Bir kadının yeniden evlenmesi, onun ilk kocasından nefret ettiğini gösterir. bir adamın yeniden evlenmesi, onun ilk karısını çok sevdiğini gösterir. oscar wilde
çetin altungüneş
çetin altungüneş

BİR PERİ MASALI: ROBERT DESNOS

Yorum

BİR PERİ MASALI: ROBERT DESNOS

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

995

Okunma

BİR PERİ MASALI: ROBERT DESNOS

BİR PERİ MASALI: ROBERT DESNOS

Fransız şair Robert Desnos,1900 yılında Paris’te doğdu. Denos gerçeküstücüler grubundadır. Gerçeküstücülerin düzenlediği hipnotizma seanslarında kendinden geçer, topluma ve insanın önüne çıkardığı engellere baş kaldıran şiirler söylerdi. Hürriyet yada Aşk adıyla yayınladığı cinsel konuları işleyen kitabının bazı bölümleri Seine mahkemesi kararıyla çıkarıldı. 1930’da gerçeküstücülerden ayrılarak, insan sevgisi ve umut dolu şiirler yazdı.

İşte Peri Masalı adlı o güzel şiiri:

Çok eskiden günlerden bir gün
Seviyordu bir adam bir kadını
Çok eskiden günlerden bir gün
Seviyordu bir kadın bir adamı
Çok eskiden günlerden bir gün
Bir kadın ve bir adam
Sevmiyorlardı kendilerini seven kadın ve adamı
Günlerden bir gün
Belki de bir tek gün
Bir kadın ve bir adam sevdiler birbirlerini

Naziler Paris’i işgal ettiklerinde Desnos şiirlerini yazmayı bırakmıştı. Bir sabah hava almak için evinin önüne çıktığında Gestapo tarafından tutuklanıp Terezin toplama kampına götürüldü. 1945 yılında, bu toplama kampında verdi son nefesini. Robert Desnos ölmeden önce şöyle diyordu:

’Uzun sözün kısası, özgür olmak zorunda kalan şiir değil, şairdir!’

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Bir peri masalı: robert desnos Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Bir peri masalı: robert desnos yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
BİR PERİ MASALI: ROBERT DESNOS yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL