BİZDEN BUGÜNE EĞİTİM 1
Denizli Cumhuriyet Lisesi öğrencilerindendik. Gerek okul müdürümüz ve idarecilerimiz gerekse öğretmenlerimiz her daim tam bir disiplin ve eğitim anlyışı içinde hazırladılar bizi hayata. Ergenlik psikolojisini tam anlamıyla idrak edip o yönde bizlere yol gösterdiler. Müfredat konularının öğretileri ile birlikte insan olmanın faziletlerini de anlattılar bize. Toplum içinde yaşama kurallarının nedenlerinden yola çıkarak uygulamalı bir eğitim sundular. Kiminin anlayamadığı, nedenini siyasi veya kendine göre yorumladığı bazı kuralları vardı bizim lisenin.
Örneğin kızların ve erkeklerin kullandıkları merdivenler farklıydı. Bu ise her türlü olumsuz davranışları ortadan kaldıran güzel bir yöntemdi. ( Kız ve erkeklerin ergenlik döneminde birbirleri ile tanışma kaynaşma ve karşı cinse olan zaafları etkilenmeleri vardır. Bazen bu etkilenme o kadar yoğun olur ki; genç, asıl gayesinin dışına çıkar ve okulda sadece fiziksel olarak bulunur hale de gelebilir. ) İniş ve çıkışlardaki bu kural bazı öğrenciler ve veliler tarafından tepki alsa da olması gerekendi. Ders zili çaldığında etkilendiği karşı cinse son cümlelerini merdiven çıkışlarına saklayan gençlerin derse girdiklerinde konsantre olamayarak tüm ders boyunca son söylenen sözlerin hülyasına dalmaları bi bakıma önlendi. Yine şaka ve başka sebeplerle merdiven iniş ve çıkışlarında uygunsuz davranışlar sergilenmesinin de önüne geçildi bu kuralla. Bu çok basit gibi görülen kural öğrencinin öğrenmeye hazır hale gelmesinde önemli yer tuttu.
Kız öğrencilerin saçlarının mutlaka örgülü olması, etek boylarının en az diz altından bir karış aşağıda olacak şekilde ayarlanması, kesinlikle makyaj yapılmaması, erkek öğrencilerin ise, saç sakal tranşlarına dikkat etmesi, kılık kıyafetinin düzgün olması ve hiçbir şekilde kızlar ile erkeklerin uygunsuz hal, hareket ve tavır içinde bulunmaması diğer kurallar arasında yer alırdı. Bu kurallar ise, okulun ciddi ve önemli bir yer olduğunun anlaşılması için gerekliydi.
Okula hazır bir öğrenci şekli ve tavrıyla derse girer bir dakika geç kalmamız söz konusu bile olamazdı. Ders saatlerine öğretmenlerimiz de özenle riayet ederler, derse girdikleri ilk andan itibaren hazırladıkları öğretileri sunarlar, çeşitli sağlam metotlarla dersi işlerlerdi. Öğretilerin arasına hayattan örnekler serpiştirirler eğitimin önemli bir kısmında yer alırlardı. Biz de gündüz gibi aydınlanmış olarak dersten çıktığımızda koşarak öğretmenimizin masasına gider onun teneffüs yapmasına izin vermeden aklımıza takılan her şeyi paylaşırdık. Gerek ders gerekse özel hayatımızla ilgili olsun onun derin bilgilerinden yararlanmanın hazzını yaşardık. Biz öğrenci, onlar ise eğitmendi. Bu ayrımın hassasiyetini, ciddiyetini ve her kuralın bizim için konulup uygulandığını biz anlayıncaya kadar anlatırlardı.
Eğitim – Öğretim yılı olarak tabir ettiğimiz 8 aylık bir sürecin en önemli noktasının eğitim olduğunu kabul eden idareci ve öğretmenlerimiz bu konuyu teferruatı ile bize nakşettirirlerdi. Bilirsiniz ki; eğitime hazır hale getiremediğiniz birine bir şeyler öğretmeniz mümkün değildir. O yüzden önce eğitim şart diyoruz. O yıllarda da eğitim tam manası ile uygulanmaktaydı. Konuşmayı bilmeyen bir öğrenciye, bir seminer konusu verip, o konu hakkında tam bir donanımla donatıp, “hadi çık ve sunumunu yap” deseniz, o konu arada zayi olur gider. Önce konuşma eğitimi vereceksiniz, sonra öğretileri aldığı eğitim doğrultusunda uygulamasını isteyeceksiniz. İşte Cumhuriyet Lisesi bunu gerçekleştirdi. Bizleri donatırken almamız gereken tüm eğitimi tüm özverisi ile verdi.
Elbette yalnız bizim okulumuz değildi bu eğitim öğretim felsefesini uygulayan. 90 lı yılların sonlarına kadar ülkenin hemen hemen tüm okullarında böyle bir anlayış hâkimdi. O zamanlar eğitimde okul önemli bir yer tutarken aile ve çevre şartlarını da eğitime paralellik gösteriyordu. Önce eğitim diye bas bas bağırıp meydanları doldurduğumuz şu zamanda nasıl oldu da eğitimi devre dışı bırakıp öğretim kısmında takılı kaldık? Tartışmalı ve üzerince uzunca düşünülüp çözüm bulunması gereken bir konu bu… elvan usul
YORUMLAR
ÖĞRETMEN OLURSA MUTLU! NESİL YETİŞİR UMUTLU!..
---------------------------------------------------------------------------------
BÜTÜN ÖĞRETMENLERİMİZE İTHAFTIR
*Öğretmen çeşmedir ki akar akar tükenmez !
*Hizmeti öyle çok ki asla hakkı ödenmez...
*İlk öğretmen ilk aşktır , hem anadır hem baba ;
*Cumhurbaşkanı olsan ; yeter öğretme denmez !...
Çok ilginçtir ki bir eğitimci olarak eğitim konusunu ele aldığınız ve yaşamdan reel örneklerle süslediğiniz bu denli önemli konu hakkında hiç yorum olmaması beni hayal kırıklığına uğrattı.Yine de olsun bir eski öğrencini anılarını paylaşmak bir eğitimci olarak o dönemlere ait öğrenciliğimi hatırlatarak şimdilerde bir öğretmen olarak sadece öğretime takılı kalmayacağımı ikaz eden bir yazı okudum.Çok mutluyum çünkü eğitimin sadece adı kaldı der bir yazıyı paylaşıyorum.Her toplantıda bende aynı duyguları dile getiriyorum söylediklerimi her defasında kayda geçiriyorlar ama değişen malesef hiç bir konu yok.Yine aynı tas yine aynı hamamda dönüp duruyoruz .En azından bir öğrencide olsa ona eğitim verebilir diye düşünüyorum her öğretmen bir öğrenci yetiştirirse bu ülke yaklaşık 700 yetişmiş beyin kazanmış olur.Sanırım eğitim biraz fedakarlık ve karşılıksız mücadele gerektiriyor.Umarım bu çözümsüzlüklere sizin bu yazınız bir uyarı bir ikaz bir çare olabilir umuduyla kutluyorum...