- 1292 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
EĞİTİM Mİ, DİPLOMA MI?
EĞİTİM Mİ, DİPLOMA MI?
Çocuklarımızı okula eğitim-öğretim almaları için mi, yoksa diploma almaları için mi gönderiyoruz.
Yeni bir eğitim-öğretim yılına başlarken, herkesin kendisine bu soruyu sormasında fayda mülahaza ediyorum.
Çocuklarımızın ahlaki ve insani değerleri benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven, insan haklarına saygılı, beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı ve üreten kişiler olarak yetişmesini istiyorsak; onlara olumlu davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırarak hayata hazırlamak ve onların, kendilerini mutlu kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmaları için nitelikli bir eğitim almalarını sağlamak durumundayız
İçinde bulunduğumuz çağda bilginin vazgeçilmez bir önemi haiz olduğu gerçeğini de göz önünde bulundurduğumuzda, onların bilgi ile beraber insani ve ahlaki değerlerle donatılmaları gerekmektedir. Bu da ailede eğitim ve okulda eğitimle olabilmektedir. Elbette bu, uzun soluklu ve sorumluluk isteyen bir süreçtir; başarılı olunabilmesi, aile ve okul işbirliği ile mümkündür.
Ne var ki, çeşitli nedenlerle ailede eğitim ihmal edilmekte, eğitim sürecindeki sorumluluk bütünüyle okula bırakılmaktadır. Eğitimciler, bu önemli görevi yerine getirirken aile ve toplumdan destek ve itibar görmek yerine, çoğunlukla hakaretamiz tutumlara maruz kalmaktadır. Eğitimcilerin şevkini, hevesini kırmak, eğitimin niteliğini olumsuz yönde etkileyecektir. Halbuki çocuklarımızı bilgi ile donatmaları, onları hayata hazırlamalarını istediğimiz, beklediğimiz eğitimcilere şükran duymamız gerekir.
Çocukların birey olarak katıldığı toplumun daha düzenli ve nitelikli bir düzeye ulaşabilmesi, bireylerinin sağlıklı ve nitelikli olması ile toplumsal kurumlarının sağlıklı ve nitelikli bir işleyişe sahip olması yönünde gelişim göstermeleri ile mümkün olabilir.
Bu düşünce ekseninde bir değerlendirmede bulunulursa; bugün toplumumuzda nitelikli bir eğitim süreci gerçekleştiği söylenebilir mi? Yaşamın her alanında insanlar arası ve insan-toplum arası ilişkilerde ciddi sorunlar yaşanıyorsa, kültür ve bilinç bakımından, sözüm ona eğitimli çoğu birey ile eğitimsiz birey arasında neredeyse bir fark bulunmuyorsa, kimisi hastalığına şifa bulmak için gittiği sağlık kurumunda sağlık çalışanlarına, kimisi çocuğunun eğitimi için gittiği okulda eğitimcilere yönelik saldırgan davranışlar sergiliyorsa, sağlıklı bir eğitim sürecinden söz edilemez.
Bilinmelidir ki, toplumda düzen olmazsa, çocuklar için iyi bir gelecek de söz konusu olmaz. Onun için toplum olarak, niteliksiz diplomalılar yerine, nitelikli insan yetiştiren bir eğitime ehemmiyet vermeliyiz.
Halit AÇAR
11 Eylül 2013
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.