeldeyiz. Demir atıyoruz, çocuklara oyun eğlence, öz bakım becerilerini öğretiyoruz. Nihayet toprak yüzüne çıktık.4 kat çıkacağız, ilkokulu tamamlayacağız, Sınıf öğretmenleri mühendis burada. Binanın her türlü özelliğini biliyor, Çocuğun her türlü özelliğini biliyor ona göre yaklaşıyor,okuma yazmayı, Türkçeyi, Hayat Bilgisini, Matematiği öğretiyor.Çocuk verilenleri zevkle alıyor.Yaparak yaşayarak öğreniyor, okuduklarını, öğrendiklerini hazmediyor,midesinden çıkarmak zorunda kalmıyor.Çünkü öğretmen çok vitaminli, proteinli yiyecekler veriyor, iyice çiğnemelerini istiyor, ödevlerle evde iyice çiğnetiyor.Bol karbonhidratlı yiyecekler vermiyor obeziteye yakalanmasınlar diye.Obezite olanlara da bol bol spor etkinliği; yani çalışma ödevi veriyor, şişmanlıktan kurtarıyor.
Tam 4 yıl sürüyor bu işlem, dört yıl sonunda sapsağlam bir bina çıkıyor, branş mühendislerine bunun üzerine 4 kat daha atabilirsiniz diyor. Çocuk 5.katta 5.sınıfta… o da ne, bir çok mühendis var hepsi kafasına göre anlatıyor. Çocuk bu katlarda özel öğretmenlerden, dershanelerden destek almak zorunda kalıyor.6.katta manzarayı seyrediyor, aşağılar çok güzel, oyuna eğlenceye dalıyor. 7. ve 8.katlarda manzara daha da güzelleşiyor. Aşağıya iniyor, bol bol geziyor, bina çimentosuz harçsız kalıyor, beton dökülürken sulanmamış, zamanla beton dökülecek hale geliyor.8.kattan sonra ev sahibi bu binanın üzerine 4 kat daha çıkacaklarını söylüyor okul idaresi da ev sahibine bu binanın üzerine 4 katı dışarıdan çıkın bina çevirmez diyor. Açıktan tamamlayın, dışarıdan bitirin, açık öğretimden bitirin, bina kaldıramaz, kafa kaldıramaz diyorlar. 9.kata dışarıdan başlıyor. 12 kat çıkmak zorunda çünkü belediyeler 12 kattan aşağı ruhsat vermiyor, en az 12 kat olacak diyorlar.12 katın üzerinde de 2 kat (yüksekokul) 4 kat (fakülte )Yüksek lisans çıkabilirsiniz diyor.Ama bir şartla 8.kata kadar sağlam bir bina ise çıkabilir.Binanın ilk 8 katı 12 kata kadar sağlam değil ise bina çöker.12 katlı binayı sağlam yapar isek çıkabildiğin kadar kat çık. Ne mutlu temelini sağlam atanlara, iyi eğitim-öğretim verenlere, iyi eğitim-öğretim alanlara. İstediği kata kadar çıkabilirler… Ama en az 12 kat olacak unutmayın. Binaların 12 kat olması zorunludur. Ama benim düşüncem 12 katlı çok bina olacak ama çoğu çürük, yıkılmaya yüz tutmuş binalar olacak, depreme dayanıklı olmayacak, en basit bir sarsıntıda, en basit sorularda, yıkılmaya yüz tutacak, kıpkırmızı geçecek. Devlet çürük binaları gözden geçiriyor depreme dayanıklı hale getiriyor, kentsel dönüşüm yapıyor. Keşke eğitim sistemini de sağlam binalar zeminler üzerine kurabilse. Herkese 12 kat zorunlu ruhsat değil de 5 ya da 8 katlı bina yapma ruhsatı verse, yani okumak isteyenleri okutsa ne güzel olur.Atalarımız ne demişti:Zorla güzellik olmaz…Gönülsüz kocaya varan kız ya kaçar, ya göçer…İş gönüllü olacak…Ferhat gibi gönüllü olduktan sonra dağlar bile vız gelir,Mecnun gibi çöller tez geçilir…
Bir de şu açıdan bakıyorum, insanının bakış açısı değişiktir. Tam bana göre uyarlanmış bir sitem zorunlu eğitim 12 yıl. Tayinimin çıktığı yerde en fazla 4 yıl kalıyorum. Şanlıurfa-Suruç Ölçektepe İ.Ö.Okulu (2000-2004) ilk görev yerim, acemilik. Okuma-yazmaya burada geçirdik, tecrübeyi burada öğrendik, temeli sağlam attık. Tıpkı ilk 4 yıl gibi, ilkokul gibi… Sonra Gaziantep-Nurdağı-Güneykışla (2004-2008) ikinci 4 yıl yani ortaokul … Tecrübeliyiz, İlkokulu başarılı bir şekilde bitirdik. Şanlıurfa gibi,Suruç gibi bir yerde tecrübe kazanmaz mı insan? Herkese tavsiye ederim. Ortaokul yılları hayata daha objektif baktığım, soyut düşünebildiğim yıllardır. Hayatın doğrusunu, yanlışını burada öğreniyoruz. İkinci dört yıldan sonra sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumları var. Tereddüt ettim, il içi tayin istedim, tayinim İslahiye Cumhuriyet İ.Ö. Okuluna çıktı (2008-2009). 1.sınıfları okuttum. Ne güzel, ne rahatmış müstakil sınıfları okutmak.2.dönemin başında okul ve kariyer değiştirmek için başvuru yaptım, git zaman gel zaman sonuçlar, haziran ayında, 24 Haziranda sonuçlar geldi. Üçüncü 4 yıl Gaziantep-Nurdağı-Fatih İ.ö Okuluna çıkmıştı. Sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumları işi bilmez isen zor, işi bilir isen çok kolay… İşte üçüncü 4 yılı da burada geçiriyorum. Bu yıl 4.yıl. Acaba yıl sonunda mezun olabilir miyim? İl içi kontenjanlara bağlı. Darısı 4.yılı da burada tamamlayıp 12 yıllık zorunlu öğretimden alnımın akı ile mezun olup, memleketime ya da yakın bir yere gidebilmek.
Gördünüz değil mi? Nasıl tam bana göre 4+4+4 Eğitim sistemi… Tabi ki yıl sonunda tayinim çıkar ise, mezun olabilir isem…
Hasan KAYA
Eğitimci-Şair-Yazar
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.