- 1435 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
GİRDEV YAYLASI' NDA 1970'Lİ YILLARI
GİRDEV YAYLASI RAMSAR SÖZLEŞMESİ GEREĞİ KORUMA ALTINA ALINMASI GEREKMEKTEDİR.
Ramsar Sözleşmesi’ne göre koruma altına alınması gereken sulak alanlara henüz dâhil edilmeyen, Girdev (veya Kirdev) Yaylası, ilk çağlardan beri yerleşim yeri olarak kullanılıyor. Likya kentlerinden özellikle Oinoanda ve Tlos halkı, yazları buraya göçermiş. Yaylanın antik dönemlerdeki adı Kedrebata iken daha sonraları Kirdeva ve Girdev’e dönüşmüş. Gölün batı ve güney kıyılarında bazı lahit kapakları ve duvar kalıntıları görmek mümkün. Arkeolojik birçok değerin de yok olduğu Girdev Yayla’sının, Aslan heykellerini yerinde görmek istiyoruz.
Ramsar ne demek?
Ramsar, sözleşmeyle koruma altına alınmış alanları ifade eder. Ramsar, İran’ da bir şehirdir. Sözleşme Ramsar’ da imzalandığından bu anlaşma bu adla anılır.
Genel olarak sulak alanların, kuşların, börtü, böceğin korunmasına yönelik bir anlaşmadır. Ramsar alanı da bu börtü böceğin, kuşların yaşadıkları alanlardır.
Ramsar alanları: Ramsar Sözleşmesi, 3895 sayılı kanunla onaylanarak, 17 Mayıs 1994 tarihinde resmi gazete’de yayımlanmıştır. Bu sözleşmenin hükümlerine dayanılarak 30 Ocak 2002 tarihinde ulusal sulak alanları koruma yönetmeliği yayımlanmıştır. Bu yönetmelik, sulak alanların korunması ve geliştirilmesini hedeflemektedir. Yönetmenlik kapsamında uluslararası ölçekte korunan ramsar alanları ilan edilebileceği gibi, ulusal düzeyde başka sulak alan koruma sahaları da ilan edilebilmektedir. Bu, yeni bir yasal düzenleme olduğundan henüz ulusal ölçekte korunan sulak alanların listesi belirlenmemiş ve sınıflandırmaları yapılmamıştır. Ancak yönetmeliğin genel hükümleri kapsamında tüm sulak alanların korunması ve akılcı kullanımı gerekmektedir.
Müze Müdürü İbrahim Bey’le yaptığımız görüşmelerde bu heykellerin belli şartlar yerine getirildiği zaman, tekrar yerine montajı yapılabileceğini söyledi. Özellikle bu bölgede hem kuşlar, hem de tarihi yerlerin korunması için güvenlik tedbirleri alındığı sürece yasal yönden hiçbir sıkıntının olmadığını söyledi. Aslan heykelinin bir tanesinin Antalya’nın Kepez İlçesine götürüldüğünü söyleyen Müze Müdürü İbrahim Bey, gerekirse oradan alınıp onunda yerine montajının yapılabileceğini belirtti.
Bizler öyle arz ediyoruz ki, eşine ender rastlanan otantik bölgemizin heykelleri yerine montajı yapılarak, Ramsar Sözleşmesine göre koruma altına alınarak kuş cenneti olarak ilan edilsin. Doğal güzelliği bozmamak şartıyla Örneğin, göl kenarında bulunan yollara asfalt yapılarak buraların tanıtımını sağlamak için safari turları yapılsın. Safari araçlarının sessiz çalışan, akülü, yere çok yakın, içinde oturakları olan römork türü olmasına dikkat edildiği sürece, göl kenarlarında gezi turları yapılabilir. Belirli noktalara kuş gözlem istasyonları oluşturulabilir. Göl içerisine üç yıl önce bırakılan 35 bin sazan yavrusu, şu an ortama uyum sağlamış ve 10 ila 15 kiloya kadar büyümüşler. Bu yıl da 30 bin yavru bırakıldı ve bu bizleri elbette çok mutlu etti. Girdev Gölü’nde oluşan eko sistem burada yaşamını sürdüren kuşların da yerleşim ve uğrak yeri olarak cazip hale getirilmiş oldu. Burada 145’in üzerinde kuş türü olduğunu söyleyen araştırmacılar, ayrıca eşine ender rastlanan bir keler ve kurbağanın da burada olduğunu belgelemiş.
Girdev Yaylası’nda 1970’li yılarda Cuma yerinde pazar kurulurdu. Pazarda sebze, meyve, giysi ve Elmalı’da üretilen elmalı lokumu, leblebisi ve çörek helvası satılırdı. Cuma yanındaki yol üzerinde sıralı aslan heykelleri vardı. Yemyeşil ovaları ve gölü olan bu yayladaki gölün etrafında renk renk kuşların ve leyleklerin özgürce ettikleri dansları izlerdik. Girdev Yaylası’nın şu anki gelinen noktasından çok endişeliyiz. Yetkililerin en kısa zamanda Girdev Yaylası’na desteklerini bekliyoruz.
Bu yazı Fetav Kültür Komisyonu Üyesi Araştırmacı Yazar Adem GÜNGÖR tarafından 21-07 2013 tarihinde kaleme alınmıştır.